"Terhesség: tartsam meg vagy sem?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Nehéz döntés előtt állok. Negyvenhárom éves múltam, van egy nagy gyermekem, akit veszélyeztetett terhesként hordtam a szívem alatt, és most megállapították az ultrahangon, hogy babát várok." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő

Nehéz döntés előtt állok. Negyvenhárom éves múltam, van egy nagy gyermekem, akit veszélyeztetett terhesként hordtam a szívem alatt, és most megállapították az ultrahangon, hogy babát várok. Sajnos kiderült, hogy 15-33 mm-es miómagócok is ábrázolódnak a baba mellett. Évekkel ezelőtt méhnyak csonkolásom volt és idén egészségügyi kaparásom, valamint a melleimben ciszták vannak már több éve. Félek, hogy ilyen előzményekkel nem lesz egészséges a születendő baba. Olvastam, hogy a terhesség korai szakaszában még injekcióval, kórházi felügyelettel megszakítható a terhesség.

Kedves Hölgyem!

Nem vagyok biztos abban, hogy milyen döntés előtt áll. Vajon eldöntötte-e már a kérdést, vagy még vívódik, mert szeretné a gyermeket?

Azt, hogy gyermekének milyen esélyei vannak, kezelőorvosával együtt érdemes megbeszélni, hiszen több kockázati tényező van, de nem ellenjavallja a terhessége. Azt nem írta, vajon az előző gyermekével miért volt veszélyeztetett terhes, pedig fontos azt is figyelembe venni, vajon ismétlődő probléma áll-e fenn?

A miómák pontos elhelyezkedéséből, számukból megítélni a méhének az állapotát szintén csak a kezelőorvosa tudja, hiszen Ő látja a képet.

A terhesség megszakítása, függetlenül az alkalmazott módszertől abortusz. Injekciós kezelést méhen kívüli terhesség esetén lehet alkalmazni, hogy a petevezetőkön alkalmazott műtéti beavatkozást elkerüljék.

Külföldön alkalmazzák ezen kívül a szájon át bevehető abortusz tablettát, itthon még nem került forgalomba.

Javaslom, üljön le a párjával, és beszéljék át a helyzetet, majd együtt forduljanak kezelőorvosához, és együtt hozzák meg ezt a fontos döntést.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.