Hetekig volt kómában Cipő

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ma reggel elhunyt Bódi László, Cipő, a Republic együttes alapítója. Február közepén újra kellett éleszteni, majd kórházba került. A népszerű énekes több mint három héten át feküdt kómában.

"Cipő évek óta tartó krónikus szívritmuszavara péntek hajnalban rohamot eredményezett, aminek következtében sürgősséggel kellett kórházba szállítani." – ezt olvashatták megdöbbenve a rajongók közel egy hónapja, február 17-én, a Facebook közösségi oldalon közzétett üzenetben.

Ma, az egyik reggeli televíziós műsorban arról beszélgettek a meghívott szakorvosok, hogy délutánra várható friss hír az énekes állapotáról. Senki sem gondolta, hogy halálhír lesz belőle, és nem is kell vele délutánig várni.

Mit érez a kómában?

Arról, hogy mit érez a kómás beteg, mi zajlik benne, bizony keveset tudunk. Az biztos, hogy vannak érzései, némelykor fájdalmai is, hiszen visszajelzéseket azért ad a szervezete. A szapora szívverés, a verejtékezés esetenként erről árulkodik, de előfordul, hogy szemmel láthatóan nyugtalan, mintha jelezni akarna valamit. Bővebben a kómáról

Mit kell tudni a kómáról?

A kómás állapot általában valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel. A kiváltó ok lehet autóbaleset – amikor erős ütés éri az agyat –, magasból vagy lépcsőről leesés, sportsérülés, de akár agyi keringési zavar (újraélesztésnél, sokkos állapotban), agyi infarktus (stroke), sőt agydaganat is.

Milyen kezelést igényel?

A legfontosabb a légzés és keringés fenntartása. Lélegeztető-gép használata, illetve infúzió általi folyadék- és véradás is gyakran szükséges. A beteg gyakran kap intravénásan még a véreredmények megérkezése előtt antibiotikumot, erre főként az agyat veszélyeztető fertőzések megelőzése miatt van szükség.

A terápia attól függ, mi okozta a kómát. Gyakran műtétre van szükség, hogy az agyat érő nyomást megszüntessék.

Ritkán tartható hónapokig

Magyarországon évente több ezren kerülnek hosszabb-rövidebb ideig kómás állapotba. Ilyenkor általában az intenzív osztályon kezelik a betegeket, és csak néhány száz esetben marad meg a kómás állapot hosszabb ideig, akár hónapokig is.

Minden alkalommal olyan agyi károsodás jöhet létre, amely miatt nincs kontaktusunk, tudatos kapcsolatunk a beteggel. Lélegzik, szíve működik, táplálható, de a külső környezetre nem, vagy csak alig reagál. Fekszik az ágyban, ám kontaktus nem létesíthető vele. A szem nyitott vagy zárt egyaránt lehet, az utóbbi eset nyilvánvalóan súlyosabb helyzetre vall.

Mesterséges kóma

Ez egy mély eszméletlen állapot. Az eljárást aneszteziológus végzi, aki a betegnek pentobarbitált (barbiturát) vagy propofolt (nyugtató) ad. Ez utóbbi az egyik leggyakrabban használt szer, amelyet altatásos műtétekhez használnak, a különbség a dózisban van.

A cél az, hogy az agyat a lehető legnagyobb pihenési fázisba juttassák, így megvédjék a másodlagos károsodásoktól, amely súlyosabb lehet, mint az eredeti sérülés.

47 éves volt...

Bódi LászlóBódi László egészsége soha nem volt tökéletes, az utóbbi időszakban súlyos tüdőgyulladással kezelték, eltörte a karját, de összeszorított fogakkal is fellépett. Évek óta küzdött komoly szívproblémákkal.

Lábon hordott ki egy szívinfarktust, négy éve megoperálták. Kritikus egészségi állapotáról nem szeretett beszélni, és a szívátültetés gondolatától is elzárkózott. Egyszer arra kérdésre, hogy meddig akar élni, azt válaszolta: "Ötvenéves koromig..." (Inforádió, MTVA)

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró/MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.