Pubertás téma

A test serdülőkori változásai

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: normálisan fejlődöm? Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az, ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Az első menstruáció

WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó

A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.

Korai serdülés: Mi lehet az oka?

Budai Endokrinközpont

Sokak szerint a serdülőkor egyre korábban következik be, ezért a legtöbben csak legyintenek arra, ha fiuk vagy lányuk fejlettebb a kortársaiknál. Azt viszont fontos lenne tudni, hogy van egy korhatár, ami alatt már betegséget jelez az, ha gyermekünk pubertás korba lépett. A problémáról dr. Tar Attilával, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusával beszélgettünk.

A mutálás zavara miatt a gyermek elszigetelődhet

Orvostkeresek Egészségmagazin

A kamaszkorban bekövetkező hangváltozás miatt a hang mélyülni kezd, a felnőttkor elejére kialakul a stabil férfihang. Ha ez 17 éves korra sem következik be, feltétlenül fül-orr-gégészhez, majd beszédtanárhoz kell fordulni, mert a probléma a serdülő társas kapcsolatait és pályaválasztását is befolyásolhatja.

A kisspeptin hormon

MTI

Az emberi pubertás kezdetét befolyásoló gént találtak török kutatók - adta hírül a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Így nőnek fel a fiúk...

MTI

A mai kamasz fiúk átlagosan egy évvel korábban elérik a pubertást, mint apáik - állapították meg amerikai kutatók Bulgáriában lefolytatott tanulmányuk alapján.

Kövérség és korai pubertás: van összefüggés?

KamaszPanasz

Arra keressük a választ, hogy vajon van-e összefüggés a gyorsabb érés és a főként lányok körében egyre gyakoribb elhízás között?

A korai pubertással és menopauzával összefüggő géneket találtak

MTI

A menstruáció kezdetének, és a menopauza beköszöntének időpontjával kapcsolatba hozható génekről számolt be, egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Genetics szakfolyóirat eheti számában.

korai pubertás?

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika

Üdvözlöm! lányom 1 hónap mulva tölti be a 8 évet, jelenleg 120cm -122 cm magas és 25 kg.nemrég észrevettem hogy a mellei kicsit duzzadtabbak (ez születése óta jellemző volt, de most kicsit nagyobb lett) és a hónajban és a nemi szervnél elkezdett a

Korai pubertás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes

Üdvözlöm! Szeretnék segítséget kérni! Van nekem egy 2 és 7 éves lányom! A nagyobbiknál márciusban észleltem emlő duzzanatot, fájdalta is! Elmentünk az orvoshoz és elküldött hasi ultrahangra, az eredmény a petefészeknél számos tüsző található! En