• Hetekig volt kómában Cipő

    Szerző: WEBBeteg - T. A. újságíró, MTI

    Ma reggel elhunyt Bódi László, Cipő, a Republic együttes alapítója. Február közepén újra kellett éleszteni, majd kórházba került. A népszerű énekes több mint három héten át feküdt kómában.

    "Cipő évek óta tartó krónikus szívritmuszavara péntek hajnalban rohamot eredményezett, aminek következtében sürgősséggel kellett kórházba szállítani." – ezt olvashatták megdöbbenve a rajongók közel egy hónapja, február 17-én, a Facebook közösségi oldalon közzétett üzenetben.

    Hirdetés

    Ma, az egyik reggeli televíziós műsorban arról beszélgettek a meghívott szakorvosok, hogy délutánra várható friss hír az énekes állapotáról. Senki sem gondolta, hogy halálhír lesz belőle, és nem is kell vele délutánig várni.

    Mit érez a kómában?

    Arról, hogy mit érez a kómás beteg, mi zajlik benne, bizony keveset tudunk. Az biztos, hogy vannak érzései, némelykor fájdalmai is, hiszen visszajelzéseket azért ad a szervezete. A szapora szívverés, a verejtékezés esetenként erről árulkodik, de előfordul, hogy szemmel láthatóan nyugtalan, mintha jelezni akarna valamit.

    Bővebben a kómáról

    Mit kell tudni a kómáról?

    A kómás állapot általában valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel. A kiváltó ok lehet autóbaleset – amikor erős ütés éri az agyat –, magasból vagy lépcsőről leesés, sportsérülés, de akár agyi keringési zavar (újraélesztésnél, sokkos állapotban), agyi infarktus (stroke), sőt agydaganat is.

    Milyen kezelést igényel?

    A legfontosabb a légzés és keringés fenntartása. Lélegeztető-gép használata, illetve infúzió általi folyadék- és véradás is gyakran szükséges. A beteg gyakran kap intravénásan még a véreredmények megérkezése előtt antibiotikumot, erre főként az agyat veszélyeztető fertőzések megelőzése miatt van szükség.

    A terápia attól függ, mi okozta a kómát. Gyakran műtétre van szükség, hogy az agyat érő nyomást megszüntessék.

    Ritkán tartható hónapokig

    Magyarországon évente több ezren kerülnek hosszabb-rövidebb ideig kómás állapotba. Ilyenkor általában az intenzív osztályon kezelik a betegeket, és csak néhány száz esetben marad meg a kómás állapot hosszabb ideig, akár hónapokig is.

    Minden alkalommal olyan agyi károsodás jöhet létre, amely miatt nincs kontaktusunk, tudatos kapcsolatunk a beteggel. Lélegzik, szíve működik, táplálható, de a külső környezetre nem, vagy csak alig reagál. Fekszik az ágyban, ám kontaktus nem létesíthető vele. A szem nyitott vagy zárt egyaránt lehet, az utóbbi eset nyilvánvalóan súlyosabb helyzetre vall.

    Mesterséges kóma

    Ez egy mély eszméletlen állapot. Az eljárást aneszteziológus végzi, aki a betegnek pentobarbitált (barbiturát) vagy propofolt (nyugtató) ad. Ez utóbbi az egyik leggyakrabban használt szer, amelyet altatásos műtétekhez használnak, a különbség a dózisban van.

    A cél az, hogy az agyat a lehető legnagyobb pihenési fázisba juttassák, így megvédjék a másodlagos károsodásoktól, amely súlyosabb lehet, mint az eredeti sérülés.

    47 éves volt...

    Bódi László egészsége soha nem volt tökéletes, az utóbbi időszakban súlyos tüdőgyulladással kezelték, eltörte a karját, de összeszorított fogakkal is fellépett. Évek óta küzdött komoly szívproblémákkal.

    Lábon hordott ki egy szívinfarktust, négy éve megoperálták. Kritikus egészségi állapotáról nem szeretett beszélni, és a szívátültetés gondolatától is elzárkózott. Egyszer arra kérdésre, hogy meddig akar élni, azt válaszolta: "Ötvenéves koromig..." (Inforádió, MTVA)

    (WEBBeteg-T.A.,újságíró/MTI)

    Módosítva: 2013.03.11 16:05, Megjelenés: 2013.03.11 16:05
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Lumbálpunkció - Mikor, miért és hogyan történik ez a vizsgálat?

    A lumbálpunkció (más néven gerinccsapolás vagy lumbal punctio) egy olyan diagnosztikus vagy terápiás eljárás, melynek során egy speciális tűvel a gerinccsatornából gerincvelői folyadékot nyernek.

    Craniopharyngeoma - Okok, tünetek és kezelés

    Mi az a craniopharyngeoma (ejtsd: kraniofaringeóma)? Mi okozhatja a kialakulását? Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet felismerni? Hogyan kezelhető?

    Mindent a kómáról

    A kóma nem más, mint különféle hatások által kiváltott, elhúzódó, tudattalan állapot. A kiváltó ok leggyakrabban súlyos fejsérülés, stroke vagy agytumor, ám a háttérben meghúzódó cukorbetegség vagy fertőzés, anyagcsere- vagy oxigénellátási zavar is okozhatja.

    Kóma - Mit érez a kómás beteg? Mik a kilátások?

    Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet tájékoztatója a kómás állapotról, szervezetben lezajló folyamatokról, illetve a kezelés lehetőségeiről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.