Honnan tudható, hogy szüksége van omega zsírsavakra?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az omega-3-zsírsavaknak számos hasznos tulajdonságot tulajdonítanak, melyek segítenek minket az egészségünk megőrzésében. Hogyan vigyük be szervezetünkbe, válasszunk megfelelő készítményt, és egyáltalán mennyit érdemes fogyasztani? Cikkünkből kiderül! (x)

Az omega-3-zsírsavak, ezáltal pedig a DHA és EPA pozitívan hat az egészségre a magzat fejlődésétől kezdve egészen az időskorig. Számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében.

Hozzájárulhat:

  • az agy, szemek és látás egészséges fejlődéséhez
  • egészséges szívműködés fenntartásához
  • egészséges vérnyomás fenntartásához
  • egészséges triglicerid szint fenntartásához a vérben
  • a sejtek védelméhez az oxidatív stressztől
  • csökkentheti memóriahanyatlást időskorban (Alzheimer-kór)

Az Omega-3 fogyasztás továbbá összefügghet:

  • a gyulladások csökkentésével, a szervezet védekezőképességének javulásával
  • az ízületek működésének javulásával
  • az időskorba való belépést általánosságban könnyítheti

Omega-3 és Omega-6 – mi a különbség?

Szervezetünkben az Omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az Omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású anyagok keletkeznek folyamatosan. Emiatt nagyon fontos ezen zsírsavak megfelelő aránya a szervezetben. Az ideális Omega-3/Omega-6 arány 1:1 és 1:4 között van.

Sajnos napjainkban több Omega-6 halmozódik fel szervezetünkben, ezért figyelnünk kell a megfelelő arány kialakítására.

Hogyan vigyük be szervezetünkbe?

Étkezéseink során érdemes elkerülni a magas Omega-6-tartalmú olajos magvak túlzott fogyasztását (kesudió, mandula, törökmogyoró és makadámiadió kivételével minden olajos mag hemzseg az Omega-6-tól). Megfelelő Omega-3 bevitelről (fontos az EPA és DHA tartalom) leginkább tisztított halolaj szedésével vagy zsírosabb tengeri halak és herkentyűk fogyasztásával tudunk gondoskodni.

Omega-3 jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, az édesvízi halfajtákban nem található meg (hazánkban a busa). Továbbá előfordul néhány növényi olajban és magvakban (lásd fentebb), valamint a szójabab is tartalmazza az esszenciális zsírsavakat. A napi ajánlott fogyasztási mennyiség a különböző orvosszakmai szervezetek ajánlásait áttekintve 500-3000mg.

Az Omega-3 hozzájárul a szív, az agy és a szem egészséges működéséhez, az egészséges vérnyomás és triglicerid szint fenntartásához, valamint az immunrendszer és az izmok megfelelő működéséhez.

Várandósoknak, szoptató kismamáknak és rendszeresen sportolóknak is javasolt továbbá figyelni az Omega-3 szintre. A terhesség során az Omega-3 csökkentheti a koraszülés, illetve az alacsony születési súly kockázatát, az idegrendszer karbantartása pedig a sportteljesítményünket is fokozza, ami további jó hatással lehet a szív- és érrendszerünkre.

Honnan tudhatom, hogy mennyi a szervezetem Omega-3 szintje?

Az Omega-3 teszt egyszerűen, orvosi felügyelet nélkül elvégezhető, majd anonim módon lehet beküldeni a laborba. Az eredmények online elérhetőek 2 hét elteltével. A teszt kimutatja az Omega-6/Omega-3 arányt a szervezetben, valamint az Omega-3 indexet, ami a vérben megtalálható Omega-3 százalékos mennyisége.

A teszt elérhető az alábbi oldalon.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.