Orrdugulás kisokos, avagy az orrdugulás okos kezelése

Szponzorált tartalom
megjelent:

Mi okozza? Mit okozhat? Hogyan érdemes kezelni az orrdugulást? Hogyan válasszunk megfelelő készítményeket? (x)

Mi okozza?

Orrdugulást többnyire a különböző típusú náthás megbetegedések okoznak. A nátha tulajdonképpen az orrnyálkahártyánk gyulladása, és mint ilyen, a leggyakoribb betegségek közé tartozik, hiszen különböző okokból ugyan, de sokunk számára egész évben magas a nátha kockázata. Vírusos náthán mindannyian átesünk évente legalább egyszer, de átlagosan akár négyszer-ötször is, és ez többnyire nyomtalanul gyógyul. Ugyanakkor a nátha bizonyos hosszan tartó formái hónapokig, vagy akár évekig is ronthatják az életminőséget, szövődményeket okozhatnak. A vírusos nátha leggyakoribb tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, rossz közérzet. Tavasztól őszig tartó időszakban az allergiás nátha is sokunk életét megkeseríti, és a tünetei között ebben az esetben is előkelő helyet foglal el az orrdugulás.

Pollenallergia

Mit okozhat?

Az orrdugulás mindenekelőtt sok kellemetlenséget okoz: álmatlan éjszakákat, romlott életminőséget, elégtelen szaglást és ízlelést. Fentieknél azonban sokkal fontosabb, hogy orrdugulás következtében ösztönösen a szánkon lélegzünk, így a vírusokkal, baktériumokkal teli levegő útja a szájon át egyenesen a tüdőbe vezet, fokozottan növelve egy fertőzés kialakulásának veszélyét. Ha pedig néhány nap alatt nem enyhül a náthánk és orrdugulásunk, az szövődményekkel is járhat. Ilyenek a középfül-, homlok- vagy arcüreggyulladás, vagy a fülkürthurut. A gyermekekre pedig különösen oda kell figyelni, hiszen a dobüreget az orrgarattal összekötő fülkürtjük csaknem vízszintes, ezért aztán hajlamosabbak a fülészeti kórképek kialakulására.

Az orrdugulás tehát minden esetben kezelésre szorul, a szabad orrlégzés fontos a mielőbbi gyógyulás és a jó közérzet visszanyerése szempontjából!

Hogyan érdemes kezelni?

Ma már nem vitás, hogy az orrspray-k használata előnyösebb, több szempont szerint:

  • Orrspray-t bármilyen testhelyzetben alkalmazhatunk, szemben az orrcsepp fekvő helyzetben javasolt alkalmazásával
  • Orrspray-használattal a hatóanyag nagyobb nyálkahártya-felületre jut el
  • Orrspray-használat során a hatóanyag egyenletesen jut a nyálkahártyára
  • Orrspray használata közben az oldat ott marad, ahová fújtuk, nem folyik le a garatba

Fentieken túlmenően megkülönböztetjük a tartósítószeres és tartósítószer-mentes orrspray-ket. A tartósítószer funkciója egy orrspray esetében, hogy a fertőzött orrváladékkal érintkező adagoló ne fertőzze be a flakon teljes tartalmát, mert az a következő használatkor visszafertőzheti az orrüreget. Ezen probléma csak speciális adagolófejek használatával kerülhető el.

Meddig használjuk?

Gyakran hagyjuk figyelmen kívül a betegtájékoztatók alkalmazási javaslatát, mégpedig, hogy hatóanyagos orrspray-t nem szabad 7-10 napnál tovább használni. Pedig fontos figyelmeztetés, ugyanis a túl hosszú ideig tartó alkalmazás hozzászokáshoz vezet. Ha 7-10 nap használat után még mindig gyötör az orrdugulásunk, akkor is tartsunk legalább 2 nap szünetet a hatóanyagos orrspray használatával, ez idő alatt magas sótartalmú tengervizes orrspray-t hívjunk segítségül!

Legyen tehát tavasz vagy ősz, gyötörjön allergia vagy megfázás, az orrdugulásunkat kezeljük okosan, és törekedjünk az orrnyálkahártyánk védelmére, meglátjuk: meg fogja hálálni.

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.