Mikortól végezhető abortusz? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is volt. Sajnos nem tudom vállalni a babát. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Terhességmegszakítás - Mikortól?

"Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is volt. Sajnos nem tudom vállalni a babát.
Voltam nőgyógyásznál és azt mondta, menjek vissza két hét múlva, mert ez még nem élő terhesség és hiába nem akarom megtartani, meg kell várni a két hetet. Úgy tudtam, minél előbb megyek megszakításra, annál kisebb lesz a károsodásom és megjegyzem nem szerettem volna megvárni, hogy legyen szíve a magzatnak... Mit tegyek?"

Kedves Hölgyem!

Azért kérte az orvos, hogy menjen vissza kontrollra, mert ezekben az esetekben a terhességek egy része magától felszívódik. Azt nem tudom, mit ért a 3 hét alatt?

A terhességmegszakítás jogi következményei Magyarországon

A fogantatástól számítva? Mert akkor kb. 5 hetes, mindig az utolsó menses első napjától kell számítani a kort.

Elhiszem, hogy ezt most nehezen tudja feldolgozni, de talán gondolja végig, hogy megéri-e a terhességmegszakítást vállalni?

Bár egy kisebb terhességet (és 6-7 hetesen még kicsi lesz nagyon) valóban kevesebb szövődménnyel lehet megszakítani, de szövődmények ekkor is ugyanúgy lehetnek, mint máskor, szerintem Ön is tudja ezt.

Terhességmegszakítás - Indukált abortusz

A tizedik terhességi hétig alkalmazható a manuális vákuum aspiráció, amely során a méh tartalmát a méhnyakon keresztül vezetett apró csövön át távolítják el. A beavatkozás körülbelül 15 percig tart, és igen hatékony (99.5%), viszonylag kevés (1% alatti) szövődménnyel. Hátránya, hogy a kicsiny mennyiségű magzati szöveteket nem mindig sikerül eltávolítani.
Sebészi terhességmegszakítás>>

A megszakítást végző intézmények

  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
  • Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
  • Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája;
  • Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Orvosi Biológiai Intézete;
  • Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikája és Gyermekklinikája.

Milyen szövődmények fordulhatnak elő?

Sérülés, vérzés, fertőzés, majd következményes hegesedés bármilyen, a méhen végzett beavatkozáskor kialakulhat.

Nem számonkérésből, vagy kioktatásból mondom most ezeket, hanem szeretném, ha tisztában lenne a műtét súlyával, és a lehetséges következményekkel.

Nem kell másik orvost keresnie, mert egy nem élő terhesség, vagy önmagától kiürülő terhesség teljesen más elbírálás alá kerül, vagy előfordulhat az is, hogy nem kell semmit sem tenniük.

Bár lehet, hogy nehezebbnek tűnik, de orvosa a legbiztonságosabb megoldást választotta.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.