"Terhesség: tartsam meg vagy sem?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg
Megjelent: 2012.02.25

"Nehéz döntés előtt állok. Negyvenhárom éves múltam, van egy nagy gyermekem, akit veszélyeztetett terhesként hordtam a szívem alatt, és most megállapították az ultrahangon, hogy babát várok." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő

Nehéz döntés előtt állok. Negyvenhárom éves múltam, van egy nagy gyermekem, akit veszélyeztetett terhesként hordtam a szívem alatt, és most megállapították az ultrahangon, hogy babát várok. Sajnos kiderült, hogy 15-33 mm-es miómagócok is ábrázolódnak a baba mellett. Évekkel ezelőtt méhnyak csonkolásom volt és idén egészségügyi kaparásom, valamint a melleimben ciszták vannak már több éve. Félek, hogy ilyen előzményekkel nem lesz egészséges a születendő baba. Olvastam, hogy a terhesség korai szakaszában még injekcióval, kórházi felügyelettel megszakítható a terhesség.

Kedves Hölgyem!

Nem vagyok biztos abban, hogy milyen döntés előtt áll. Vajon eldöntötte-e már a kérdést, vagy még vívódik, mert szeretné a gyermeket?

Azt, hogy gyermekének milyen esélyei vannak, kezelőorvosával együtt érdemes megbeszélni, hiszen több kockázati tényező van, de nem ellenjavallja a terhessége. Azt nem írta, vajon az előző gyermekével miért volt veszélyeztetett terhes, pedig fontos azt is figyelembe venni, vajon ismétlődő probléma áll-e fenn?

A miómák pontos elhelyezkedéséből, számukból megítélni a méhének az állapotát szintén csak a kezelőorvosa tudja, hiszen Ő látja a képet.

A terhesség megszakítása, függetlenül az alkalmazott módszertől abortusz. Injekciós kezelést méhen kívüli terhesség esetén lehet alkalmazni, hogy a petevezetőkön alkalmazott műtéti beavatkozást elkerüljék.

Külföldön alkalmazzák ezen kívül a szájon át bevehető abortusz tablettát, itthon még nem került forgalomba.

Javaslom, üljön le a párjával, és beszéljék át a helyzetet, majd együtt forduljanak kezelőorvosához, és együtt hozzák meg ezt a fontos döntést.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

A magzat elvesztésének pszichés...

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a...

Praktikus tanácsok kontaktlencsét...

Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és...

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Az abortusztabletta

Alig két hete, a gyártó több éve tartó próbálkozása után, hazánkban is engedélyezték az ún. abortusz tablettát.

Lehet-e magánügy az abortusz?...

Minden második magyar egyetért azzal, hogy a magzatnak a fogantatástól joga van az élethez, ugyanakkor a többség mégis megfelelőnek tarja a jelenleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.