A mozgás és az immunerősítés kapcsolata

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az immunrendszerünk karbantartása rendkívül fontos egész évben. Vannak kiemelten fontos időszakok, amikor több odafigyelésre van szükség, de alapvetően az egész éves tuningolás nem maradhat el. Számos mód van arra, hogy hogyan erősíthetjük meg a szervezetünket, nem feltétlen a marokszámra szedett C-vitamin az egyetlen megoldás. (x)

Mielőtt azonban részletesen kifejtenénk, hogy melyek a legjobb módszerek az immunrendszer erősítésére, nézzük meg, hogy egyáltalán mit is takar a szervezetünk védekező képessége és hogyan edzhetjük meg életünk során!

Mit jelent az immunrendszer kifejezés?

Az immunrendszer gyakorlatilag a szervrendszer, mely biztosítja a vírusok és baktériumok elleni folyamatos védettséget. Ebbe a rendszerbe beletartoznak különböző sejtek, szervek és szövetek is, amelyek együttesen nyújtják a védelmet.

Ezen “alkotóelemeknek” az összessége leegyszerűsítve úgy működik, hogy megkülönbözteti a saját anyagokat az idegenektől, utóbbiakat pedig eltávolítja, elpusztítja. Ezt nevezzük a szervezetünk immunitásának, védettségének.

Mi történik akkor, ha gyenge az immunrendszerünk?

Az szervezetünk nem megfelelő ellenállóképessége számos tünetben megmutatkozhat és többféle komoly következménnyel járhat. Melyek lehetnek a figyelmeztető jelek, ha gyenge az immunrendszerünk?

● Állandó fáradtság, fáradékonyság.
● Folytonos bakteriális megbetegedések.
● Könnyen kialakuló vírusos megbetegedések, melyek ráadásul el is húzódnak.
● Lassú sebgyógyulás.
● Különböző allergiák, allergiás tünetek.
● Hajhullás és bőrbetegségek (ekcéma, pattanások) kialakulása.
● Fejfájás, szorongás, gyenge stressztűrés.
● Székrekedés és gyakori hasi panaszok.

Érdemes nagyon odafigyelni akár már a legkisebb tünetekre is, hogy a komolyabb következmények és szövődmények időben meg legyenek gátolva.

A helytelenül működő immunrendszer legveszélyesebb betegségei:
● autoimmun betegségek
● immunhiányos állapot vagy másnéven immunzavar
● AIDS
● leukémia vagyis a fehérvérűség

Mitől lesz gyenge a szervezetünk?

Amikor egy egészséges kisgyerek megszületik, hordozza a veleszületett immunitást is. Ez a későbbi környezeti hatások, táplálkozás hatására gyengül le vagy erősödik meg. Mielőtt végignéznénk, hogy melyek azok a tényezők, amelyek erősíthetik, fontos, hogy lássuk azt, mi gyengítheti le az említett képességet.

Kevés folyadék

Számos internetes forrás, orvosok, védőnők és személyi edzők hangsúlyozzák az elegendő folyadékmennyiség bevitelének fontosságát. Nem hiába: az egyik legfontosabb tényező, ha az emberi szervezet működését vizsgáljuk. Az emésztés mellett befolyásolja a bőr rugalmasságát, szépségét, az agy működését és bizony az immunrendszert is. Ha nem kerül elegendő mennyiségű víz a szervezetbe, az negatív hatással lehet a fentebb felsorolt szervek mindegyikére. Ahhoz, hogy minden jól működjön, egy felnőtt embernek minimum 2 liter tiszta vizet ajánlott meginnia naponta.

Túlsúly

A felesleges kilók nemcsak esztétikailag nem szerencsések, vagy a megfelelő ruhaméret megválasztásánál, hanem a szervezet működését is jelentősen befolyásolják - negatív irányba. A túlsúlynak legtöbbször nagyon is feltűnő következményei lehetnek, mint például a cukorbetegség, de van hogy ezek a következmények jobban elrejtőznek és gyenge immunrendszer formájában jelennek meg.

A helyes táplálkozás mellett kiemelten fontos a rendszeres testmozgás is (különösen ülőmunkát végzőknek), amellyel meg is érkeztünk cikkünk témájához, de erről részletesebben lentebb írunk.

