• Mikortól végezhető abortusz? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is volt. Sajnos nem tudom vállalni a babát. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Terhességmegszakítás - Mikortól?


    "Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is volt. Sajnos nem tudom vállalni a babát.
    Voltam nőgyógyásznál és azt mondta, menjek vissza két hét múlva, mert ez még nem élő terhesség és hiába nem akarom megtartani, meg kell várni a két hetet. Úgy tudtam, minél előbb megyek megszakításra, annál kisebb lesz a károsodásom és megjegyzem nem szerettem volna megvárni, hogy legyen szíve a magzatnak... Mit tegyek?"

    Kedves Hölgyem!

    Azért kérte az orvos, hogy menjen vissza kontrollra, mert ezekben az esetekben a terhességek egy része magától felszívódik. Azt nem tudom, mit ért a 3 hét alatt?

    Hirdetés

    A terhességmegszakítás jogi következményei Magyarországon


    A fogantatástól számítva? Mert akkor kb. 5 hetes, mindig az utolsó menses első napjától kell számítani a kort.

    Elhiszem, hogy ezt most nehezen tudja feldolgozni, de talán gondolja végig, hogy megéri-e a terhességmegszakítást vállalni?

    Bár egy kisebb terhességet (és 6-7 hetesen még kicsi lesz nagyon) valóban kevesebb szövődménnyel lehet megszakítani, de szövődmények ekkor is ugyanúgy lehetnek, mint máskor, szerintem Ön is tudja ezt.

    Terhességmegszakítás - Indukált abortusz


    A tizedik terhességi hétig alkalmazható a manuális vákuum aspiráció, amely során a méh tartalmát a méhnyakon keresztül vezetett apró csövön át távolítják el. A beavatkozás körülbelül 15 percig tart, és igen hatékony (99.5%), viszonylag kevés (1% alatti) szövődménnyel. Hátránya, hogy a kicsiny mennyiségű magzati szöveteket nem mindig sikerül eltávolítani.
    Sebészi terhességmegszakítás>>

    A megszakítást végző intézmények


    • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
    • Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
    • Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
    • Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Orvosi Biológiai Intézete;
    • Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája és Gyermekklinikája.

    Milyen szövődmények fordulhatnak elő?

    Sérülés, vérzés, fertőzés, majd következményes hegesedés bármilyen, a méhen végzett beavatkozáskor kialakulhat.

    Nem számonkérésből, vagy kioktatásból mondom most ezeket, hanem szeretném, ha tisztában lenne a műtét súlyával, és a lehetséges következményekkel.

    Nem kell másik orvost keresnie, mert egy nem élő terhesség, vagy önmagától kiürülő terhesség teljesen más elbírálás alá kerül, vagy előfordulhat az is, hogy nem kell semmit sem tenniük.

    Bár lehet, hogy nehezebbnek tűnik, de orvosa a legbiztonságosabb megoldást választotta.

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

    Módosítva: 2011.09.30 17:12, Megjelenés: 2011.09.30 17:12
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Emésztési panaszok menstruáció idején - Lehet összefüggés?

    Számos nőnél a havi vérzés ideje alatt, vagy a megelőző időszakban, az úgynevezett premenstruációs időszakban jelentkezhetnek járulékos tünetek, nem csak az alhasi fájdalom. Ezek összefüggése a hormonális ciklussal kérdéses, kevés vizsgálat foglalkozott a nők beszámolóival, hogy reálisak-e a nők visszatérő panaszai, illetve a jelenség háttere sem tisztázott.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Hogyan történik a terhesség megszakítása? - Az orvos válaszol

    Hogyan működik az abortusz? Valamilyen nyilatkozatot, kérvényt kell aláírni?Altatással csinálják? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Lehet-e magánügy az abortusz? - Kutatás

    Minden második magyar egyetért azzal, hogy a magzatnak a fogantatástól joga van az élethez, ugyanakkor a többség mégis megfelelőnek tarja a jelenleg hatályos törvényt és egyéni kérdésnek tekinti a terhességmegszakítást - derül ki a Szinapszis Kft kutatásából, melyet WEBBeteg egészségportál kérésére készített.

    "Teherbe estem - megtartsam, vagy ne?" - Az orvos válaszol

    "Teherbe estem és pánikbeteg vagyok. Nem tudom eldönteni,hogy mi a jobb: ha megtartom, vagy ha elvetetem a babát? Melyik rontana jobban a helyzeten? Ha megtartom akkor van rá esély, hogy kigyógyulok ebből a betegségből?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az abortusz költségei

    A terhességmegszakítás költségeit az Egészségbiztosítási Alap fedezi, amennyiben a terhesség megszakítására a biztosítással rendelkező állapotos nőnél vagy magzatánál fennálló egészségi ok miatt kerül sor.

    Az abortusz szabályozása Magyarországon

    A terhesség a hatályos jogszabályoknak megfelelően csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, meghatározott feltételekkel szakítható meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.