Mennyire korfüggő a meddőség?

Szülőklapja.hu
megjelent:

A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek ( oocyta ) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.

Régóta ismert az a tény, hogy a szabályosan menstruáló nőbetegek fogamzóképessége a kor előrehaladtával csökken. Jól alátámasztják azon megfigyelések ezt a tényt, hogy a 35 év feletti, donorspermiummal inszeminált nőbetegek terhességi rátája jóval alacsonyabb, mint a 25 év alatti nőbetegeknél elvégezett méhen belüli inszeminációkat követően. A leánymagzatokban kb. a 20. terhességi héten érik a maximális számukat az oocyták, majd szaporodásuk egy bizonyos fázisban ( I. meiozis) leáll, és csak a petesejtkilökődés és a megtermékenyítés idején folytatódik. Az oocyták száma a megszületés után folyamatosan csökken.

Születéskor kb. 1 millió petesejtet tartalmaznak a petefészkek, az első havivérzés, a menarche idején már csak kb. 300 ezer oocyta található a petefészkekben. A 37 éves kortól ez a folyamat felgyorsul, a menopauza (az utolsó havivérzés, ami hazánkban kb. 51éves korban következik be) idején már csak kb. 1000 tüszőt tartalmaznak az ovariumok. A petesejtek számának csökkenésével párhuzamosan növekszik a kóros, kromoszómák számbeli rendellenességeit hordozó terhességek száma. A tapasztalatok szerint az idősebb petesejtek 60-70százaléka a kelleténél egyel kevesebb, vagy egyel több kromoszómát tartalmaz.

Figyelmeztető jelek

Klinikailag az első figyelmeztető jel lehet a ciklusok hosszának lerövidülése, ami főleg a ciklus első felének rövidülésével jár együtt. Ezzel parallel emelkedik a ciklus 2. vagy 3. napján mért follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje. Mindezen folyamatok fiatalabb korban is előfordulhatnak: ezen periódus(ok) alatt átmenetileg csökkent fogamzóképesség alakulhat ki.

A megváltozott szülési szokások veszélyeztetik a terhességet

Miért kell foglakoznunk ezzel a kérdéssel? Részint azért, mert a fent leírt folyamatok 35 év felett már számos ciklusban jelen vannak, de időszakosan fiatalabb korban is előfordulhatnak. Ezért fontos, hogy bizonyos asszisztált reprodukciós beavatkozások (inszemináció, lombikbébi stb.) előtt un. ciklusszelekcióval győződjünk meg arról, hogy a kezelendő nőbeteg megfelel-e a szabályos, optimális ciklus kritériumainak.

A teljes cikket és a lehetséges kezelések leírását a Szuloklapja.hu weboldalon olvashatja.

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.