Tizennyolc évesen még nem menstruálok, mi az oka? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Már betöltöttem a tizennyolcadik évem, de még mindig nem menstruálok. Az orvosom eddig azt mondta, ne aggódjam, mert valószínűleg azért nem jött még meg, mivel keményen sportoltam évekig. - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Nem helyes eddig várni, még megerőltető sport mellett sem, hiszen semmiképpen sem egészséges, sajnos nem szabad semmire sem ráfogni egy ilyen problémát.

Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

A menstruáció szerencsére napjainkban már nem tabutéma. Mégis szükséges tisztázni, hogy mik a normális menstruáció jellemzői, mikor is beszélünk kóros vérzésről.
Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

Az ajánlások 16 éves kor felett kivizsgálást javasolnak, ha még nem jött meg a menses, de vannak olyan gyermeknőgyógyászok, már 14 éves kor körül is kérnek egy UH és hormonszint ellenőrzést, hogy biztosak legyenek abban, hogy a várakozás megengedett.

Mielőbb forduljon nőgyógyászhoz, meg kell kezdeni a kivizsgálást.

Első körben ami történni fog, az egy rutin nőgyógyászati vizsgálat, UH vizsgálat, és laborvizsgálat, ami során a hormonszinteket ellenőrzik.

A továbbiakat ezen vizsgálatok eredménye fogja eldönteni.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A menstruáció késése és...

A menstruációs ciklus bonyolult hormonális visszacsatolásokkal működő folyamat, így a menstruáció késése mögött a háttérben számos ok állhat...

A premenstruációs tünetegyüttes

Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb...

Az első menstruáció

A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

Fájdalmas, késik, kimarad - A...

A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka....

Hogyan változtassunk a menstruáció...

Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt...

A menstruációs görcsök hatása

A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.