PCOS ciszta: kialakulás, tünetek és kezelés

Szponzorált tartalom
megjelent:

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma egy hormonális rendellenesség, melynek során több, kisebb-nagyobb ciszta képződik a petefészekben. Ezek a ciszták gyakran megnehezítik a termékenységet és egyéb egészségügyi problémákat is okozhatnak. De mi áll a PCOS kialakulása mögött? Milyen tünetekkel jár, és elősegíthetjük-e a petefészek ciszták felszívódását? (x)

PCOS ciszta kialakulása

A PCOS-ben a ciszták kialakulása a hormonok egyensúlyának felborulásával kezdődik. Az inzulinrezisztencia és a túlzott mennyiségű férfihormonok termelése együttesen megakadályozhatják az ovulációt, ami ciszták kialakulásához vezet a petefészkekben.

PCOS tünetei

A PCOS tünetei változatosak, de a leggyakoribbak közé tartoznak:

  1. Menstruációs rendellenességek vagy a menstruáció elmaradása
  2. Az ovuláció hiánya vagy szabálytalansága
  3. Több apró, vagy akár nagyobb ciszta megjelenése a petefészkekben
  4. Bőrproblémák, mint akné és pattanások
  5. Magas inzulinszint, inzulinérzékenység problémái vagy rejtett cukorbetegség
  6. Meddőségi problémák
  7. Túlzott szőrnövekedés az arcon és egyéb testrészen (férfias jellegű szőrnövekedés)
  8. Fokozott hajvesztés, potenciális kopaszodási jelek
  9. Súlygondok, túlsúly vagy elhízás
  10. Néha hasi görcsök.

PCOS ciszta felszívódásának elősegítése

A policisztás petefészek-szindróma, röviden PCOS, sok nő életét érinti világszerte. Az egyik leggyakoribb kérdés, amit ezek a nők feltesznek: vajon lehetséges-e a PCOS-ben kialakuló ciszták természetes úton történő felszívódása? A válasz igen. Több nő is beszámolt már arról, hogy természetes módszerekkel sikerült elősegítenie a ciszták felszívódását. Az egyik népszerű megoldásuk a PCOS tea, mely speciális hazai gyógynövények kombinációját tartalmazza, és segíthet a hormonszint kiegyensúlyozásában és a ciszták felszívódásában. Mielőtt azonban bárki ilyen természetes kezelésbe kezdene, alapvető fontosságú az orvosi konzultáció.

PetefészekSokak számára talán meglepő, de a PCOS nemcsak gyógyszeres kezeléssel, hanem életmódbeli változtatásokkal is kezelhető. Az érintett nők számára az életmódváltás – mint például az egészséges táplálkozás, gyógynövényes tea fogyasztás, rendszeres testmozgás és testsúlycsökkentés – ez utóbbiak az inzulinrezisztencia csökkenését is okozhatják - kulcsfontosságú lehet. A kutatások szerint a PCOS-sel élő nők egyharmada képes hormonháztartásának rendezésére csupán életmódbeli változtatásokkal, gyógyszeres beavatkozás nélkül.

A gyógyszeres kezelés ugyanakkor számos lehetőséget kínál, főként az inzulinrezisztencia és a férfihormonok hatásának kezelésére, illetve a peteérés elősegítésére. A metformin hatóanyagú készítmények, amelyek a cukorbetegek kezelésében is szerepet játszanak, szintén alkalmazhatók PCOS esetén.

Összefoglalva, bár a PCOS nehezen gyógyítható betegség, számos módszer létezik a panaszok enyhítésére és a betegség kezelésére. Az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés kombinációjával a PCOS-ben szenvedő nők is teljesebb, egészségesebb életet élhetnek.

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.