Gyógynövényekkel a PMS ellen

Szponzorált tartalom
megjelent:

A menstruáció több évtizedig meghatározza mindennapjainkat, az ezt megelőző napok pedig sokunk számára rendkívül nehezek. A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek enyhítésében segítségünkre lehetnek a gyógynövények. (x)

A premenstruációs szindróma (PMS) elnevezés egy olyan tünetegyüttes, amely a havivérzés előtt 7-10 nappal jelentkező érzelmi, fizikai, illetve viselkedésbeli panaszok összességét jelöli. A tünetek a vérzés első napjaiban általában maguktól elmúlnak. A PMS-nek eddig 150 különböző tünetét írták le. Az érintettek leggyakrabban levertségre, puffadásra, ingerlékenységre, farkasétvágyra, alvászavarokra, alhasi görcsökre, mellfeszülésre és pattanásos bőrre panaszkodnak, de sokaknál hasmenés, hányinger, fejfájás és hányás is elő szokott fordulni.

Jótékony hatású gyógynövények

1. Barátcserje

A barátcserje bogyós termését már az ókorban is használták egyes női problémák kezelésére. Az 1900-as évek elején már a modern tudomány is elkezdte kutatni a növény menstruációra gyakorolt jótékony hatásait. Számos kutatás támasztotta alá az elmúlt évtizedekben, hogy a barátcserje képes szabályozni a cikluszavart, és a PMS okozta kellemetlen tüneteket is enyhíti. A barátcserje nem tartalmaz hormont, közvetett módon fejti ki hatását a szervezet természetes hormonális szabályozó folyamataira.

2. Pásztortáska

A pásztortáska a menstruációs ciklust szabályozza. Ez a gyógynövény a méhizmok stimulálásával a menstruációs fájdalmat is képes csökkenteni.

3. Pitypanglevél

Hasi puffadás ellen hatékony, valamint vizelethajtó hatása is ismert.

4. Cickafark

Ez a gyógynövény az alhasi fájdalmak enyhítésében lehet hasznos. A cickafarkból készült teát érdemes a menstruáció előtti öt napban és a menstruáció ideje alatt is fogyasztani.

5. Réti palástfű

A réti palástfűből készült tea fájdalomcsillapító hatású, hazánkban védett növény. Fontos, hogy csak a hatósági engedéllyel termesztett növény használható!

6. Citromfű

A citromfű segíthet a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzások és az ideges feszültség csökkentésében.

7. Macskagyökér

Feszültségoldó és nyugtató hatású gyógynövény.

Igazolt hatású a gyógyszerminőségű barátcserje-készítmény

PremensA Premens tabletta akkor is a segítségünkre lehet, ha PMS-től szenvedünk, és akkor is, ha rendszertelen vérzéssel, cikluszavarral küzdünk. A Premens jelenleg az egyetlen hazánkban kapható gyógyszerminőségű, azaz ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott, koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú készítmény a PMS és a cikluszavar kezelésére. A csupán a növény terméséből készült őrleményt tartalmazó étrend-kiegészítők terápiás célú használatát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem javasolja.

A Premens tabletta szedését a ciklus bármelyik napján elkezdhetjük. A kívánt hatás elérésének érdekében legalább 3 cikluson át szedjük. Ha szükség van rá, a kúrát három hónapnál hosszabb ideig is lehet folytatni. A Premens tabletta 3 havi terápiához elegendő kiszerelésben is kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Támogatott tartalom
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.