Fantomfájdalom téma

Mikor jelentkezhet fantomfájdalom?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Paradox módon a különböző testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez. A különböző testrészek eltávolítása után, az eltávolított testrész helyén megjelenő úgynevezett fantomfájdalom az amputációt követően azonnal, de hetek, hónapok, évek múlva is kialakulhat.

A stroke utáni fájdalom típusai és kezelésük

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

A stroke utáni fájdalom a betegség számos váratlan következményeinek egyike, és előfordulhat, hogy csak hetekkel vagy hónapokkal a stroke után alakul ki. Éppen ezért a legtöbb stroke-túlélő nem ismeri fel, hogy a stroke után jelentkező fájdalom a stroke következménye, és gyakran az öregedéshez, stresszhez vagy valami máshoz kapcsolják azt.

A fantomfájdalom: Az elvesztett végtag is fájhat?

MTI

Az ideggyógyászok régóta tanulmányozzák a fantomfájdalmat, azt a jelenséget, amikor valaki baleset következtében elvesztett végtagjának helyén továbbra is érzi a testrész fájdalmát. Francia kutatók érdekes vizsgálata talán közelebb visz e fájdalom megértéséhez.

Fantomfájásra virtuális masszázs

FH

Az amputáltak úgynevezett fantomfájásait - vagyis a hiányzó végtagjukban "érzett" fájdalmait - talán meg lehet szüntetni virtuális masszázzsal. Egy kaliforniai kutatóintézetben felételezik, hogy a fantomfájás idővel megszűnik, ha a páciens sokszor látja, amint valaki másnak masszírozzák a végtagját.

Fantomfájás

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika

Kedves Dr.nő/Dr.úr! Dupla amputált vagyok 35 éve. Jobb láb térd alatt, bal láb comb felső harmadában. A combcsonkban jelentkezik a fantomfájás a leggyakrabban, a térd alattiban elhanyagolható. A fájdalom hosszan belenyilalló/hasító égető semmihez

Amputáció utáni fantomfájdalom kezelhető -e?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes

4 éve édesapámnak amputálták bal alsó végtagját comb felett érszükület, embólia miatt. Azóta rendszeresen főleg késő délutáni órákban a fantomfájdalom elviselhetetlen számára. 2.5 éve Idegsebész javaslatra Gordius, Anafranil gyógyszeres terápiában ré