• Testsúly és csonterősség - Mi a helyzet a túlsúlyosokkal?

    Szerző: MTI

    Az elhízott tizenéves lányok csontjainak ásványi anyag tartalma általában magasabb, mint normál testsúlyú és enyhén túlsúlyos kortársaiké, de ez a különbség az optimális alkalmazkodás eredménye - állapították meg libanoni kutatók, akik eredményeiket a Journal of Adolescent Health című folyóiratban publikálták.

    A csontváz már a méhen belüli életben kialakul. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy először az inak fejlődnek ki, és arra a területre tapadva, ahol a születés utáni életben kell a csontok mozgását kormányozni, elindítják a csontperemek kialakulását. Az ínszövetek különleges fehérje, a BMP4 kiválasztásával érik el ezt a hatást, aztán már az izmok kifejlődése folytatja a csontképződést.

    Libanoni kutatók Ravad el-Haddzs vezetésével azt vizsgálták, hogy tizenéves lányok csontjainak erőssége, sűrűsége összefügg-e a gyerekek testsúlyával. Olyanokat választottak ki, akik naponta két óránál kevesebb időt töltöttek mozgással. A csontok ásványianyag tartalmát különleges röntgeneljárással határozták meg, amely kimutatja a csontok ásványianyag tartalmát. Ez a csonterősség mutatója.

    Hirdetés

    Alkalmazkodik a csontrendszer a testsúlyhoz?

    A keveset mozgó tizenévesek kiválasztása azért volt szükséges, mert görög sportorvosok kimutatták, hogy a torna kifejezetten növeli a csontok ásványianyag-tartalmát a testsúlytól függetlenül. A libanoni vizsgálatban 17 kövér, 27 túlsúlyos és 21, testmagasságának és korának megfelelő súlyú lány vett részt. A csontok műszerrel mért ásványianyag-tartalmát hasonlították össze figyelembe véve a testsúlyt, a kort és a testmagasságot is. Az elhízott lányok csontjainak ásványianyag-tartalma volt a legmagasabb, ezt követte a túlsúlyosaké, majd a normál testsúlyúaké. Ha viszont az életkort, a testtömeget és a magasságot is belevették a statisztikai értékelésbe, a három csoport tagjainak csontrendszere, azonos ásványianyag-tartalmú volt. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a tizenévesek fejlődő csontrendszere optimálisan alkalmazkodik a testsúlyhoz.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.12.19 22:13, Megjelenés: 2010.12.19 22:13
   • Cikkajánló

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Veszélyes medencék

    Veszélyes medencék

    Cs. K., fordító

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt.

    Kijárási korlátozás - Otthoni torna a derékfájás és hátfájás ellen

    A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a bevásárlást, a barátokkal történő kapcsolattartást, de még a gyermekünk házi feladatát is a laptopon készítjük el. Az állandó ülés miatt még olyan embereknél is előfordulhat derék-, illetve hátfájdalom, akik korábban nem ismerték ezt az érzést. Milyen gyakorlatok segíthetnek a fájdalom enyhítésében?

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.