Középidős (ovulációs) fájdalom

Dr. Farkas Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Ovulációs fájdalomról akkor beszélünk, amikor körülbelül a menstruáció előtt 14 nappal alhasi, többnyire féloldali fájdalom jelentkezik.

A középidős fájdalom a petesejt érési folyamatának a része, amikor az érett petesejt kiszabadul a tüszőből. Nem minden nő érzi meg ezt a folyamatot, és általában semmilyen kórosat nem jelez.

A fájdalom pontos oka nem tisztázott. Azt feltételezik, hogy amikor a petefészekben megnövekedett tüszőből kiszabadul a petesejt, egy kevéske folyadék jut ki a szabad hasüregbe. Ez a kis mennyiségű víztiszta folyadék okozhat a hashártyán kis idegi irritációt, ami a fájdalmat kiválthatja. Egy tüsző körülbelül 20-25 milliméter átmérőjű, így el tudjuk képzelni, hogy ez milyen kevés folyadékot jelent. Ebből azt is könnyű megérteni, hogy 1-2 napnál normális esetben nem tarthat tovább a panasz, hiszen nagyon hamar felszívódik ez a kicsi mennyiségű folyadék a hasüregből.

Kinél jelentkezhet az ovulációs fájdalom, és milyen tünetekkel járhat?

A középidős fájdalom másik neve ovulációs fájdalom, és ahogy ebből következik, a petesejt érését jelzi. Ebből következik, hogy csak termékeny korú nőknél jelentkezhet.

Ez a fájdalom lehet tompa vagy görcsös jellegű, de hirtelen jelentkező éles, szúró érzés is kísérheti. Féloldali fájdalomként érezhető leggyakrabban, ami lehet ugyanazon az oldalon is akár minden hónapban, de ciklusról ciklusra váltakozva, hol jobb, hol bal oldalon is megjelenhet. Ne felejtsük el, hogy teljesen véletlenszerű, hogy éppen melyik petefészekben van petesejtérés.

A fájdalom mellett néhány nőnél vagy minden ciklusban, vagy csak néhány alkalommal pecsételő vérzés is megjelenhet. A vérzés általában 1-2 napnál szintén nem tart tovább.

Mi a teendő a középidős fájdalom jelentkezésekor? Mikor javasolt orvoshoz fordulni miatta?

A középidős fájdalom normális jelenség, csakúgy, mint a menstruációs görcsök. A nők többségének minimális panaszt okoz csak, és semmilyen teendőre nincs szükség.

Akiknél komolyabb fájdalom jelentkezik (vagyis jellemzően egyszerűbb fájdalomcsillapító sem segít annak enyhítésében), annak érdemes egy ellenőrzésre elmennie nőgyógyászati vizsgálatra. A komolyabb panasz hátterében állhat kismedencei krónikus gyulladás vagy endometriosis is. Mindkét betegségben lehetnek összenövések, amik az erősebb panaszokért lehetnek felelősek.

Az enyhe panaszokra, ha feltétlen szükséges, egyszerűbb fájdalomcsillapítót, például paracetamolt lehet bevenni, néha szükség lehet ibuprofen hatóanyagú készítmények alkalmazására is. Ne felejtsük el, ha valaki kisbabát szeretne, ne alkalmazzon semmilyen gyógyszert ebben az időszakban! Ha úgy érzi, túl erősek a panaszok, vagy bizonytalan, hogy mi a normális, inkább vezessen menstruációs naptárat, és néhány hónap után menjen el nőgyógyászhoz, akinek a naptárat is meg tudja mutatni.

Amikor egy nő megérzi az ovulációját, azért is érdemes azt rögzíteni naptárban, mert nagyon sokat segíthet a későbbiekben, például terhesség tervezésekor is.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

D-vitamin hiánya a nőgyógyászatban...

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, mely hormonként is működik. Nem csak az immunrendszerünk és a csontjaink egészségéhez járul hozzá, de a...

Barátcserje-tartalmú növényi...

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen testi-lelki panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs...

Mikor beszélhetünk normális...

A menstruáció szerencsére napjainkban már nem tabutéma. Mégis szükséges tisztázni, hogy mik a normális menstruáció jellemzői, mikor is beszélünk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.