Vérkészítmény: életet ment!

Szerző: Diamond Agency

Az emberi vérplazmából előállított készítmények a gyógyítás nélkülözhetetlen részét képezik. Napjainkban a vérkészítmény gyártás és felhasználás egyre fontosabbá válik, ugyanakkor egy ország egészségügyi ellátórendszerének minőségét is jelképezi. A napokban hazánkban eddig egyedülálló vérkészítmény előállító üzemrész nyitotta meg kapuit.

Magyarországon a gyógyításhoz szükséges stabil vérkészítményeket a nemzeti vérplazmakészletből csak részben tudjuk biztosítani, ezért mind az alapanyag gyűjtés mind a hazai gyógyszergyártó kapacitás növelése kiemelt fontosságú stratégia. A hazai vérkészítmények mennyiségének növelése illetve felhasználása mellett való érvelés nemzeti érdek, és a jelen gazdasági, költségvetési viszonyok között nagyságrendekben mérhető megtakarítás a Kórházak, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára.

Tavaly, a Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága ülésén tárgyalta a hazai vérkészítmény gyártó HUMAN BioPlazma Kft., a magyar Hemofília ellátásban betöltött szerepét, és szorgalmazta az Állam és a gyártó közti hosszú távú együttműködési megállapodás létrehozását. Magyarországon a napokban egyedülálló vérkészítmény előállító üzemrészt nyitottak meg a HUMAN BioPlazma Gyártó és Kereskedelmi Kft. gödöllői gyógyszergyártó egységében.

A megnyitó ünnepségen jelen volt többek között, Dr. Kovács József a Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának Elnöke, Dr. Gémesi György Gödöllő Város Polgármestere, Dr. Sélleiné Márki Mária főigazgató (OEP), Dr. Miskovits Eszter főigazgató (OVSZ), Dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda főigazgató (GYEMSZI-OGYI). A HUMAN BioPlazma Kft. egyrészt az Országos Vérellátó Szolgálattól átvett másrészt a Plazmagyűjtő Központjaikban begyűjtött emberi plazmából állít elő stabil vérkészítményeket a hazai betegellátás számára.

„Magyarországon az önkéntes véradás a társadalmi szolidaritás megnyilvánulási formája. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy az önkéntes donorok életmentő jelleggel adják testük egy részét. Ez a Gödöllői üzem is erre épül, mert kulcsszerepet vállal a nemzeti önellátásban. A nemzeti önellátás keretében felhasznált készítmények biztonságot és gazdasági racionalitást hordoznak, ami a mai egészségügyi helyzetben kiemelt fontosságú” hangsúlyozta Mikola Ádám, a HUMAN BioPlazma Kft. PR vezetője.

Nemzeti önellátás

A nemzeti önellátás nem kizárólag az ellátás biztonsága miatt bír kiemelt jelentőséggel, hanem az önkéntes és térítésmentes donorokkal szemben is erkölcsi kötelesség. A hazai donormozgalom alapvető motivációja, hogy a donorok minden csepp vére, ill. plazmaadománya a lehető legteljesebb mértékben a hazai betegellátásban hasznosuljon. Ez nem csupán az Európai Tanács ajánlása és Kormányrendeletben rögzített követelmény, hanem elsősorban a beteg érdeke, másodsorban a nemzeti vérkészlet hasznosulásának elengedhetetlen feltétele.

Hemofíliás betegeken segítenek

A HUMAN BioPlazma Kft. az európai előírásoknak megfelelő készítményével, jelenleg a magyarországi hemofíliás betegek vérplazmaeredetű faktor gyógyszerigényének 50%-át képes biztosítani, amely arány a most átadott új üzemrésznek köszönhetően növekedni fog. Az új üzemrész teljes kapacitásában heti 7500 kg vérplazma feldolgozására képes. A most átadott területen „filterpress” technológiával gyártanak, ami azt jelenti, hogy míg a másik üzemegységben szeparátorokkal

választják le a kicsapott fehérjefrakciókat, addig itt szűréssel történik mindez, az összes kicsapási-elválasztási lépés során. Mindez modernebb, magasabb szintjét jelenti a fehérjefrakcionálásnak, a gyógyszergyártásnak. A HUMAN BioPlazma Kft. vérkészítmény előállító kapacitásainak ötmilliárd forintos bővítéséhez, egyedi Kormánydöntés alapján, 350 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a beruházás-ösztönzési célelőirányzatból, amelyből 2009 és 2011 között jelentős kapacitásbővítő beruházást valósított meg gödöllői üzemében.

Az emberi vérplazmából származó gyógyszerkészítményeket gyártó és forgalmazó Társaság éves frakcionáló kapacitását, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által kezelt fejlesztési projekt keretén belül a jelenlegi kétszeresére, 550 ezer literre növelte, az alkalmazottak száma pedig eléri a kétszázat. A Human BioPlazma Kft. 2008 januárjában lett a Kedrion-csoport tagja. Ekkor vette át a Kedrion a TEVA Gyógyszeripari Zrt. plazmagyártó üzemét, az ott dolgozó alkalmazottakkal együtt. A Kedrion-csoport forgalmazói hálózata révén negyven ország piacain van jelen.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan működik a Sinopharm-vakcina?

2020. elején a Pekingi Biológiai Termékek Intézete (Beijing Institute of Biological Products) létrehozott egy inaktivált, koronavírus elleni vakcinát...

Müller Cecília: hamarosan elfogy az...

Fontos, hogy az uniós forrásokon kívül más területeket is megtaláljunk, és kizárólag a biztonságos és hatásos vakcinákkal oltsunk Magyarországon...

A vérplazmavétel (plazmaferezis)

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája: olyan folyamat, melynek során a donortól csupán a plazmafolyadék kerül levételre, miközben a vér...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.