Ezért fontos a hüvelyi pH egyensúlya

Szponzorált tartalom
megjelent: 2022.12.07.

Az intim fertőzések hátterében sok esetben a hüvely mikrobiológiai egyensúlyának felborulása áll. Ezt az egyensúlyt a savas hüvelyi pH szavatolja. Éppen ezért fontos az intim fertőzések, például hüvelygomba esetén az élettani pH-érték helyreállításáról is gondoskodnunk. (x)

Ezek a baktériumok őrzik az intim egészségünket

A hüvely savas közegéért a hüvelyflórában élő tejsavtermelő baktériumok, a Lactobacillusok felelnek. Működésük lényege, hogy tejsavvá alakítják a hüvelyhám glikogénjét, és fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot is termelnek, így tartják fent a hüvely mikrobiológiai egyensúlyát. Ha valamiért meggyengül a Lactobacillus-flóra, akkor a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódhat.

A savas pH-nak a szervezetünk védekezőképességében van szerepe. A bőrünket védő savköpeny 5,5-ös pH-értékű, a hüvely pedig ennél is savasabb: élettani pH-értéke 3,8-4,2 között alakul. A savas közeget nem tolerálják a hüvelyben élő vagy máshonnan odakerülő kórokozók, így nem tudnak szaporodni. Ha Lactobacillusok relatív száma csökken, a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik, ami kedvez a fertőzések kialakulásának.

Károsan befolyásolhatják a hüvelyi pH-t:

Intim mosakodók, szappanok – sok nő idegenkedik a saját illatától, és intim mosakodókkal, illatos szappanokkal igyekszik azon változtatni. Ezek viszont könnyen lúgosabb irányba tolják a hüvelyi pH-t. A savas, kifejezetten az intim tisztálkodásra ajánlott készítmények túlzott használata is káros – erre a célra a legmegfelelőbb a tiszta, langyos víz.

Irrigálás – a gyakori, indokolatlan hüvelyöblögetéssel mechanikai úton távolítjuk el a hüvelyt védő Lactobacillusokat, így felborulhat a normális hüvelyi pH.

Antibiotikum – az antibiotikumkúra a szervezet hasznos baktériumait is megtizedeli.

Hormontartalmú gyógyszerek – a változókorban, hormontartalmú gyógyszerek szedése mellett vagy éppen a várandósság során a hormonális átalakulás miatt megváltozik a hüvelyhám állapota, ami hatással van a Lactobacillus-flórára is.

Tamponhasználat – a tamponhasználat szintén befolyásolhatja a hüvelyflórát, ugyanis a tamponban tárolt és a hüvelyfallal órákon át érintkező menstruációs folyadék lúgos kémhatású (7,5 körüli).

Candida a hüvelyi mikrobiomban

A hüvely nem steril közeg: az egészséges hüvelyflórát számos baktérium- és gombafaj alkotja. A hüvelyi mikrobiom része a Candida albicans nevű sarjadzógomba is. A Candida szaporodását a Lactobacillusok által fenntartott, enyhén savas közeg akadályozza, a lúgosabb irányba tolódott kémhatás azonban nagyon is kedvez neki. 4,5-ös pH-érték felett a gombák gyorsan szaporodnak, és gombás hüvelyfertőzést okoznak.

Ezekre a tünetekre figyeljünk

A hüvelygomba jellegzetes tünete a sűrű, sárgásfehér, túrós állagú folyás, amelyet erős viszketés és szeméremtájéki kivörösödés kísér. A gombatelepek repedéseket hoznak létre a hüvelyhámon, ami miatt az együttlétek fájdalmassá válnak. Sokszor a hüvelygomba első jele pont az intim pillanatokban tapasztalt fájdalom.

A kezelés kiegészítésekor gondoljunk a pH helyreállítására is

A gombás hüvelyfertőzéseket antimikotikus (gombaellenes) szerekkel kezelik, és a kezelés kiegészítésére tejsavtartalmú, patikában kapható gyógyászati segédeszközt is használhatunk, amellyel támogathatjuk a hüvelyi pH helyreállását. A Micovag Plus hüvelykúp tartalmaz tejsavat is, amely az élettani pH-érték helyreállításával segít gátolni a gombák szaporodását.

Micovag

A Micovag Plus másik összetevőjének, a bizabololnak a tünetek csökkentésben van szerepe: mérsékli a viszketést és az égő érzést. Használata teljessé teszi a gombaellenes kezelést, különösen visszatérő hüvelygomba esetén.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vesekő kialakulásának okai A vesekő kialakulásának okai

A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki.

Alvás csecsemőkorban Alvás csecsemőkorban

Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt - A női higiénia alapjai

Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt, hiszen a személyi higiénia hiányában a különféle betegségek is könnyebben kialakulnak. A tisztálkodás...

Harc a gombák ellen - A gombaellenes szerekről

Bizonyos gombákat ugyanúgy az egészséges szervezet részének tartunk, mint a bélbaktériumokat, melyekkel egészséges immunitású szervezetünk úgy...

A legjobb védekezés a fertőzések ellen: az egészséges hüvelyflóra

A bélrendszerhez hasonlóan a hüvelynek is megvan a saját ökoszisztémája, melyben egyensúlyi állapot esetén éppen annyi jótékony baktérium...

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Melyek a leggyakoribb hüvelyfertőzések? Mi okozhatja ezeket? Milyen tüneteik lehetnek a leggyakoribb hüvelyfertőzéseknek?

Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

Általában, amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy...

Láthatatlan veszély a medencék környékén

A víz nemcsak felüdülést jelenthet a nyári hónapokban, hanem igen jó közvetítő közeg is lehet számos baktérium, vírus és gomba számára. Ha nem...

A hüvelygyulladás tünetei, okai és kezelése

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb megbetegedése, ami fiatal és idősebb életkorban egyaránt kialakulhat. A kellemetlen tünetekkel...

Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.