• Pubertás téma

    WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
    A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció, köznyelven havi vérzés jelentkezése.
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: normálisan fejlődöm? Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban, vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni.
    Budai Endokrinközpont
    Sokak szerint a serdülőkor egyre korábban következik be, ezért a legtöbben csak legyintenek arra, ha fiuk vagy lányuk fejlettebb a kortársaiknál. Azt viszont fontos lenne tudni, hogy van egy korhatár, ami alatt már betegséget jelez az, ha gyermekünk pubertás korba lépett. A problémáról dr. Tar Attilával, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusával beszélgettünk.
    Orvostkeresek Egészségmagazin
    A kamaszkorban bekövetkező hangváltozás miatt a hang mélyülni kezd, a felnőttkor elejére kialakul a stabil férfihang. Ha ez 17 éves korra sem következik be, feltétlenül fül-orr-gégészhez, majd beszédtanárhoz kell fordulni, mert a probléma a serdülő társas kapcsolatait és pályaválasztását is befolyásolhatja.
    MTI
    Az emberi pubertás kezdetét befolyásoló gént találtak török kutatók - adta hírül a HealthDay című ismeretterjesztő portál.
    MTI
    A mai kamasz fiúk átlagosan egy évvel korábban elérik a pubertást, mint apáik - állapították meg amerikai kutatók Bulgáriában lefolytatott tanulmányuk alapján.
    KamaszPanasz
    Arra keressük a választ, hogy vajon van-e összefüggés a gyorsabb érés és a főként lányok körében egyre gyakoribb elhízás között?
    MTI
    A menstruáció kezdetének, és a menopauza beköszöntének időpontjával kapcsolatba hozható génekről számolt be, egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Genetics szakfolyóirat eheti számában.
    Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika
    Üdvözlöm! lányom 1 hónap mulva tölti be a 8 évet, jelenleg 120cm -122 cm magas és 25 kg.nemrég észrevettem hogy a mellei kicsit duzzadtabbak (ez születése óta jellemző volt, de most kicsit nagyobb lett) és a hónajban és a nemi...