• Dr. Bittner Nóra: az első beszélgetés alapozza meg az orvos-beteg bizalmat

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A daganatos megbetegedések egyre nagyobb számban a fiatal, 40 év alatti korosztályt is érintik, fontos a megfelelő és hatékony tájékoztatásuk, ma azonban már másfajta megszólításra érzékenyek a fiatalok, és ezeket próbáljuk újra kialakítani, a középiskolákkal is együttműködve – nyilatkozta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga megválasztott elnöke, akivel feladatairól, a szervezet legfontosabb céljairól beszélgettem.

    Továbbra is fontos az elsődleges prevenció, azaz az egészséges életmód, így a mozgás és a táplálkozás, valamint a szekunder prevenció, azaz a szűrővizsgálatok további hangsúlyozása, szervezése, hiszen ezekkel lehetne valóban csökkenteni a magyar betegek kiemelkedően magas megbetegedési és halálozási adatain - hangsúlyozza dr. Bittner Nóra főorvos, akit 2007-ben megválasztottak az Év orvosának a betegek jelölése alapján.

    Hirdetés

    Korábban is részt vett a Liga munkájában, mint elnökségi tag. Miben változott most a feladata elnökként?

    A Magyar Rákellenes Liga egy alulról építkező civil szervezet, amely az alapszervezeteken nyugszik, az általuk kialakított célokat, így a betegek tájékoztatását, komplex onkológiai kezelésekhez juttatását segíti. Elnökségi tagként a közös megbeszéléseken és önkéntes képzésben vettem részt. Elnökként viszont az összes beérkező javaslat alapján és a nemzetközi rákszervezet (UICC) éves célkitűzése alapján kell kialakítani az éves munkatervet. A stratégia megalkotása után ennek a különböző budapesti és vidéki rendezvényeken való megvalósulását fogom koordinálni.

    Mit tekint legfontosabb céljának?

    A 25 éve működő Liga taglétszámának növelését és a fiatalok megszólítását, különböző programok alapján. A fiataloknál lehet valóban kialakítani az egészségtudatos életmódot, az emlő havi önvizsgálatát a lányoknál, a herék önvizsgálatát a fiatal fiuknál is, hiszen a heredaganat a 17 és 22 éves kor között fordul elő leggyakrabban. Az egészséges táplálkozás és a mozgás szerepe is itt alakítható még ki napi rendszerességgel. Felismertük, hogy ma már másfajta megszólításra érzékenyek a fiatalok, és ezeket próbáljuk újra kialakítani, a középiskolákkal is együttműködve.

    2009 óta dolgozik az Országos Onkológiai Intézetben, az Ambulancia vezető főorvosa. Fő szakterülete a daganatos betegségeken belül a tüdődaganat, emlő- és vadtagbélrák kezelése. Ezek közül kettő vezető halálok (tüdő és emlő). Milyen kiemelt feladatuk van önöknek a vezető halálokok megelőzése tekintetében, legyen az elsődleges vagy másodlagos prevenció? Mit tehet és tesz a Liga?

    Az elsődleges prevenció az egészséges életmód kialakításával foglalkozik. Az elhízás, ami már fiatalkorban elkezdődik, a daganaton kívül számos más népegészségügyileg is fontos betegség kialakulásában szerepel oki tényezőként. Ugyancsak jó lenne elérni, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, azaz „ciki legyen a cigizés”, így valóban csökkenthető lenne a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések száma is. Azonban mivel ezek varázsütésre nem változtathatók meg, eddig is a szekunder prevenció, azaz a szűrésen való részvételt kell mind nagyobb arányban elérni. A Liga ezeknek a tájékoztatásában, illetve a szűrések területenkénti mozgósításában tud részt venni.

    Dr. Bittner Nóra:
    Fő tevékenységemnek a betegekkel való kommunikációt tekintem, hiszen minden beteg joggal várhatja el, hogy valóban személyre szóló kezelést kaphasson, kialakulhasson az eredményes kezeléshez szükséges orvos-beteg bizalom. Kiemelten fontosnak tartom a betegek lelki támogatását is az onkoterápiás kezelések során.

    Nagy lehetőség Magyarországon, hogy a szűrővizsgálatok térítésmentesen vehetőek igénybe, mégis (vagy talán épp ezért?) nagyon alacsony a részvételi arány. Az emlőrák esetében a legmagasabb a hajlandóság, de alig éri el a 60 százalékot. Szemben a skandináv országokkal, ahol fizetni kell a szűrésért, 90 százalékos a megjelenés. Így valóban alig akad áttétes emlőrák az ottani betegek között.

