A túl szoros farmer idegi károsodást okozhat

KamaszPanasz
megjelent:

Az elmúlt évek alatt egyre több szakértő találkozik olyan fiatal nőkkel, akik speciális érzőidegi panaszokkal fordulnak hozzájuk. Csak ’bizsergő comb-szindrómásoknak’ nevezik őket. A bűnös nem más, mint a túl szoros farmer.

A szoros farmer okozhatja ezt az ideiglenes rohamot, melyet bizsergő comb-szindrómának kereszteltek el. Ilyen rohamot akkor lehet kapni, amikor a láb állandó nyomás alatt áll, ilyenkor az oldalsó combcsonti bőridegen tapasztalhatunk a nadrág miatt ’bevágásokat’ melyek zsibbadt, bizsergő, esetleg égető érzést okoznak.

Ilyen érzőideg fájdalom jellemzően építőmunkásoknál, rendőröknél jelentkezik, de okozhatja egy túl szoros öv terhes vagy elhízott embereknél, illetve egy túlszorított biztonsági öv is autóbaleseteknél. Viszont az elmúlt évek folyamán egyre inkább érinti a fiatal nőket is ez a probléma – a túl szoros farmer miatt. Aki ilyen szoros farmert visel magas sarkú cipővel, annak nagy esélye van arra, hogy ilyen idegi fájdalmat kapjon. Hiszen miközben a magas sarkakon ingadozik, a medencét folyamatosan zsibbasztja a farmer.

A csőnadrág további veszélyei

Természetesen nem ez az első alkalom, amikor a farmer egészségügyi kockázatot jelent. Ezek a szoros farmerek már a 90-es végétől népszerűek és már korábban is összekapcsolták a comb érzőideg károsodása miatti fájdalommal, a meralgia paresthetica-val. Emellett már a 70-es években felmerült, hogy a szoros farmer meddőséget okoz a férfiaknál, fertőzéseket pedig a nőknél.

Viszont akik a bizsergő comboktól szenvednek, nem károsulnak állandóan – ha a nyomást okozó anyagot, jelen esetben a farmert eltávolítjuk, az ideg regenerálódik.

Ne kövesse a divatot!

A szakértők szerint a bizsergő combok nem állítják meg a nőket abban, hogy kövessék a divatot, inkább szenvednek és hordják a szoros farmereket. Hiszen amikor vásárolnak, minden bizonnyal tudják, hogy valami olyat vesznek meg, amitől minden porcikájuk fájni fog, de a szépség kedvéért úgyis túlélik.

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.