Fertőzéses hasmenés - Mit tehetünk ellene?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Elindult a tanév, és a felnőttek számára is vége a szünidőnek, ami nemcsak a napirend megváltozásával jár. A hűvösebb, csapadékos időjárás a kórokozók melegágya, a fertőzések pedig kihatással vannak a bélrendszer belső egyensúlyára is, ami, ha felborul, kellemetlen hasmenéshez is vezethet. (x)

Nem csak gyomorfertőzés okozhat hasmenést

Az őszi időszak mindig rendkívül mozgalmas a családok életében, a becsengetést követően számos újdonság várja a gyerekeket. Sajnos ezek nem mindegyike hoz pozitív változást az életükbe. A közösségbe kerülés ugyanis kellemetlen meglepetéseket is tartogat. A különböző vírus- és baktériumfertőzések az óvodások felkészületlen szervezetét érik a legnagyobb sokként, de az iskolásokat is megviselik. Különösen azért, mert egyes bakteriális és vírusfertőzések sok esetben hasmenéssel is együtt járhatnak.

De mi is történik ilyenkor „odabent”?

EnterolA mikrobióta (más néven bélflóra) évek óta a kutatások egyik központi témája, a tudósok újonnan felfedezett szervként tekintenek rá. Ezt a szervezeten belül található szabályozott működésű közösséget mikroorganizmusok, zömében baktériumok, kis mértékben egyéb mikrobák, például gombák és vírusok alkotják. Tagjai megtalálhatóak a bőrön, a hüvelyben, a szájban és a belekben is több mint 100 milliárd van belőlük. Anyagcsere-termékeikkel hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez és a kórokozókkal szembeni védelmi vonalak hatékonyságához.

A bélmikrobióta olyan egyedi, akár az ujjlenyomat: egyénre jellemző összetétele jelenlegi tudásunk szerint körülbelül a 3. életév végére alakul ki, kis, és átmeneti változásoktól eltekintve, többnyire életünk végéig közel állandó marad.

A mikrobióta egyensúlya igen kényes: károsan befolyásolhatja a táplálkozás, a stressz, bizonyos külső hatások, gyógyszerek, különösen antibiotikumok szedése is.

Diszbiózisnak nevezzük, amikor túlsúlyba kerülnek a szervezetre előnytelen hatású mikroorganizmusok. Ennek az egyik megjelenési formája a hasmenés.

A legfontosabb feladat az egészséges egyensúlyi állapot visszaállítása

A bél mikrobiótájának helyreállításában sokat segít a probiotikus kultúrát tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és az emésztést megterhelő ételek kiiktatása az étrendből. Azonban megbetegedés esetén ez önmagában nem lesz elegendő.

A vény nélkül kapható Enterol egy biológiai eredetű hasmenés csökkentő gyógyszer. Megoldást kínál a fertőzéses eredetű és egyéb akut hasmenések kezelésére, miközben enyhíti a kellemetlen tüneteket, gondoskodik a bél mikrobióta egyensúlyának visszaállításáról is. A Saccharomyces Boulardii nevű élesztőgombát tartalmazó készítmény gátolja bizonyos hasmenést okozó baktériumok működését és fokozza egyes emésztő enzimek aktivitását is. Már új instant formában is elérhető, gyerekek részére akár nulla éves kortól alkalmazható. További előnye, hogy antibiotikummal egy időben bevehető.

Bélflóra

Vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyag: Saccharomyces Boulardii CNCM-I-745
Forgalmazza: MagnaPharm Hungary Kft.
1142 Budapest, Gizella út 42-44.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.