• Ízületi panaszokkal fogorvoshoz?

   Szerző:
   WEBBeteg

   Elsőre kicsit talán furcsának tűnhet, de ma már egyre többször találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy ízületi fájdalmakkal, hajhullással, bőrproblémákkal felkeresett szakorvosunk fogászatra irányít minket tovább. (x)

   Ennek hátterében az úgynevezett gócbetegség áll. De mi is ez egyáltalán, hogy is kell ezt elképzelnünk, illetve milyen panaszok esetén merül fel a háttérben okként a góc, mint betegség?

   A témában dr. Kovács Kittit kerestük meg az Uniklinik fogászat mikroszkópos gyökérkezelés specialistáját.

   Dr. Kovács Kitti

   Valóban egyre több embert érint a gócbetegség?

   GócbetegségTény, egyre több ilyen irányú vizsgálatot végzünk az Uniklinik fogászaton.  Az érintetteket én alapvetően két csoportra osztanám. Azok a páciensek vannak többen, akik már célzottan góckutatásra érkeznek egy már meglévő, nem fogászati panaszuk miatt, vagy jelentősebb beavatkozás előtt állnak, aminek feltétele, hogy ne legyen probléma a száj egészségében. Ha innen nézzük, más betegségek hívják fel sokszor a figyelmet a problémára, ami talán máskülönben fel sem tűnne. A másik csoportba azok tartoznak, akik kisebb-nagyobb megszakítás után felkeresik fogászati rendelőnket, ahol röntgen készül, és véletlen leletként találkozunk gyulladással.

   Akkor, ha jól értem, maga a góc nem is fáj?

   Nem, sajnos ez egy általában tünetszegény, krónikus gyulladás. A különböző baktériumok, illetve azok úgynevezett toxinjai a vér-és nyirokerek útján jutnak el a szervezet más területeire, ahol aztán a problémát érzékeljük. Így lehetséges, hogy egy egyébként már gyulladt, sokszor teljesen panaszmentes fog például kihat az ízületekre.

   Mik a leggyakoribb panaszok/tünetek, amivel gondolnunk kell arra, ideje lenne meglátogatni fogorvosunkat?

   Legtöbbször ízületi fájdalmak, bőrkiütések, hajhullás, szemészeti problémák állnak a háttérben. Általában ezek régebb óta jelen vannak, és nemigen találják az okukat. De lehet gond a vesékben, légzőrendszerben, bélrendszerben, előidézhet indokolatlan hőemelkedést, nőgyógyászati vagy prosztata problémákat, de akár fáradékonyságban is megnyilvánulhat vagy alvászavarban. Szóval elég széles a paletta.

   Maga a fogászati góckutatás hogyan zajlik a fogorvosnál, hogyan kell ezt elképzelnünk? Jár például fájdalommal?

   Mikroszkópos gyökérkezelés

   A góckutatás gyakorlatilag egy konzultáció a fogorvossal. Elengedhetetlen hozzá egy panoráma felvétel (egy olyan röntgen, amin minden fogunk, illetve az arcüreg, állkapocs is látszik), vagy egy CT-felvétel. Utóbbi sokkal pontosabb képet ad, hiszen térben láthatjuk a fogak gyökércsúcsát, az azokat körülvevő szöveteket. Természetesen a fentieket ki kell egészíteni egy alapos szájüregi vizsgálattal, és a röntgenen/CT-n gyanúsnak ítélt fogak egyenkénti vizsgálatával.

   Milyen elváltozásokat keres ilyenkor a szakember? Egy lyukas fog például már gócnak számít?

   Nem, de könnyen lehet belőle góc. Önmagában egy szuvas fog, amíg élő (tehát a fogon belül van még vérkeringés, élő idegszövet) akadályozza a szájüregi baktériumok fogbélbe, azon keresztül pedig a csontba való jutását. A probléma akkor kezdődik, ha a szuvasodás miatt elhal a fog. Ilyenkor már szabad az út a kórokozók számára. De nem csak a fogbélgyulladás miatt elhalt fogakat keressük, hanem a rosszul gyökérkezelt fogakat, ahol a gyökércsúcs körül már látható elváltozás van. Gócnak számít továbbá a fogakat tartó szövetek gyulladása, vagy ki nem nőtt bölcsességfogak, amiknek kisebb-nagyobb kapcsolata van már a szájüreggel.

   Amennyiben a fogorvos talál egy érintett fogat, milyen kezelések jöhetnek szóba? Vagy esetleg el kell búcsúznunk a gócos fogtól?

   Pár tíz évvel ezelőtt még igen lett volna a válasz, azonban mára már szerencsére az esetek döntő többségében van megoldás arra, hogy a fog megtartása mellett orvosoljuk a problémát. Amennyiben gyökértömés, vagy gyökértömés csere szükséges, úgy a mikroszkópos gyökérkezelés az egyik legjobb megoldás, a fogak megtartására.

   Mikroszkópos gyökérkezeléssel sikeresen megmentett fog
   Mikroszkópos gyökérkezeléssel sikeresen megmentett fog

   Ha először készül gyökértömés azért, mert nagy nagyításon nem marad észrevétlenül egy csatorna sem. Az összes elhalt szövetet el tudjuk távolítani a csatornákból, így nem marad „táplálék” a baktériumoknak, és egy jó gyökértöméssel meg is oldottuk a problémát. 

   Már kezelt, de panaszos fogak esetében pedig sokkal sikeresebb az újra kezelés, hiszen nagyításban jól láthatjuk, az előző ellátás miért nem volt sikeres. Ez legtöbbször egy meg nem talált csatorna, vagy elégtelen tisztítás eredménye.

   Ha a panaszt a fogat tartó szövetek gyulladása okozta, úgy parodontológus kolléga segítségére van szükség, aki szakszerűen eltávolítja a fogkövet, ellátja az általa okozott tasakokat és segít egy tökéletes szájhigiénét kialakítani a páciensnek.

   Bölcsességfogak esetében pedig egy szájsebész kollégára van szükség, aki eltávolítja a gyulladt fogat.

   Egy sikeres kezelést követően mennyi idő alatt várhatunk javulást?

   A panaszok enyhülése viszonylag gyorsan jelentkezik, általában hetek alatt érzékelhető jelentős javulás. A gyökércsúcs körüli gyulladás teljes megszűnése azonban van, hogy hónapokat vesz igénybe, de ez kontroll röntgenekkel jól nyomon követhető.

   Az Uniklinik fogászat teljes körű ellátást nyújt az egész családnak. Gyerekfogászat, fogtömés, gyökérkezelés, implantáció, esztétikai fogászat, fogszabályozás: szakértőink összehangolt csapatmunkája profi és zökkenőmentes kezelést biztosít még a legbonyolultabb, több terület specialistáját igénylő beavatkozásoknál is.

   Uniklinik fogászat

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu