Veszélyes lehet az alacsony libidóra alkalmazott hormontapasz

Szerző: Független Hírügynökség

Nem hatásos, sőt veszélyes is lehet a tesztoszterontapasz, amelyet a nemi vágy helyreállításához ajánlanak méh- és petefészek-eltávolítás után. Erről kedden jelent meg tanulmány a Drug and Therapeutics Bulletin című brit orvosi lapban.

Az amerikai Procter and Gamble által gyártott nemihormontapaszt Intrinsa néven forgalmazzák sok európai országban, de az Egyesült Államokban nincs engedélyezve.

A brit orvosi lapban közölt tanulmány a tapasz számos klinikai kipróbálásának eredményeit vetette egybe, és arra a következtetésre jutott, hogy a tapasznak aggasztó mellékhatásai is vannak. A tanulmány szerint a klinikai teszteket nem megfelelően hajtották végre.

A brit lap kétségbe vonta azt a módszert, ahogyan a klinikai kipróbálásra összeválogatták a kísérleti alanyokat. Például a megcsappant nemi vágy tünetegyüttest gyakran nem megfelelő kérdőív alapján állapították meg.

Sok a kellemetlen mellékhatás

A tesztek során sok olyan nőnek is javult a nemi vágya, aki csak hatóanyag nélküli placebót kapott, ami arra enged következtetni, hogy náluk nem az alacsony hormonszint volt a probléma oka. Más nők esetében pedig megkérdőjelezhető az adatokból, hogy csakugyan alacsony volt-e a libidójuk, amikor a kísérletbe bekapcsolódtak.

A két legnagyobb teszt során - amelyben 500 nő vett részt - 75 százalékos volt a nem kívánt mellékhatások gyakorisága.

Ezek főleg bőrreakciók voltak. A nők 10 százalékánál jelentkeztek pattanások, szőrnövekedés, hajhullás, mellfájdalom, súlygyarapodás, álmatlanság, a hang mélyülése és migrén.

A brit tanulmány szerint nem tudni, hogy a tesztroszterontapasz használata hosszú távon biztonságos-e, a nem kívánt mellékhatások viszont általánosak, és ezek egy része nem is visszafordítható. "Mindezek miatt nem ajánlhatjuk az Intrinsát a szexuális funkciózavarokkal küzdő nőknek" - vonja le a következtetést a brit orvosi lap.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Barátcserje-tartalmú növényi...

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen testi-lelki panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs...

A méhpolip okai, tünetei és...

Az endometriumpolip (endometriumpolyp) vagy méhpolip olyan rendellenes növekedés, amely mirigyeket, stromákat és ereket tartalmaz, amelyek a méh...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.