Változzunk a változással: tippek a klimaxos panaszok ellen

Szponzorált tartalom
megjelent:

Ahány nő, annyiféleképpen élik meg a változókort. Vannak, akik különösebb panaszok nélkül átvészelik, másoknak éveken át megkeserítik a mindennapjaikat a klimaxszal járó kellemetlenségek. Mutatjuk, hogyan enyhíthetjük a hosszan elhúzódó tüneteket. (x)

Változókor: az élet velejárója

A nők élete nagy fordulatot vesz, amikor először megjelenik a havivérzés, majd akkor is, amikor az életkor előrehaladtával a petefészkek működése hanyatlani kezd, ezért ki-kimaradozik, majd végleg megszűnik a menstruáció. Az idősödéssel járó, természetes folyamat változatos testi-lelki panaszokat is okozhat.

A változókor jellegzetes tünetei:

  • hőhullámok,
  • éjszakai izzadás,
  • fejfájás,
  • hüvelyszárazság,
  • súlynövekedés,
  • hangulatingadozás,
  • koncentrációs zavarok,
  • szorongás, depresszió.

Ezért zavarók kora tavasszal a klimaxos tünetek

Az ösztrogénszint csökkenésével nemcsak a menstruáció szűnik meg, hanem az anyagcserénk is lelassul, így hajlamosabbak lehetünk a súlygyarapodásra. Szárazabbá válnak a szöveteink, sorvadásnak indulhat, kiszáradhat a hüvelyhám, ami a mindennapokban a húzó, feszítő, viszkető érzéssel járó hüvelyszárazsággal hívhatja fel magára a figyelmet. A nyáron kínzó hőhullámok az enyhébb, tavaszi időben is okozhatnak kényelmetlenséget, sokaknak mégis a változókor lelki tünetei a legnehezebbek. A tavaszi fáradtsággal együtt a változókori koncentrációs zavarok, a menopauzás agyi köd, a feszültség és a lehangoltság nagy terhet jelenthet az egyénnek és a környezetének egyaránt. Ilyenkor minden nehezebb – ezt jó tudatosítanunk és elfogadnunk, és türelmesebbnek lennünk magunkkal, még ha ezt olykor nehéznek is érezzük.

Sokat segíthet a megfelelő étrend és életmód

Változzunk mi is a változással! Ha eddig még nem tettük meg, most már hagyjuk el a dohányzást, mérsékeljük az alkoholfogyasztást, helyezzünk hangsúlyt a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre és a könnyű, rendszeres testmozgásra. A megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel segít megőrizni a csontjaink épségét, a zöldségekben, gyümölcsökben, sovány húsokban lévő vitaminok és ásványi anyagok pedig energiával töltenek fel bennünket. A rendszeres, heti legalább 150 percnyi fizikai aktivitás pedig a súlykontroll mellett a csontritkulás, a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a kettes típusú cukorbetegség esélyét is csökkenti.

Hormonhiányra hormonterápia?

Az ösztrogénszint csökkenéséből fakadó tünetek hormontartalmú készítményekkel is enyhíthetők, azok használata azonban szakorvosi kontrollt és nagy körültekintést igényel. Egyes betegségeknél, például ösztrogénfüggő mellráknál a hormonpótlás ellenjavallt, de hormonmentes, vény nélkül kapható készítményekkel is biztonságosan és hatásosan kézben tarthatjuk a zavaró tüneteket, amennyiben ezt az orvosunk is nyugtázza.

Remifemin Plus: hormonmentes segítség a gyógynövények erejévelváltozókor

A változókori panaszok kezelésében az egyik legnépszerűbb gyógynövény a Cimicifuga racemosa (magyarul poloskavész), amelynek kivonata hatásosan enyhíti a változókor testi panaszait: a hőhullámokat, valamint az éjszakai izzadást. Ezt a gyógynövénykivonatot tartalmazza a Remifemin Plus tabletta. A gyógyszer másik hatóanyaga, a lélek napsugaraként is ismert orbáncfű kivonata pedig a lelki tüneteket mérsékli. A Remifemin Plus már 120 darabos kiszerelésben is kapható. A növényi gyógyszer hosszú távon is alkalmazható, napi adagolása a tünetek erőssége szerint módosítható.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikatridina hüvelykúp: tartós hidratálás

Cikatridina

Az ösztrogénszint csökkenése a hüvelyszárazság leggyakoribb oka, hiszen ez a hormon felelős a hüvelyhám nedvesedéséért. A női nemi hormonok szintje azonban már a változókor előtt is csökkenhet egyes orvosi beavatkozások, gyógyszeres kezelés vagy szélsőséges diéta miatt csakúgy, mint a várandósság és a szoptatás időszaka alatt. A nem megfelelően hidratált hüvelyhám nemcsak a hálószobában lehet kellemetlen, de a kiszáradt szövetek a különféle fertőzésekre is fogékonyabbak.

A Cikatridina hüvelykúp hialuronsavat és ápoló hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza. A hialuronsav a Cikatridina hüvelykúp összetevőjeként erősíti a szövetek szerkezetét és segíti a hüvely nedvességtartalmának helyreállítását. A kúpban lévő gyulladáscsökkentő, illetve hámregeneráló hatásukról ismert gyógynövényi összetevők pedig erősítik, táplálják a hüvelyt bélelő, érzékeny hámot. A készítmény használatával enyhíthetők az aktus során tapasztalt nehézségek, valamint az intim tájékon jelentkező általános viszkető-feszülő érzés. A Cikatridina hüvelykúp hosszabb távon, kúraszerűen is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.