Emésztési problémákról röviden

Szponzorált tartalom
megjelent:

A székrekedés egy gyakori probléma. Jellemzően akkor beszélhetünk székrekedésről, ha a székelés gyakorisága heti 3 alkalom alá csökken, bár ez nem egy abszolút szabály. (x)

Valójában minden embernek megvan a saját emésztési ritmusa, függ például az életkortól és étrendtől, hogy az étel mennyi idő alatt halad át a bélrendszeren, így a székelés gyakorisága egyénenként nagymértékben változik.

Mi okozhat székrekedést?

A székrekedés két típusát különböztethetjük meg, beszélhetünk: alkalmi vagy krónikus székrekedésről attól függően, hogy a probléma mennyi ideig áll fenn.

Az alkalmi székrekedést általában a napi szokások megváltozása okozza, kiválthatja egy külföldi utazás, a megszokott étrend változása vagy például fokozott stressz is.

Krónikus székrekedéshez vezethet, ha a fentieken kívül például a helytelen étkezési szokások és a mozgásszegény életmód hosszabb ideig tart.

Más helyzetek, tényezők is vezethetnek székrekedéshez: bizonyos gyógyszerek (egyes fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, köhögéscsillapítók, alumíniumalapú savközömbösítők), nőknél a menstruációs ciklus bizonyos szakaszai, terhesség vagy menopauza.

Kellemetlenségek enyhítése Microlax®-szal

A Microlax® hatékony megoldást kínál a székrekedés tüneteinek enyhítésére, általában 5-20 perc alatt hat. A Microlax® 5-20 perces hatóidejének köszönhetően jó tervezhetőséget biztosít, van lehetőség felkészülni a hatására, így akkor tudja alkalmazni, amikor Önnek a leginkább megfelelő, hogy akadálytalanul élvezhesse mindennapjait.

Egy Microlax® tubus kis mennyiségű folyadékot (5 ml) tartalmaz, alkalmazása az applikátoros kiszerelésnek köszönhetően egyszerű.

Mi okozhat hasmenést?

Amikor a tápanyagok és a víz bélben történő felszívódásának természetes egyensúlya felborul, a belek szabályos és nyugodt működése túlzottan „megélénkül”. Az elfogyasztott ételből származó folyadék, ásványi sók és tápanyagok túl gyorsan haladnak át a bélrendszeren. Ha a bélből kevesebb folyadék tud felszívódni, az eredmény laza vagy vizes széklet lesz, közismert nevén hasmenés.

Hasmenést sokféle tényező válthat ki, melyek mindenkinél eltérőek lehetnek: az elfogyasztott élelmiszer, a mindennapi stressz, egy gyomorrontás vagy akár a menstruáció is okozhatja.

Étkezési szokások

Nyilvánvalónak tűnik, mégis érdemes hangsúlyozni, hogy mindaz, amit elfogyasztunk, és ahogyan elfogyasztjuk, befolyásolhatja az emésztőrendszerünk egészségét. Az egyéni jellemzőktől függően hasmenést válthat ki bizonyos ételek fogyasztása, például tejtermékek, édesítőszerek, fűszeres vagy olajban sült ételek, alkohol. Ételmérgezés és fertőzött víz fogyasztása szintén okozhat hasmenést, főleg utazók számára jelenthet ez problémát.

Stressz és hasmenés

A stressz és a szorongás - például a munkahelyi gondok vagy egy költözés - fokozhatja a bélrendszer természetes aktivitását és hasmenést válthat ki. Mindannyian stresszesek vagyunk olykor és előfordul, hogy a szervezet ilyenkor hasmenéssel üzen, ami csak tovább nehezíti a helyzetet.

Hogyan tud az Imodium® segíteni?

Az Imodium® hatóanyaga, a loperamid-hidroklorid az emésztőrendszer természetes ritmusát segíti helyreállítani, szabályozva annak aktivitását - a bélfalra hatva segít, hogy visszaállhasson a bélmozgások természetes, normális ritmusa. A folyadékok és sók felszívódása tehát újra a megszokott ütemben történhet, aminek eredményeként normalizálódik a széklet állaga.

Válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő gyógyszerformát: a kapszulát vagy a víz nélkül bevehető, szájban diszpergálódó, laktózt nem tartalmazó tablettát. Bármelyikről is legyen szó, az Imodium® enyhíti a hasmenés tüneteit, ami alapvető ahhoz, hogy a közérzetünk is normalizálódjon.

Microlax® végbéloldat. Alkalmi székrekedés tüneteinek kezelésére. Hatóanyagok: kristályosodó szorbit-szirup, trinátrium-citrát és nátrium-lauril-szulfoacetát (70%).

Imodium® 2 mg kemény kapszula és Imodium® Instant 2 mg szájban diszpergálódó tabletta. Már egy adag (2 db kapszula/tabletta) megszüntetheti a különböző eredetű hasmenés tüneteit. Hatóanyaguk: loperamid-hidroklorid.

Vény nélkül kapható gyógyszerek
JNTL Consumer Health (Hungary) Kft. 1062 Budapest, Andrássy út 100.
HU-IM-2200037

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.