Kórokozó téma

Vírus vs. baktérium: Mi a különbség?

Semmelweis Egyetem

Mi a legfontosabb különbség a két kórokozó között? Melyikük felelős a gyomorrontásért, a mandulagyulladásért vagy éppen a pattanásokért? A Semmelweis Egyetem új animációs filmjéből ez is kiderül.

Antibakteriális kesztyűt fejlesztettek hazánkban

MTI

Antibakteriális bőrkesztyűt fejlesztett a Karma Pécsi Kesztyű családi manufaktúra és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Invisible Pro nevű termék hatékony megoldást kínál a kórokozók legyőzésére.

Közel 60 embert fertőzött meg Kínában egy újabb vírus

hvg.hu

A kullancsok által terjesztett SFTS vírus régebb óta ismert a tudósok előtt. A kórokozó most ismét terjedni kezdett - adta hírül a hvg.hu.

Magyarország átvenné a kezdeményezést a jövő járványaival szemben

Magyar Tudományos Akadémia

Az egyre súlyosbodó koronavírus-világjárvány bebizonyította azt, amire számos tudós figyelmeztetett: egy technológiafüggő, globalizált civilizációban, a klímaváltozás közepette nem elégséges, ha csak reagálunk a szemünk előtt kialakuló vészhelyzetekre. Egy kutatókból álló szakértői csoport olyan protokollt dolgozott ki, mellyel azonosíthatók a potenciális új kórokozók, és képesek lehetünk proaktívan tenni a járványok kialakulása ellen.

Gyorsan terjedhetnek észak felé a trópusi betegségeket terjesztő kórokozók

MTI

Gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségeket, köztük a csikungunya- és dengue-lázat, valamint kullancstól származó agyhártyagyulladást okozó kórokozók a globális felmelegedéssel.

Összefügg az immunrendszer sokoldalúsága a kórokozók sokféleségével

MTI

Egy fiatal orvos-kutató, Manczinger Máté tisztán bioinformatikai eszközökkel kimutatta az emberi immunrendszer és a kórokozók sokfélesége közötti alapvető összefüggést, a szegedi kutatás eredményét a PLoS Biology szaklap közölte.

Az immunrendszer edzettségéhez szükség van a kórokozókra

Több mint TestŐr

Amikor a kisgyerek szervezete találkozik a kórokozókkal, az immunrendszere tulajdonképpen megtanul védekezni ellenük. Sok szülő a túlzott féltés miatt óvja a gyerekét a kórokozóktól, azt gondolja, így marad egészséges a gyerek. De az immunrendszer a kisgyerekkorban átélt tapasztalatoktól fejlődik és válik egyre ellenállóbbá.

Nyári tanácsok kontaktlencsét viselőknek

Orvostkeresek Egészségmagazin

A kontaktlencsét viselőknek a vizek mellett különösen óvatosnak kell lenniük. A legfontosabb szabályokról dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa beszélt.

Kórokozók elleni védekezés otthonunkban

Well PR

Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsöghet, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban?

Új kórokozók - Új kihívások

ÁNTSZ

A globalizáció és a klímaváltozás is szerepet játszik abban, hogy olyan új kórokozók jelennek meg hazánkban, amelyek korábban nem jelentettek veszélyt Magyarországon.