• Testsúly és csonterősség - Mi a helyzet a túlsúlyosokkal?

    Szerző: MTI

    Az elhízott tizenéves lányok csontjainak ásványi anyag tartalma általában magasabb, mint normál testsúlyú és enyhén túlsúlyos kortársaiké, de ez a különbség az optimális alkalmazkodás eredménye - állapították meg libanoni kutatók, akik eredményeiket a Journal of Adolescent Health című folyóiratban publikálták.

    A csontváz már a méhen belüli életben kialakul. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy először az inak fejlődnek ki, és arra a területre tapadva, ahol a születés utáni életben kell a csontok mozgását kormányozni, elindítják a csontperemek kialakulását. Az ínszövetek különleges fehérje, a BMP4 kiválasztásával érik el ezt a hatást, aztán már az izmok kifejlődése folytatja a csontképződést.

    Libanoni kutatók Ravad el-Haddzs vezetésével azt vizsgálták, hogy tizenéves lányok csontjainak erőssége, sűrűsége összefügg-e a gyerekek testsúlyával. Olyanokat választottak ki, akik naponta két óránál kevesebb időt töltöttek mozgással. A csontok ásványianyag tartalmát különleges röntgeneljárással határozták meg, amely kimutatja a csontok ásványianyag tartalmát. Ez a csonterősség mutatója.

    Hirdetés

    Alkalmazkodik a csontrendszer a testsúlyhoz?

    A keveset mozgó tizenévesek kiválasztása azért volt szükséges, mert görög sportorvosok kimutatták, hogy a torna kifejezetten növeli a csontok ásványianyag-tartalmát a testsúlytól függetlenül. A libanoni vizsgálatban 17 kövér, 27 túlsúlyos és 21, testmagasságának és korának megfelelő súlyú lány vett részt. A csontok műszerrel mért ásványianyag-tartalmát hasonlították össze figyelembe véve a testsúlyt, a kort és a testmagasságot is. Az elhízott lányok csontjainak ásványianyag-tartalma volt a legmagasabb, ezt követte a túlsúlyosaké, majd a normál testsúlyúaké. Ha viszont az életkort, a testtömeget és a magasságot is belevették a statisztikai értékelésbe, a három csoport tagjainak csontrendszere, azonos ásványianyag-tartalmú volt. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a tizenévesek fejlődő csontrendszere optimálisan alkalmazkodik a testsúlyhoz.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.12.19 22:13, Megjelenés: 2010.12.19 22:13
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    A has feltűnően elődomborodik, a végtagok a testhez képest vékonyak. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    A lökéshullám-terápia

    Milyen betegségek, panaszok esetén lehet hasznos a lökéshullám-terápia? Hogyan történik maga a terápia? Milyen mechanizmus útján fejt ki pozitív hatást? Kb. hány kezelés múlva várható érezhető javulás? Van-e esetleg olyan betegség, állapot, amely mellett ellenjavallt az alkalmazása? Ki végezheti el a kezelést? Cikkünkben választ kap ezekre a kérdésekre.

    Csúcstechnológiás eszközökkel javíthatják a gerincvelősérültek életkörülményeit

    Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó eszközökkel végez nemzetközi szinten releváns kutatást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.