Kórokozó téma

Fertőzéses hasmenés - Mit tehetünk ellene?

Szponzorált tartalom - 2022-10-04 08:39
Elindult a tanév, és a felnőttek számára is vége a szünidőnek, ami nemcsak a napirend megváltozásával jár. A hűvösebb, csapadékos időjárás a kórokozók melegágya, a fertőzések pedig kihatással vannak a bélrendszer belső egyensúlyára is, ami, ha felborul, kellemetlen hasmenéshez is vezethet. (x)

Vírus vs. baktérium: Mi a különbség?

Semmelweis Egyetem - 2021-04-09 08:19
Mi a legfontosabb különbség a két kórokozó között? Melyikük felelős a gyomorrontásért, a mandulagyulladásért vagy éppen a pattanásokért? A Semmelweis Egyetem új animációs filmjéből ez is kiderül.
Antibakteriális bőrkesztyűt fejlesztett a Karma Pécsi Kesztyű családi manufaktúra és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Invisible Pro nevű termék hatékony megoldást kínál a kórokozók legyőzésére.
Az egyre súlyosbodó koronavírus-világjárvány bebizonyította azt, amire számos tudós figyelmeztetett: egy technológiafüggő, globalizált civilizációban, a klímaváltozás közepette nem elégséges, ha csak reagálunk a szemünk előtt kialakuló vészhelyzetekre. Egy kutatókból álló szakértői csoport olyan protokollt dolgozott ki, mellyel azonosíthatók a potenciális új kórokozók, és képesek lehetünk proaktívan tenni a járványok kialakulása ellen.
Amikor a kisgyerek szervezete találkozik a kórokozókkal, az immunrendszere tulajdonképpen megtanul védekezni ellenük. Sok szülő a túlzott féltés miatt óvja a gyerekét a kórokozóktól, azt gondolja, így marad egészséges a gyerek. De az immunrendszer a kisgyerekkorban átélt tapasztalatoktól fejlődik és válik egyre ellenállóbbá.

Nyári tanácsok kontaktlencsét viselőknek

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-08-02 13:07
A kontaktlencsét viselőknek a vizek mellett különösen óvatosnak kell lenniük. A legfontosabb szabályokról dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa beszélt.
Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsöghet, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban?

Új kórokozók - Új kihívások

ÁNTSZ - 2013-05-15 18:00
A globalizáció és a klímaváltozás is szerepet játszik abban, hogy olyan új kórokozók jelennek meg hazánkban, amelyek korábban nem jelentettek veszélyt Magyarországon.

25 éve fedezték fel az AIDS vírusát

Független Hírügynökség - 2008-05-19 11:10
Az AIDS elleni küzdelem fontos évfordulóhoz érkezik ezen a héten: kedden lesz éppen 25. éve annak, hogy felfedezték a kórokozót, a HIV-vírust, amely eddig több emberéletet követelt, mint az Első Világháború.

ESBL fertőzés

Orvos valaszol - Dr. Pék Tamás - 2014-04-24 23:11
Tisztelt Dr Nő/Úr! Mamikámat csípőprotézissel műtötték, de fertőzést kapott és ki kellett műteni a protézist.Kezdett begyógyulni a seb és haza adták. Annyit mondott az orvos, hogy amíg nem gyógyul be teljesen a seb csak gumikesztyűben lehet hozzá