Miért szédülhetek? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Mi okozhatja visszatérő szédülésem és elmúlhat-e orvosi segítség nélkül? Milyen kivizsgálás javasolt ilyen panasz esetén? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A szédülés oka lehet a vérnyomásproblémán kívül vércukorprobléma, a nyaki izmok merevsége is okozhatja, fertőzés, vérszegénység, neurológiai ok, stb.

A kivizsgálás menete általában úgy néz ki, hogy elsőként háziorvosnál történik egy rutin labor és fizikális vizsgálat, ennek eredményétől függően a háziorvos vagy kezelést indít, vagy továbbutalja a megfelelő szakrendelésre.

(WEBBeteg/Dr. Csuth Ágnes)

A szédülés típusai

A vertigó a szédülés leggyakoribb formája. Olyan érzés, mintha forogna az emberrel a világ. A fej helyzetváltoztatása, többek között a felülés vagy a mozgás rontja a panaszokat, néha annyira súlyos lehet a vertigó, hogy hányingert és hányást is okoz.

A vertigót általában a fej mozgatását érzékelő belső fül egyensúlyszervének rendellenes működése okozza.

A vertigóval együtt az esetek többségében megjelenik egy rendellenes, ritmusos szemmozgás is (nystagmus). A vetigót számos ok idézheti elő.

Bővebben a szédülés okairól>>

Mikor forduljon orvoshoz a szédülésével?

Forduljon orvosához, hogyha bármilyen megmagyarázhatatlan, visszatérő, vagy súlyos szédüléses rosszullétei vannak! Bár a szédülés nem túl gyakran jelez súlyosabb betegséget, keresse fel orvosát, hogyha a szédülés vagy vertigó bármelyik alábbi tünettel egyidejűleg jelentkezik.

  • Egy eddig soha nem tapasztalt, más jellegű, vagy nagyon súlyos fejfájás.
  • Homályos látás.
  • Hallásvesztés.
  • Beszédzavar.
  • Alsó végtagi és/vagy felső végtagi gyengeség.
  • Eszméletvesztés.
  • Elesés vagy járási nehézség.
  • Zsibbadás.
  • Mellkasi fájdalom, túl gyors, vagy túl lassú pulzus.

Bővebben a szédülésről>>

Hogyan kezeljük a szédülést?

A háttérben álló okokat akkor lehet leszűkíteni, ha tisztázódott, hogy az Ön esetében a szédülés melyik típusa áll fen.

Mindezt a kórtörténet, a szedett gyógyszerek, a fizikális vizsgálat, illetve további vizsgálatok eredményei alapján lehet megtenni.

Előfordulhat, hogy fül-orr-gégészeti, vagy neurológiai vizsgálatra is szükség lesz. Orvosa valószínűleg számos kérdést fog feltenni szédülésével kapcsolatosan.

A háttérben álló ok kiderítése érdekében, orvosa valószínűleg meg fogja kérdezni, hogy szédülése forgó jellegű, vagy csak bizonytalanság érzéssel jár. Társul-e a szédüléshez gyengeség érzet? Elveszti-e az egyensúlyát? Érez-e a fülében teltség érzést, van-e fülzúgása vagy halláscsökkenése?

Hogyan kezelhető a szédülés>>

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Szédülés
A szédülést számos ártalmatlan ok és veszélyes betegség is okozhatja. A panaszok pontos megfigyelése, a szédülés jellege azonban rendszerint segít eldönteni, hogy a háttérben vérnyomásprobléma, valamilyen idegrendszeri rendellenesség, daganatos elváltozás vagy a fül megbetegedése áll-e.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.