Stressz

Természetesen itt nem a pár pillanatig vagy néhány órán át tartó stresszes helyzetekre gondolunk. A feszültség akkor hat romboló hatással az immunrendszerünkre, ha folyamatosan és hosszú időn át fennáll. Ilyen lehet egy hosszabb munkahelyi- vagy párkapcsolati válság, esetleg más családi problémák, melyeknek megoldásához sokszor több időre van szükség. Ilyen helyzetekben tehát kiemelten fontos, hogy odafigyelünk szervezetünk erősítésére.

Kiszáradt légutak

Az orr nyálkahártyája számos káros anyagot megfog, és nem engedi tovább a szervezetbe, így megakadályozva betegségek kialakulását. Ha a légutak szárazak, akkor ez a védekező mechanizmus is nagyban lecsökken, hiszen az említett nyálkahártya vékonyabb, kevesebb védelmet tud csak nyújtani a vírusok és baktériumok ellen.

Sok méreganyag

Szintén több helyről hallhatjuk, hogy a méreganyagok, milyen károsak az emberi szervezetre. Ide tartoznak többek között a tartósítószerek és a színezékek, melyek ma már szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálhatóak. Ügyeljünk rá, hogy a lehető legtöbb nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasszuk, és lehetőség szerint az ételeinket is saját magunknak készítsük el. Ezzel nagyban csökkenthetjük a méreganyagok bejuttatását a szervezetünkbe, így óvva immunrendszerünket.

Lássuk, mik azok a dolgok, melyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre és erősítik az immunrendszert!

Mi erősítheti az immunrendszert?

1. Jól megválasztott élelmiszerek

A legtöbb zöldség és gyümölcs pozitív hatással van az immunrendszerünk fejlődésére és karbantartására, azonban vannak olyanok, melyek kiemelten segítik szervezetünk ellenállóképességét. Ilyen például a fokhagyma, chia mag, goji bogyó, áfonya és a gyömbér is. Ezen alapanyagoknak bármilyen formában való fogyasztása ellenállóbbá tesz minket a betegségekkel szemben, de ha már megtörtént a baj, akkor is segíthetnek, például egy náthával szemben.

2. Elegendő vitamin mennyiség

Ugyanilyen kedvező hatással lehet ránk egyes vitaminok szedése tavasszal vagy ősszel, amikor a legnagyobb szükségünk van az immunerősítésre. Ezekben az időszakokban az ilyen vitaminokat érdemes nemcsak a táplálkozással, hanem táplálékkiegészítők formájában is magunkhoz venni. Melyek ezek az igen fontos vitaminok? A cink, C-vitamin, D-vitamin és az E-vitamin egytől egyig extrán támogatják szervezetünket.

3. Sport, sport és még több sport

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk cikkünk témájához, a mozgás és az immunrendszer kapcsolatához. Ahogyan azt fentebb már megírtuk, a túlsúly és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárulhat immunrendszerünk legyengítéséhez, így egyértelművé válik, hogy ahhoz, hogy megfelelően támogassuk szervezetünket, kiemelten szükség van a különböző mozgásformákra.

Ebben az esetben a sport nemcsak alakformálóként, izmaink erősítése érdekében jelenik meg, hanem egy nagyon fontos támogató mechanizmusként.

A kültéri sportoknak például extra előnye, hogy a tevékenység közben nem csak a felesleges zsír tűnik el a testből, de közben a nap segítségével D-vitamin is termelődik a szervezetünkben, ami elsődleges immunerősítő vitamin.

Ha pedig valaki kifejezetten nem szeret sportolni, akkor napi fél óra séta is jó hatással lehet, nemcsak a szervezetre, hanem például az izületekre is. Így mindenképpen azt javasoljuk, hogy legalább ennyit mindenki mozogjon egy nap.

Az immunrendszerünk egy igencsak összetett és bonyolultan működő kapcsolat a szerveink között, így nagyon fontos, hogy ne csak egyféleképpen támogassuk azt. Ahhoz, hogy szervezetünk igazán erős és ellenálló legyen, nem elég egy-egy vitamin folyamatos szedése, esetleg a napi fél óra séta vagy kocogás. Ezek együttes alkalmazása a legideálisabb arra, hogy fel legyünk készülve az egyes megbetegedések és kórokozók leküzdésére.

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.