Parkinson-kór - A legelső tünetek

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

A Parkinson-kór egyelőre gyógyíthatatlan, ám folyamatát lassítani lehet. Hogyan ismerheti fel, és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezsre?

A Parkinson kór degeneratív betegség, mely az agynak a mozgásért és az egyensúlyért felelős idegsejtjeit érinti. A betegség oka egyelőre ismeretlen, a genetikai hajlam – ezáltal a családi halmozódás vagy öröklődés is – az eseteknek csak mindössze alig több mint tíz szálakéban bizonyítható. Egyéb lehetséges okokként az orvosok a környezetből érkező toxikus behatásokat jelölik meg. Általában a hatvanéves kor fölöttieket érinti, de egyre több extrém esetre derül fény. Az egyik leghíresebb Parkinson-kóros – Michael J. Fox, amerikai színész – például már harmincéves korában felfedezte magán a jellegzetes tüneteket.

Milyen jelekre figyeljen?

A legtöbb Parkinson-kóros beteg alig észrevehető tünetekről számol be – legalábbis a betegségük kezdetén. Az említett színésznek például először a jobb kisujja remegett időnként. A kisujjremegés aztán az egész jobb karjára kiterjedt. A felismerést az is nehezíti, hogy a tünetek csak nagyon lassan, fokozatosan alakulnak ki, illetve súlyosbodnak, így a legtöbben csak akkor veszik észre, amikor már szabad mozgásukban akadályozza őket, vagy mozgás közben jelentősen csökkenti biztonságérzetüket.

  • Mit kell tudni a Parkinson-kórról?
    A Parkinson-kór genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak. Bővebben a Parkinson-kórról
    A kéz és a láb nyugalomban remeg. A remegés mozgásra mérséklődik.
  • Súlyos egyensúlyzavar, a beteg akár teljesen el is veszítheti egyensúlyát a hirtelen mozdulatokra, melyek ezáltal veszélyessé válnak.
  • Idővel a beszéd halkká és monotonná válik.
  • A járás leginkább csoszogásra emlékeztet, a mozdulatokat rövid izommerevség előzi meg.
  • Az izomzat nem lazul el, pihenéskor is merev marad, így az egyébként automatikus mozdulatokhoz is erőfeszítés szükséges.
  • Mimikaszegény arc.
  • Pislogási nehézségek, zavarok jelentkeznek.

A Parkinson-kór kezelése

Táplálkozási tanácsok
Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében.
Parkinson-kór - Étrend és táplálkozás

A Parkinson-kórt általában gyógyszeres úton kezelik, de gyógyítani vagy visszafordítani nem tudják. A gyógyszerek célja a betegség súlyosbodásának lassítására korlátozódik. A gyógyszerek segíthetnek a remegés és az akaratlan mozgások leküzdésében, sok esetben azonban idővel elveszítik hatásosságukat, míg mellékhatásaik, például a hirtelen szaggatott vagy a rángó mozgások és a kézremegés, rosszabbodnak.

Noha a Parkinson-kór kezelésével kapcsolatban folyamatos előrelépésről lehet beszámolni, még nincs se a megelőzésére, se a gyógyítására gyógymód. A tünetek azonban meglehetősen jól kontrollálhatóak, az életminőség javítható, és a betegség előrehaladása lassítható az alábbiak kombinálásával:

  • gyógyszeres kezelés,
  • műtéti eljárás,
  • hagyományos terápiák, mint a fizikoterápia és beszédterápia,
  • kiegészítő terápiák, mint az aromaterápia, jóga, reflexológia, tajcsi.

Nincs egyetlen, optimális terápia, mivel minden eset más. Azonban a rendszeres orvosi vizsgálat és a különböző terápiák jelentősen javíthatják a beteg életminőségét.

Kapcsolódó Kísérleti terápiát is alkalmazhatnak a súlyos betegeken

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.