Lehet-e, érdemes-e otthon gyorséttermi hamburgert készíteni?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Emlékszünk még arra, hogy az utcán kígyózott a sor, amikor megnyílt az első McDonald’s gyorsétterem Magyarországon? 15 árucikk közül választhattunk, Big Mac-et 43, sajtburgert 26, nagy krumplit 25 forintért vehettünk. S eltelt 34 év, ma 97 étterem működik Magyarországon. (x)

hamburgerVajon ma is ugyanolyan népszerűségnek örvend a McDonald’s vagy a versenytársak és a tudatos vásárlói magatartás miatt kevesebben eszik a Big Mac-et?

Az első McDonald’s gyorsétterem Budapesten, a belvárosi Régi posta utcában nyílt meg 1988. április 29-én. A nyitás napján és azután is több napon keresztül embertömegek akarták megkóstolni a különleges hamburgert vagy a mekis fagylaltot. Mintha valami csodaennivalót árultak volna, képesek voltunk órákat várni. Majd megjelentek a versenytársak:

  • a Burger King (1991. augusztus 8-án az Oktogonon),
  • a Pizza Hut (1992. április 1-jén a Király utca és a Nagykörút sarkán),
  • a KFC (1992. október 10-én az Erzsébet körút és a Király utca sarkán).

Minden csoda három napig tart, vagyis, ha valami új érkezik, azt ki kell próbálni. Egyrészt ezért (voltak) népszerűek. Másrészt azért, mert egy életérzést nyújtanak. Harmadrészt azért, mert ha egyszer ízlett az étel, számíthatunk arra, hogy az adott étteremlánc bármely magyarországi vendéglátóegységében ugyanazt az ízélményt élhetjük át.

gyorsétel2022-ben az internet alaposan átszőtte életünk mindennapjait. Sok minden mellett az élelmiszert és az éttermi ennivalót is házhoz rendeljük. Szűrők segítségével lerövidíthetjük azon éttermek listáját, amelyek akciós időszakot hirdetnek és kedvezményes áron kínálják ételeiket. Kaphatunk tematikus listát nemzetek konyhái szerint, árszint szerint, stb. És oda is eljutottunk, hogy majd’ minden étterem elárulja, mi van egy adott ételben. A McDonald’s honlapján például megtudhatjuk, hogy 219 gramm egy adag Big Mac.

A „2 db hamburger marhahúspogácsa, ömlesztett cheddar sajtszelet, hagymadarabok, jégsaláta, kapros savanyú uborka, Big Mac szósz, szezámmagos zsemle” egyvelege 509,41 kilokalóriát, 25,64 gramm zsírt, 41,52 gramm szénhidrátot tartalmaz. Bár ez kevesünket érdekel, amikor egy Big Mac-re vágyunk. Az már talán egyre többünket foglalkoztat, milyen minőségű összetevőkből áll az étel, amit elénk raknak.

Így nem csoda, hogy sokan inkább maguk készítik el otthon az ennivalót. A legtudatosabb vásárlók tudják, mit hol vesznek, ki termelte és milyen körülmények közt. Az internetnek köszönhetően le lehet másolni egy Big Mac-et otthon, hiszen annyi influenszer és séf indított már blogot, vlogot, hogy percek alatt legalább 10 darab mesterien leírt receptnek állhatunk neki, hogy elkészítsük azt a Big Mac-et. Ha nem termelőktől szereznénk be a hozzávalókat, akkor az egyik legjobb döntés a Spar akciós újságot megnézni. Bár minél nagyobb egy Spar üzlet, annál nagyobb a választék, vagyis, egy Intersparba betérve 100%, hogy kapunk minden alkotóelemet.

gyorsétkezés padonIgen, igen, más az élmény, ha csak úgy sétálunk az utcán és megkívánunk egy gyors ízélményt az ismert márka étteremből. Állítólag még Jamie Oliver sem tud nemet mondani minden esetben gyerekeinek, ha valami gyorsra vágynak. Ő volt az a sztár (és egyben séf), aki felvette a kesztyűt a McDonald’s ellen és megmutatta a nagyközönségnek, milyen eljárás útján jut hozzá a „bohócos cég” az olcsó hamburgerhúshoz. Persze ezt tagadta a cég. A lényeg mégis az, hogy egy szakember arról beszélt, nem feltétlenül egészséges az az étel, amit a Mekiben kaphatunk. Film is készült arról, hogy nagy mennyiségben mire számítsunk a mekis kajától. A Super size me című filmben azt vállalta Morgan Spurlock rendező, hogy 30 napon keresztül csakis az étteremláncnál fog étkezni. Röviden: nem lett jó vége.

A gyorsételek helyett valóban jobban járunk, ha magunk készítjük el az étkeinket. Legyen fő szempont a mértékletesség és a változatosság. Az egy-egy étel csomagolásához felhasznált fóliát vagy tárolóedényt többször felhasználhatjuk, nem úgy, mint az éttermi tárolókat. Egy kis előre gondolkodással pedig csomagolhatunk magunknak bármilyen finomságot, s akkor még pénztárcánkat is kímélhetjük, főleg a mai, emelkedő árak mellett.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.