Testsúly és csonterősség - Mi a helyzet a túlsúlyosokkal?

Szerző: MTI

Az elhízott tizenéves lányok csontjainak ásványi anyag tartalma általában magasabb, mint normál testsúlyú és enyhén túlsúlyos kortársaiké, de ez a különbség az optimális alkalmazkodás eredménye - állapították meg libanoni kutatók, akik eredményeiket a Journal of Adolescent Health című folyóiratban publikálták.

A csontváz már a méhen belüli életben kialakul. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy először az inak fejlődnek ki, és arra a területre tapadva, ahol a születés utáni életben kell a csontok mozgását kormányozni, elindítják a csontperemek kialakulását. Az ínszövetek különleges fehérje, a BMP4 kiválasztásával érik el ezt a hatást, aztán már az izmok kifejlődése folytatja a csontképződést.

Libanoni kutatók Ravad el-Haddzs vezetésével azt vizsgálták, hogy tizenéves lányok csontjainak erőssége, sűrűsége összefügg-e a gyerekek testsúlyával. Olyanokat választottak ki, akik naponta két óránál kevesebb időt töltöttek mozgással. A csontok ásványianyag tartalmát különleges röntgeneljárással határozták meg, amely kimutatja a csontok ásványianyag tartalmát. Ez a csonterősség mutatója.

Alkalmazkodik a csontrendszer a testsúlyhoz?

A keveset mozgó tizenévesek kiválasztása azért volt szükséges, mert görög sportorvosok kimutatták, hogy a torna kifejezetten növeli a csontok ásványianyag-tartalmát a testsúlytól függetlenül. A libanoni vizsgálatban 17 kövér, 27 túlsúlyos és 21, testmagasságának és korának megfelelő súlyú lány vett részt. A csontok műszerrel mért ásványianyag-tartalmát hasonlították össze figyelembe véve a testsúlyt, a kort és a testmagasságot is. Az elhízott lányok csontjainak ásványianyag-tartalma volt a legmagasabb, ezt követte a túlsúlyosaké, majd a normál testsúlyúaké. Ha viszont az életkort, a testtömeget és a magasságot is belevették a statisztikai értékelésbe, a három csoport tagjainak csontrendszere, azonos ásványianyag-tartalmú volt. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a tizenévesek fejlődő csontrendszere optimálisan alkalmazkodik a testsúlyhoz.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Egy nagy múltú gyógynövény: a...

Mai világunkban a betegek öngyógyításában nagy szerepet játszanak a gyógynövények. Amikor klinikailag is bebizonyítható, hogy a gyógynövény...

Befagyott váll szindróma - Kiket...

Minden tizedik nőt és a férfiak 8 százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig – hónapokig tartó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.