Gyakori kérdések a halolajakról

Szponzorált tartalom
megjelent:

Sokan azért nem szeretik a halolajat és nem is vásárolnak ilyen termékeket, mert korábban rossz tapasztalatuk volt például a halszaggal, és nem tudják, hogy létezhet olyan termék, amelyik nem halszagú, ám annál jobb hatású. Íme, a leggyakoribb kérdések és válaszok a halolajról. (x)

A halolaj magas Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nagyon népszerű, kedvelt táplálékkiegészítő lett az utóbbi években. Sokan választják, hiszen tudományos publikációk sora dicséri szív- és érrendszerre, immunrendszerre, idegrendszerre, az ízületekre, a szemre és a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatását. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

Halszagom lesz, ha halolajat használok?

Sokan azért nem szeretik a halolajat, mert korábban rossz tapasztalatuk volt a halszaggal, és nem tudják, hogy az igazán minőségi termék semmiképpen nem bűzös. A drogériákban, gyógyszertárakban kapható halolaj kapszulák minősége rendkívül változó, sajnos előfordul, hogy avas, egészségtelen olaj van a zselatin csomagolásba rejtve, melynek szagát nem érezzük a kapszula miatt. Ha ilyen készítményt használunk, időnként mindenképp fontos felnyitni 1-1 kapszulát, hisz ha erősen halszagú az olaj, nem érdemes kockáztatni, váltsunk jobb minőségű termékre! Ilyen termék például az AHS olaj, amit olívaolajjal keverve védenek az oxidációtól. A készítmény rendkívül magas természetes DHA-t tartalmaz, ami a testünk számára a legfontosabb Omega-3 típus.

Kapszulát vagy folyékony halolajat használjak?

Minőség szempontjából érdemesebb folyékony olajat választani. Azonban a kapszuláknak is van előnye, hiszen ezeket könnyebb tárolni, és utazás során is praktikusabb lehet ez a forma. A folyékony olajat felbontás után hűtőben, fényvédő csomagolásban kell tárolni. Folyékony olaj esetében azonban szabadabban tudjuk az adagolást változtatni, hiszen például egy terhes kismamának több Omega-3 zsírsavra van szüksége, illetve gyermekek is könnyebben tudják fogyasztani például joghurtba, vagy gyümölcslébe keverve. Továbbá a folyékony formula sokkal transzparensebb is - ha avas/halszagú a készítmény, az egyből kiderül. Így a folyékony olaj forgalmazók nem engedhetik meg maguknak a gyenge minőséget.

Terhesség, szoptatás alatt is használhatok halolajat?

Igen! A legoptimálisabb lenne még a fogantatás előtt feltölteni az Omega-3 raktárakat, hogy egy optimális anyai szervezetbe ágyazódhasson be az új élet. De a terhesség során fogyasztott halolaj csökkenti a koraszülés, illetve az alacsony születési súly kockázatát. Az anya és a gyermek szervezetében az Omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a vérnyomás, a véralvadás, a gyulladásos reakciók szabályozásához, és az egészséges idegvezetéshez is. Az AHS-olaj hozzáadott D-vitamin tartalma az anyát és a babát is támogatja. A szoptatás során fellépő emlőgyulladás egy kínzó, orvosi kezelést igénylő állapot. A megelőzésében és kezelésében hasznos lehet, továbbá megfelelő omega-3 szint segíti az immunrendszer működését, ami így könnyebben megküzd a fertőzésekkel.

Hozzájárulhat a halolaj a mentális egyensúlyunk megtartásához?

Az immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő és az idegsejteket támogató hatásaival az Omega-3 segít megküzdeni a mindennapok nehézségeivel. A szorongást csökkenti és az enyhe memória panaszokra is hatékony segítséget nyújthat. A mindennapi stressz mellett a sportolásban is támogat! Hiszen az idegrendszer karbantartása mellett a vázizmok tápanyag és oxigén felvételét is optimalizálja, így a sportteljesítményünket is fokozza. A rendszeres sportolás pedig az idegrendszerünkre gyakorol pozitív hatást. Ezt az önerősítő kört remekül támogatja a rendszeres Omega-3 zsírsav fogyasztás. Az AHS halolaj emellett a szív- és érrendszerünket is védelmezi, s a rendszeres testmozgással együtt igazán érezteti egészségmegőrző hatását.

Mennyi halolajat kell fogyasztanom az egészségem megőrzésének érdekében?

Az Omega-3 zsírsavak támogatják az immunrendszert, a szív- és érrendszert, emellett az agy és az idegrendszer egészséges működéséhez is elengedhetetlenek. Az Omega-6 hatásai bár lehetnek egészségesek, de a túlságosan eltolt Omega-6:3 arány káros. Ezért egyrészt csökkentenünk kell az Omega-6 bevitelünket, másrészt növelni az Omega-3-mat (főleg EPA-t és DHA-t).

Sokféle halolaj készítmény van, ezért amikor készítményt választunk, érdemes kiszámolnunk, hogy mennyi hatóanyagot tartalmaz a készítmény. Ilyenkor az EPA- és DHA-tartalmukat adjuk össze. Szív- és érrendszerre nézve már 500 mg EPA + DHA is jelentős megelőző hatással bír, idegrendszeri problémák esetén ennél jóval több kell. Érdemes tehát olyan készítményt keresnünk, amivel napi legalább 1000mg EPA és DHA bevitele megoldható.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.