A dohányzóknál nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

MTI
megjelent:

A dohányzás - bizonyos neurológiai rendellenességekkel párosulva - nagyban hozzájárulhat a szklerózis multiplex kialakulási kockázatának növekedéséhez - állapították meg az amerikai Harvard Egyetem kutatói.

A Neurology című szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmány eredménye szerint a dohányosoknál, akiknél magas az Epstein-Barr vírus (egy gyakori herpesz vírus) ellen védő fehérje szintje, kétszer gyakoribb a szklerózis multiplex (SM) megjelenése, mint a nemdohányzóknál.

Mint Claire Simon, a Harvard Egyetem munkatársa elmondta, korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy a dohányzás és a vírusellenes fehérje független kockázati tényező, a mostani kutatás azonban a kettő közötti összefüggést kereste. "Úgy találtuk, hogy az összefüggés erősebb volt azoknál, akik dohányoztak azokhoz képest, akik nem" - tette hozzá.

Simon és kutatócsoportja 442 szklerózis multiplexes és 865 SM nélkül élő ember adatait elemezve következetes összefüggést állapított meg az SM, a dohányzás és az Epstein-Barr vírusra adott immunválasz között a felhasznált tanulmányok amerikai, tasmániai és a svéd résztvevőinél is.

A szklerózis multiplex gyógyíthatatlan állapot, amely világszerte több mint 1 millió embert érint. Az SM általában a fiatal felnőttkorban jelentkező neurológiai betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét.

Krónikus, gyulladásos betegség, melyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely, melynek következtében izomgyengeség, egyensúly-, mozgás- és látászavar léphet fel.

(MTI)

Cikkajánló

A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.