Hogy működik a hévízi tó?

Támogatott tartalom
megjelent:

A hévízi tó és iszap jótékony hatásait már az ókori rómaiak is ismerték. Az évszázadok során az orvostudomány mind jobban megismerte gyógyhatásait, olyan kezelésekkel egészíti ki, amelyek hatékonyságát tovább növelik, így emelve gyógyerejét. A víz és iszap egyedi tulajdonságait felhasználó terápiák gyökerei egészen az 1700-as évek végéig nyúlnak vissza.(x)

A 7 m vastag tőzegrétegből feltörő forrásvizek kémiai és biológiai hatóanyagai a bőrön keresztül szívódik be a szervezetbe, emellett a víz kipárolgásának köszönhetően a rádiumemanáció belégzés útján is bejut. A hatóanyagok belsőleg komplex hatást fejtenek ki.

Hévízi tóA kén az ízületi porcokba épül be, így javítja azok anyagcseréjét, a sejtek működését és a cukorbetegek bőrviszketését is gyógyítja,

  • a kálcium gyulladás gátló,
  • a magnézium fájdalomcsillapító hatású,
  • a karbonátok pedig a bőrt teszik bársonyossá.

A forrás vize és a tó meder fenekét képező tőzeg kölcsönösen oldott anyagokat vesznek át egymástól: a tőzegből származó gyógyiszap feldúsul a gyógyvíz anyagaival, a víz pedig a tőzeg anyagaival gyarapodik (szteránvázas vegyületek, terpének, huminsavak).

Ön is észrevette, hogy bőrén apró buborékok jelentek meg miközben a tóban fürdött?

A hévízi gyógyvíz egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban (kénhidrogén-, metán-, szénsav-, rádiumgáz.). Ezek a gázbuborékok a bőrön sűrűn rakódnak le a fürdés során. A vegyületek a bőr ingerlésén keresztül, a keringési rendszert, a bőr működését és az egész idegrendszert befolyásolják. A vízből felszabaduló gázok (radon és kénhidrogén) a víz feletti levegővel keveredve jutnak a levegőbe, ahol a vízgőzből párasapka képződik, ami miatt a tó környéke inhalatóriumhoz hasonlít. Így a jótékony anyagok nem csak a fürdőzés alkalmával, hanem séta közben belégzéssel is eljutnak a tüdőbe.

A hidrosztatikai nyomás, a minden irányú mozgás kedvez a vérkeringésnek, az indifferens hőfok (testhőmérséklethez közeli hőfok) hosszú fürdőzést tesz lehetővé. A tóban való fürdés leginkább akkor használatos gyógykezelésre, amikor a víz hőmérséklete 32-34°C körül mozog. Ezt sem hidegnek, sem melegnek nem érezzük, tehát a fürdőzés hosszabb időre is elhúzódhat, így a kémiai és biológiai anyagot hosszabb időn át fejthetik ki hatásukat. Sőt a közömbös hőmérsékletű fürdőknek idegrendszert nyugtató hatásai is vannak.

Hévízi iszap

A gyógyiszap a benne lévő rádiumsókkal és redukált kénvegyületekkel a gyógytényezők még a víznél is koncentráltabb elegyet alkot. A hévízi iszap kevert típusú természetes növényi eredetű gyógyiszap. Magas huminsav tartalmú, frissen kénhidrogén, szárazon földes szagú, sötétszürke színű, lágy anyag.

Az iszappal történő leggyakoribb kezelési forma a pakolás, göngyölés. Végeznek egész-, fél-, háromnegyedes-, törzs-, végtag- és részpakolásokat is. A kezelés során három réteggel borítják be a gyógyiszappal kezelt testrészeket (pokróc, nylon lepedő, vászonlepedő), hogy a hőhatás minél tovább tartson. Az iszap a felvett hőt sokáig megtartja, és csak nagyon lassan adja le, így hosszas meleg-kezelést lehet elérni. A 42 °C-os iszap első hallásra forrónak tűnhet, de az említett lassú hő leadás miatt kellemes meleg érzetet kelt. A kezelés 20 percig tart, utána minimum fél órás pihenés javasolt.

Az iszapban lévő ásványi anyagok a meleg hatására felszívódnak a bőrön keresztül, és kifejtik jótékony hatásaikat. A kezelések során nem csak fizikai-kémiai hatások, de élettani hatások is érvényesülnek: emelkedik az endorfin szint, vérbőség keletkezik.

A víz-, és iszapkezelések előnyösen alkalmazhatók reumatikus mozgásszervi megbetegedések, csontritkulás, degeneratív (kopásos) illetve gyulladásos gerinc-/ízületi megbetegedések, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére továbbá lágyrész reumatológiai, másodlagos ízületi betegségek, krónikus, perifériás, az idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszok, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtétek, krónikus, nőgyógyászati betegségek kezelésére. Vannak azonban betegségtípusok melyek esetében nem javallott a hévízi kezelés.

Hogy veheti igénybe a hévízi kúrát?

hévízi tó

A tóban való fürdőzést kiegészítheti az alapos orvosi vizsgálat után felírt gyógykúrával, mely modern fizioterápiás lehetőségeken alapszik. A Hévízgyógyfürdő Reumakórházhoz forduló betegeket ambuláns és kórházi kezelés formájában látják el. Az ambuláns vizsgálatra érkezők számára háziorvosi beutaló szükséges, központi regisztrációs telefonszám 06-83-343-481, pedig segít a vizsgálat időpontjának megadásában. A Kórházban a fizioterápiás kezelések széles palettája TB támogatott formában is elérhető

Kíváncsi a hévízi tó további terápiás lehetőségeire? Látogassa meg weboldalunkat: www.heviz.hu

Héviz.hu

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka
Springmed - Dr. Bender Tamás
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.