A süngomba idegrendszerre gyakorolt hatásai

Szponzorált tartalom
megjelent:

A süngomba (Hericium erinaceus), más néven oroszlánsörény-gomba kulináris és orvosi felhasználásra egyaránt alkalmas. Az ázsiai országokon túl napjainkban már szerte a világon egyre népszerűbb kiemelkedő jótékony hatásai miatt. (x)

A süngomba olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre, különösen az agyra, a szívre és a bélrendszerre. Cikkünkben a süngomba idegrendszerre gyakorolt nagyszerű hatásait vesszük végig. Miért is ilyen népszerű?

Védelmet nyújthat a demencia ellen

A süngomba olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek serkenthetik az agysejtek növekedését, és segítenek megvédeni azokat az Alzheimer-kór okozta károsodásoktól.

Egy vizsgálat azt találta, hogy napi 3 gramm porított süngomba fogyasztása négy hónapon keresztül jelentősen javította a mentális működést.

Enyhítheti a depresszió tüneteit

A süngombaNoha a szorongásnak és a depressziónak számos oka van, a krónikus gyulladás jelentős szerepet játszhat. Kutatások kimutatták, hogy a süngombakivonat gyulladáscsökkentő hatással bír, amely csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit.

Egy menopauzás nőkön végzett tanulmányban a süngombát tartalmazó sütemények egy hónapon keresztül, napi egyszeri fogyasztása csökkentette az irritáció és a szorongás érzését.

Segíthet felépülni az idegrendszeri sérülésekből

Az agy vagy a gerincvelő sérülései pusztítók lehetnek. Gyakran bénulást vagy mentális funkciók elvesztését okozzák, és hosszú ideig tarthat a gyógyulás.

A kutatások azonban azt találták, hogy a süngombakivonat elősegítheti az ilyen típusú sérülésekből való felépülést azáltal, hogy serkenti az idegsejtek növekedését és helyreállítását.

Ezen kívül az oroszlánsörénygomba-kivonat segíthet csökkenteni a stroke utáni agykárosodás súlyosságát is.

Vannak mellékhatások?

Humán tanulmányok nem vizsgálták az oroszlánsörény gomba vagy kivonatának mellékhatásait, de úgy tűnik, hogy ezek nagyon biztonságosak. Azonban aki allergiás vagy gombára érzékeny, az kerülje az oroszlánsörényt, mivel az egy gombafaj.

Röviden

Az oroszlánsörény gomba és kivonata számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A kutatások kimutatták, hogy a süngomba véd a demencia ellen, csökkenti a szorongás és a depresszió enyhe tüneteit, és segít helyreállítani az idegkárosodást.

Noha a jelenlegi kutatások ígéretesek, további emberi vizsgálatokra van szükség a süngomba hatásainak mélyebb megismeréséhez. A depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésére vagy az idegrendszeri betegségek megelőzésére jó döntés lehet a süngomba kiegészítők kipróbálása.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.