Lélegezz fel!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Amikor megszületünk, mindenki feszült figyelemmel várja az első levegővételünket. A légzést nem tanuljuk, hanem egy ösztönös dolog, természetesnek tűnik, mégis sok gondunk lehet vele, mivel alkati kérdés vagy betegség is okozhat légzési nehézségeket, melynek következményét előbb-utóbb mindenki megérezheti. (x)

De mi is a légzés?

Szervezetünk működéséhez folyamatos oxigén ellátásra és ezzel együtt szén-dioxid leadásának képességére van szükség. A belélegzett oxigén a légutakon keresztül jut a keringésbe, majd a szén-dioxid a keringésből jut vissza a tüdőn és a légutakon át a levegőbe. A levegő először a felső légutakon (szájüreg, orrüreg, garat, légcső) megy keresztül, majd ezt követően a két főhörgőn át a kisebb hörgőcskékbe kerül, melynek végén találhatóak a léghólyagok. Percenként 12-15 alkalommal játszódik le a légzés folyamata, így igencsak meg tudja nehezíteni életünket, ha ez a mechanizmus nehézségekbe ütközik, például egy betegség kapcsán.

Mi is a légzés?

Hogyan védekezzünk?

Ha a levegőn kívül bármilyen idegen anyag kerül a légutakba, a szervezetünk automatikusan köhögéssel reagál, mely a tüdő védelmére irányul. Ennek az önkénytelen védekezési folyamatnak a lényege, hogy az idegen test vagy váladék mihamarabb kikerüljön a légutakból.

A köhögés okai

A köhögés kiváltó okai mögött leggyakrabban a felső légúti megbetegedések állnak, melyek lehetnek vírusos vagy bakteriális eredetűek, amik cseppfertőzés útján terjednek. Egy egészséges immunrendszerrel rendelkező szervezet képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben, viszont egy legyengült immunrendszerrel könnyedén betegedhetünk le, ami főként a téli időszakban gyakori. A köhögésnek is több fajtája van. Lehet akut, krónikus, hurutos, száraz egy köhögés (kiváltó októl függően), de szervezetünk célja mindig ugyanaz: tiszta légutak és zavartalan levegővétel!

Prospannal a köhögés ellen!

Köhögés ellenA köhögés nagyon zavaró tünet és érdemes azt is tudni, hogy kezelés nélkül kialakulhatnak szövődmények, ezért nem elégendő a tüneti kezelés. A Prospan köhögés elleni szirup legfőbb hatóanyaga az EA575, melyet különleges gyártási folyamattal, száraz eljárással vonnak ki a borostyánlevélből.

A borostyánlevél a népi gyógyászatban is fontos szerepet töltött be, mivel görcsoldó, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatása van. A Prospan szirup cukormentes, ezért cukorbetegek is használhatják, illetve alkoholt sem tartalmaz.

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.