A süngomba idegrendszerre gyakorolt hatásai

Szponzorált tartalom
megjelent: 2022.03.01.

A süngomba (Hericium erinaceus), más néven oroszlánsörény-gomba kulináris és orvosi felhasználásra egyaránt alkalmas. Az ázsiai országokon túl napjainkban már szerte a világon egyre népszerűbb kiemelkedő jótékony hatásai miatt. (x)

A süngomba olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre, különösen az agyra, a szívre és a bélrendszerre. Cikkünkben a süngomba idegrendszerre gyakorolt nagyszerű hatásait vesszük végig. Miért is ilyen népszerű?

Védelmet nyújthat a demencia ellen

A süngomba olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek serkenthetik az agysejtek növekedését, és segítenek megvédeni azokat az Alzheimer-kór okozta károsodásoktól.

Egy vizsgálat azt találta, hogy napi 3 gramm porított süngomba fogyasztása négy hónapon keresztül jelentősen javította a mentális működést.

Enyhítheti a depresszió tüneteit

A süngombaNoha a szorongásnak és a depressziónak számos oka van, a krónikus gyulladás jelentős szerepet játszhat. Kutatások kimutatták, hogy a süngombakivonat gyulladáscsökkentő hatással bír, amely csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit.

Egy menopauzás nőkön végzett tanulmányban a süngombát tartalmazó sütemények egy hónapon keresztül, napi egyszeri fogyasztása csökkentette az irritáció és a szorongás érzését.

Segíthet felépülni az idegrendszeri sérülésekből

Az agy vagy a gerincvelő sérülései pusztítók lehetnek. Gyakran bénulást vagy mentális funkciók elvesztését okozzák, és hosszú ideig tarthat a gyógyulás.

A kutatások azonban azt találták, hogy a süngombakivonat elősegítheti az ilyen típusú sérülésekből való felépülést azáltal, hogy serkenti az idegsejtek növekedését és helyreállítását.

Ezen kívül az oroszlánsörénygomba-kivonat segíthet csökkenteni a stroke utáni agykárosodás súlyosságát is.

Vannak mellékhatások?

Humán tanulmányok nem vizsgálták az oroszlánsörény gomba vagy kivonatának mellékhatásait, de úgy tűnik, hogy ezek nagyon biztonságosak. Azonban aki allergiás vagy gombára érzékeny, az kerülje az oroszlánsörényt, mivel az egy gombafaj.

Röviden

Az oroszlánsörény gomba és kivonata számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A kutatások kimutatták, hogy a süngomba véd a demencia ellen, csökkenti a szorongás és a depresszió enyhe tüneteit, és segít helyreállítani az idegkárosodást.

Noha a jelenlegi kutatások ígéretesek, további emberi vizsgálatokra van szükség a süngomba hatásainak mélyebb megismeréséhez. A depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésére vagy az idegrendszeri betegségek megelőzésére jó döntés lehet a süngomba kiegészítők kipróbálása.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Mit tehet, ha hozzátartozója pszichés panaszokkal küzd stroke után?

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Demens beteg a családban: hogyan befolyásolja egy család életét?

Egy demenciában szenvedő rokon alapvetően változtathatja meg a család életét, hiszen a beteg ápolásával járó terhek mellett a családnak azzal a...

A demencia típusai és a várható életkilátások

A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a...

A Huntington-kór és tünetei

A Huntington-szindróma egy gyors lefolyású, idegrendszeri megbetegedés, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek...

Diagnózis: Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór még mindig kevéssé ismert betegségnek számít, a diagnózis felállítását általában más, hasonló tüneteket okozó betegségek...

A Parkinson-kór szövődményei

A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is...

Pszichés problémák és kezelésük stroke után

Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán...

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.