5 ok, amiért télen is javasolt a napszemüveg hordása

Szponzorált tartalom
megjelent:

Napszemüveg nélkül ki sem lépünk a lakásból nyáron, hiszen nemcsak óvja szemeinket az erős napsugárzástól, hanem ruhatárunk egyik stílusos kiegészítője is lehet. (x)

Egy feltűnő kerettel rendelkező vagy egy valódi klasszikus darab is vonzza a tekinteteket, illetve egy egyszerűbb öltözettel kombinálva is divatos megjelenést kölcsönözhet viselőjének. Télen valahogy mégis a szekrény mélyére kerülnek, pedig az UV sugárzás ilyenkor is problémát jelenthet. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érvet, amiért a hidegebb hónapokban is megéri viselni őket!

A túl erős fény hatásai szemünkre

Ha sokáig szeretnénk megőrizni éleslátásunkat,vagy gondoskodni róla, hogy ne romoljon tovább, ha már szemüvegre, kontaktlencsére van szükségünk,a fényvédelem az első lépés. Szemeink nagyon érzékenyek a túl erős fényre, ennek tüneteit érezhetjük akkor, ha sok időt töltünk monitorok előtt, majd az árnyékos lakásból hirtelen kilépünk a természetes fényre, esetleg A túl erős fény hatásai szemünkrevéletlenül belenézünk egy lámpába vagy a napba. A károsodás oka és mértéke a különböző eseteknél persze eltérő lehet, azonban a pillanatnyi kellemetlenségnek tűnő irritáció akár hosszú távú problémák kialakulásához is vezethet.

Az UVA és UVB sugárzás épp annyira veszélyes a szemünkre nézve, mint a bőrünk számára. Például szürkehályog vagy photokeratitis kialakulásához is vezethet, melyek a fokozott fény hatására jelentkeznek, és időszakos vagy akár tartós látásvesztést is okozhatnak. Bőrünkhöz hasonlóan, amit a téli napsütésben is éppúgy érdemes naptejjel védenünk, mint nyáron, napszemüveg viselése is ajánlott szemünk egészségének érdekében.

5 indok, amiért télen is érdemes napszemüveget hordani

1. Óvnak a káros UV sugárzástól

A Nap fénye és kellemes melege valójában csak a belőle származó UVA és UVB sugarak mellékterméke, amik áthatolnak a Föld légkörén. Amellett, hogy a bőrrák kialakulásának leggyakoribb okozói, növelik a szemproblémák esélyét is. Ha nem védjük ellenük szemünket megfelelő napszemüveggel, nagyobb az esélye az időskori látásromlásnak, a szürkehályog kialakulásának, az erős fény hatására történő időszakos látásvesztésnek és a bőrrák jelentkezésének is a szem körüli érzékeny bőrön.

Tipp:

Keressük az UV400-as jelzést a napszemüvegeken! Ez a minimális védelem, amit minden darabnak tudnia kell.

2. Csökkentik a visszatükröződést

Ezzel a jelenséggel akkor találkozhatunk, ha a napsugarak különösen alacsony szögben érik el a Földet. Ez napnyugta és napkelte környékén, illetve ősszel és télen lehet a legzavaróbb. Ilyenkor ugyanis a fény visszatükröződése miatt romlanak a látási viszonyok, ami például vezetés közben nagyon veszélyes lehet. A nagy, világos felületek, például a víztükör, a hó vagy akár az aszfalt is növelheti a visszatükröződés mértékét.

Amikor kilépünk egy árnyékos épületből a téli napsütésben sütkérező utcára és úgy érezzük, elvakít a fény, a visszatükröződés a probléma, de ez a jelenség okozza az úgynevezett hóvakságot is. A téli sportok szerelmesei emiatt viselnek speciális, fényvédővel ellátott szemüvegeket.

3. Védenek a szemirritációtól

A hideg, a szél és a por könnyen irritálhatja az érzékeny szaruhártyát. Nem hiába télen gyakoribbak a szemszárazsággal, könnyező szemmel vagy épp szaruhártya-gyulladással kapcsolatos panaszok. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket, nem kell ormótlan munkavédelmi szemüvegeket viselnünk. A stílusos Polaroid és Ray Ban napszemüvegek is épp olyan jó védelmet nyújtanak, és még jól is néznek ki.

4. Csökkentik a fejfájás esélyét

A fejfájás hátterében gyakran a szemek megerőltetése áll. Ennek egyik oka például a számítógépes munkát végzők körében a monitorokból származó kék fény, ami nemcsak szemünkre, hanem mindennapi jóllétünkre is rossz hatással lehet, mivel növeli az álmatlanság kialakulását. Szerencsére erre a problémára már megoldást jelentenek a kékfény szűrő réteggel ellátott szemüvegek, amelyeket dioptria nélkül is kérhetünk. Így azok számára is megfelelőek, akiknek tökéletes a látásuk.

Télen azonban nemcsak a monitorok, hanem az erős napfény vagy a hóról visszatükröződő napsugarak is okozhatnak problémát. Napszemüveg nélkül a pupilla tölti be a szem fényerő szabályozó szerepét, ami azonban egy idő után elfárad, erőltetése pedig fejfájáshoz, migrénhez vezethet.

5. Kiegészítőnek sem utolsók

Egy karakteres szemüveg épp olyan jó kiegészítő lehet, mint egy drága karóra vagy stílusos fülbevaló. Ha nem aludtunk jól előző este, vagy sietve indulunk el otthonról és nincs időnk sminkelni, elég ha feldobunk egy napszemüveget. A hollywoodi sztárok is gyakran alkalmazzák ezt a trükköt, főleg ha nem szeretnének nagy felhajtást kelteni, amikor családjukkal sétálgatnak a tengerparton, vagy éppen csak leszaladnak a sarki boltba.

A Ray Ban napszemüvegek klasszikus formái örök kedvencnek számítanak az Angyalok Városában. Legyen szó a vadóc Aviatorról vagy a visszafogottabb Wayfarerről, úgy tűnik ezek a darabok soha nem mennek ki a divatból. A Polaroid napszemüvegek sokféle szín- és formakínálatukkal pedig könnyen felveszik a versenyt a klasszikus típusokkal.

Kiknek ajánlott mindenképp napszemüveget hordani?

Mivel a napszemüvegek védik szemünket a természeti hatásoktól és az UV sugárzástól, ezért viselésük mindenki számára ajánlott télen-nyáron egyaránt. Azoknak, akik sok időt töltenek a szabadban, akár a városi dzsungelben, akár az erdőben túrázva, esetleg szabadtéri sportokat űznek, mindenképp érdemes beruházni egy jó napszemüvegbe.

A vezetést is biztonságosabbá teheti. Különösen télen, hiszen csökkenti a visszatükröződést, így javítja a látási viszonyokat, ezzel lefaragva a balesetek esélyéből is.

Ha napszemüveg vásárlása előtt állunk, érdemes olyat választani, ami minimum UV400-as védelemmel rendelkezik. Az üzletekben kapható darabok többsége megfelel ennek a kitételnek. Ha pedig optikában vásárolunk akár személyesen, akár online, igényeinknek megfelelő, dioptriás napszemüveget is választhatunk, így nem kell döntenünk a fényvédelem és az éleslátás között.

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.