    Szervezetten 2017-től indul el a vastag- és végbéldaganatok szűrése. Abban bízunk, hogy a korai figyelmeztetés és felhívás nagyobb érdeklődést fog kiváltani. Ugyan nem szervezetten, de egyre több helyen igyekszünk a melanoma, azaz a rettegett bőrdaganat jól szűrhető módszerét is elterjeszteni. Üdvözlendő, hogy az alacsony sugárterheléssel járó CT vizsgálattal a tüdő daganatok egy része is korai stádiumban felismerhető. Sajnos ilyen eszköz még korlátozott számban áll rendelkezésre. És akkor még a prosztata szűrésről nem is beszéltünk....Van feladat bőven.

    Lényeges a terápia folyamán a beteg és orvos közötti kommunikáció, hogy érthetően, türelmesen elmondja a kezelőorvos, mire számíthat a beteg, milyen esélyei vannak... Ön szerint miben kell fejlődnünk, betegnek és orvosnak egyaránt a kommunikáció tekintetében?

    Talán a mai betegellátás leggyengébb részére kérdezett rá. Valóban a sok dokumentációs igény miatt áttolódik a betegellátásra fordított idő az adminisztráció irányában, egyre kevesebb az orvos munkáját segítő adminisztrátor is. Mindez azonban nem mentesíthet bennünket, kezelő orvosokat attól, hogy a betegeket tájékoztassuk a betegségükről, a szükséges kezelési lehetőségekről és a várható mellékhatásokról. Mindig ez, az első beszélgetés alapozza meg azt az orvos-beteg bizalmat, ami a hosszú kezelési folyamat során lehetővé teszi az együttműködést.

    Névjegy

    Dr. Bittner Nóra PhD.

    Tanulmányok, végzettségek:

    • 1989. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Általános Orvos
    • 1995. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Tüdőgyógyászat
    • 1999. Janus Pannonius Tudományegyetem Pécs, Közgazdaságtudományi kar, Master of Business Administration (MBA)
    • 2004. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Klinikai Onkológia
    • 2006. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Klinikai farmakológia

    Tudományos fokozat:

    • 2015. PhD ( Pécsi Orvostudományi Egyetem, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola )

    Munkahelyek:

    • 2009. - Országos Onkológiai Intézet, Ambulancia vezető főorvos
    • 2007. - 2008. Szent Borbála megyei Kórház Tatabánya, Osztályvezető főorvos helyettes
    • 2003. - 2007. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Egyetemi Tanársegéd
    • 2001. - 2003. Lilly Hungaria Kft, Regionalis Onlológiai Orvos Szaktanácsadó
    • 1989 - 2001. Baranya Megyei Kórház Pécs Pulmonológia osztály szakorvos

    Szakmai tevékenység, szakmai érdeklődési terület:

    • A solid tumorok, ezen belül az emlőrák Herceptin kezeléssel szerzett tapasztalatainak hazai összefoglalása 2004-2008 időszakban.
    • A daganatos betegek tápláltsága és a kezelési lehetőségenekk kutatása.
    • A daganatok keletkezésének külső és belső okai,a solid tumorok biológiai viselkedése, molekularis target kezelési lehetőségek, áttétképződés kutatása
    • Fő érdeklődési terület a tüdődaganatok, emlő és vastagbél daganatok
    • Kutatási terület: Tüdődaganatok genetikai eltérései és kezelési lehetőségei
    • A „Magyar Orvos” tudományos szerkesztő bizottságának tagja

    Társasági, bizottsági tagságok:

    • 1988 Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT)
    • 2002 Magyar Onkológusok Társasága (MOT)
    • 2004. American Scociety of Clinical Oncology (ASCO)
    • 2006 Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Bizottságának Társasága, vezetőségi tag (MAGYOT)
    • 2007 Magyar Klinikai Onkologusok Társasága ( MKOT)
    • 2013 Országos Minőségügyi Szakfőorvos, Onkológia, Sugárterápia
    • 2013 Magyar Szenologiai Társaság, vezetőségi tag
    • 2013 Magyar Rákellenes liga Elnökségi tag, 2016-tól elnök

    Kitüntetések:

    • 2007- „ Az év orvosa” közönségdíjas a betegek jelölése alapján (Astellas díj)

    (WEBBeteg.hu - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2016.07.13 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése

    Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    Egységesítenék az onkológiai ellátást

    Az európai irányelvek részletes megismerése segítheti a magyarországi onkológiai centrumok munkáját.

    Késve kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

    A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

    Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Honvédkórház

    Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház az intézmény onkológiai osztályán.

    Dr. Bittner Nóra: Nem volt célunk a gyógyult betegek támadása

    Többen az önerőből felfedezett, immár sikeresen gyógyult személyek támadásának vélték a Magyar Rákellenes Liga idei kampányfilmjét, annak figyelemfelkeltő tartalmát. A kisfilm időközben lekerült a szervezet honlapjáról. Megkérdeztük a Liga elnökét, Dr. Bittner Nórát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.