• Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?

    Szerző: Dr. Kozma Bence nőgyógyász

    Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak a száma, amelyek megkérdőjelezik ezeknek a biztonságosságát. Dr. Kozma Bence nőgyógyásszal beszélgettünk erről a témáról.

    Alapvetően milyen kockázatokról beszélhetünk a hüvelygélek esetében?

    A hüvelygélekben található ható- vagy hordozóanyagok megváltoztathatják a hüvely természetes baktériumflóráját, illetve nyálkahártya-toxicitást okozhatnak. Ez egyrészt önmagában is kellemetlenségeket okozhat, másrészt bizonyos fertőzések esélyét is megnövelheti.

    Mennyire valós ez a probléma?

    Néhány éve jelent meg egy amerikai tanulmány, amely 12 - már régóta piacon levő - hüvelygélt vizsgált meg ebből a szempontból. Az eredmények azt mutatták, hogy a gélek többsége nem felelt meg az ajánlott pH és ozmolalitási szabványoknak és így potenciális kockázatot jelentenek. A helyzet sajnos azóta nem sokat javult.

    Milyen vizsgálatokon kellene átesnie egy hüvelygélnek, hogy ezek a veszélyek elkerülhetőek legyenek?

    Legalább három dolgot kellene klinikailag tesztelni. Az egyik, hogy milyen hatással van a gél a hüvelyben található kémhatásra. A hüvely enyhén savas kémhatása a menopauza alatt lúgos irányba mozdul el, megnövelve ezzel a fertőzések veszélyét. A jó hüvelygél elősegíti a hüvelyi pH csökkenését, azaz hozzájárul az ideális kémhatás újbóli eléréséhez.

    A másik fontos dolog az ozmolalitás, amely a folyadékban oldott részecskék koncentrációját méri. A gél ozmolalitása azért kritikus, mert a szervezet folyamatosan törekszik az ozmolalitás egyensúlyát fenntartani. Ha tehát a gél ozmolalitása alacsonyabb mint a hüvelyé, a szövetek erre folyadékvesztéssel reagálnak, tovább súlyosbítva ezzel a hüvelyszárazság mértékét. A jó hüvelygél ozmolalitása megegyezik a hüvely természetes ozmolalitásával.

    A harmadik féle vizsgálatnak a citotoxicitásra kell irányulnia, vagyis hogy az anyagok nincsenek-e toxikus hatással a hüvelyszövet sejtjeire. Egy (akár enyhén) toxikus anyagokat tartalmazó hüvelygél esetenként többet árt mint használ.

    Hirdetés

    Ezzel összefüggésben melyek azok az anyagok, amelyeket nem kellene tartalmaznia egyetlen hüvelygélnek sem?

    Alapvetően a hüvelybe semmi olyan anyag nem való, amely nem található meg ott természetesen. De azért említek néhány konkrét példát.

    A glikolokat gyakran a nedvességtartalom fenntartására használják a termékekben. A hüvelyfallal történő érintkezés során ez a szintetikus anyag más vegyületeket is a felszínhez vonz. Emiatt a tulajdonsága miatt az érzékenyebb bőrrel rendelkező nők esetében hüvelyi irritációt okozhat. Ezen túlmenően a glicerin  - mint a cukor metabolikus mellékterméke - táplálékforrásként szolgálhat egyes mikrobák (mint például a Candida) számára.

    Nagyon sok vita zajlik a parabének csoportja körül. Ezek egy sor szintetikus tartósítószert tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a baktériumok és penészgombák szaporodását egy termékben. Aggodalomra az adhat okot, hogy a parabének az ösztrogén hatásait utánozva hatnak a sejtekre, potenciálisan növelve a mellrák kialakulásának esélyét.

    Az ásványi olajok, a vazelin, a paraffin olaj vagy a paraffinviasz hatékony kenőanyagnak tűnhetnek. Sajnos azonban nagyon erősen tapadnak a bőrhöz és ezért csak nagyon lassan ürülnek ki a szervezetből. A bevonat hatására megváltozhat a hüvelyi pH értéke és ezzel megnövekszik a bakteriális hüvelyfertőzés esélye.

    Végül meg kell említenünk az alkoholt, amely szintén toxicitást okozhat, nincs helye a hüvelyben.

    Összefoglalva az eddigieket milyen tanácsot adna a hüvelygélek között eligazodni próbáló nőknek?

    Csak azért, mert ezek a termékek nem minősülnek gyógyszernek, még nem mindegy, hogy a hatóanyagok és a termék milyen teszteken estek át. Ezek a tesztek és vizsgálatok pedig sajnos sok esetben nem történnek meg. Az érintetteknek én mindenképpen javaslom olyan termék választását, amelyben megtörténtek legalább a fent említett vizsgálatok. Emellett nem hátrány, ha konkrét klinikai vizsgálat is történt a termékre.

    Dr. Kozma BenceDr. Kozma Bence

    Általános orvosi diplomáját a Debreceni Egyetem Rektorának Elismerő Oklevelével szerezte meg, majd szülészet-nőgyógyászatból kiváló eredménnyel tett szakvizsgát. Doktori (PhD) tudományos fokozatát summa cum laude minősítéssel „A női kismedencei süllyedéses kórképek és a stressz inkontinencia hátterének vizsgálata” címmel védte meg. Munkája során figyelme mindinkább az urogynekológia és a rekonstruktív kismedencei sebészet felé fordult. Szerepet vállalt az urogynekológia, mint tudományterület debreceni meghonosításában, jelenleg is az urogynekológiai szakrendelés vezetője. A debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán osztályvezető adjunktusként dolgozik. A Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság vezetőségi tagja. Három gyermek édesapja.

    Olvasson tovább! Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

    Források:

    Módosítva: 2020.06.16 17:05, Megjelenés: 2020.06.16 17:05
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

    A téma fontos, felmérések szerint a nők harmada, fele, tartósabban vagy időnként küzd a problémával.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    Betegségek, amelyek kapcsán nem is gondolnánk a hüvelyszárazságra

    Normál esetben a hüvelyfalat egy vékony, tiszta folyadékréteg síkosítja. Az ösztrogén hormon segít fenntartani ezt a folyadékréteget, így védve az egészséges, rugalmas hüvelyfalat.

    Hitek és tévhitek a hüvelyszárazságról

    A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a hüvely rugalmas rostokba ágyazott, hatalmas simaizomtömeg, melyben a falat borító hám szerkezetén kívül más rendezettség nehezen ismerhető fel.

    Hüvelyszárazság és menopauza

    A menopauza idején az ösztrogéntermelés lelassul, majd megáll. Mikor ez bekövetkezik, számos változásra kerül sor a női testben. A hüvelyszárazság az egyik leggyakoribb, minden harmadik nőt érintő probléma a változókorban, mely azt követően még gyakoribb panasz. Ma már számos módja létezik a hüvelyszárazság kezelésének.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.