• Agyi pacemaker beültetésével kezelhető az epilepszia

    Szerző: MTI

    Jelentősen csökkenthető az epilepsziás görcsrohamok gyakorisága az úgynevezett mély agyi stimulációs eszköz (agyi pacemaker) beültetésével; az új sebészeti eljárást a világon elsők között a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján a napokban kezdték alkalmazni.

    A múlt héten egy fiatal nőn és egy fiatal férfin hajtottak végre sikeres beültetési eljárást a baranyai megyeszékhelyen - hangzott el kedden, az új sebészeti eljárást bemutató sajtótájékoztatón, Pécsett. A beavatkozást Balás István végezte, a betegek előkészítése és kiválasztása Janszky József feladata volt.

    Hirdetés

    A műtét kapcsán a szakemberek elmondták: mindkét beteg jól van, aktív kezelésük, azaz a beültetett berendezések aktiválása áprilisban kezdődhet meg. Hozzátették: a jövő hónapban újabb hasonló beavatkozást hajtanak végre.

    Epilepsziás roham


    Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Soken nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - mégha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak. A rohamok fogságában: élet epilepsziával>

    Az amerikai Medtronic által kifejlesztett mély agyi stimuláció (DBS) epilepsziás terápia alkalmazását húsz európai klinikai központban, köztük Pécsett kezdték meg szinte egy időben.

    A műtét során az orvos két darab egy milliméternyi vastag elektródát ültet az agyba, az úgynevezett neurostimulátort pedig általában a kulcscsont alá helyezik.

    A berendezés a működésekor célzottan stimulál egy bizonyos agyterületet, jelesül a talamuszt, az agy központi közvetítő állomásának elülső részét, amely bizonyítottan összefüggésben áll az epilepsziás rohamok kialakulásával.

    Ha a beteg érzi, hogy közeleg a roham, a DBS működését maga is szabályozni tudja egy távirányítóhoz hasonló eszközzel. A rendszernek egyik eleme sem látható, kozmetikailag kimondottan diszkrétnek számít, a műtét utáni lábadozás pedig néhány napig tart - mondták a szakemberek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt az epilepsziáról

    Az eljárás a gyógyszeres kezelésnek ellenálló, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében alkalmazható sikeresen. Egy tanulmány szerint a DBS terápiának köszönhetően 56 százalékkal csökkent a rohamok száma két év elteltével, a betegek 13 százaléka fél évig, vagy annál tovább tünetmentes volt.

    Az új módszer a csaknem 60 ezer magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének jelenthet életminőség javulást.

    Négyezer éve ismert betegség, mégis babonák övezik


    Hatmillió ember szenved Európában epilepsziában, a hozzátartozókkal együtt pedig az érintettek köré lényegesen nagyobb, ezért a betegség nem magánügy, és nem kizárólag orvosi kérdés, hanem társadalmi probléma - hangzott el az első alkalommal megrendezett Európai Epilepszia Napról tartott budapesti sajtótájékoztatón. Epilepsziás tévhitek>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.03.09 15:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

    Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

    Az agydaganat tünetei és típusai

    Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel semmilyen panaszt sem okoz. A tünetek alapján az agydaganat nehezen diagnosztizálható, gyanú esetén keressen fel szakorvost!

    Ijesztő rohama volt a páromnak - Mit tegyek? Az orvos válaszol

    A páromnak hirtelen jövő epilepsziás rohama volt, soha nem volt még ilyen neki, és soha nem láttam még ilyet! Nagyon megijedtem! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A West-szindróma okai, tünetei és kezelése

    A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

    Epilepszia gyermekkorban

    Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő.

    Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások