• Izomsorvadás - Még ma sem gyógyítható

    Szerző: freepress.eu

    Az izomsorvadások ismeretlen eredetű, örökletes, súlyosbodó izombetegségek. Két formája ismert: a súlyos, halálos végű Duchenne-féle disztrófia, valamint a kevésbé súlyos, ritkább fiatalkori Becker-típus.

    Csilla mindössze 14 éves volt, amikor egy könnyebb esés után nem tudott felállni. Már korábban is érezte, hogy valami nincs rendben. Gyakran elfáradt, és szinte minden mozdulat fájt neki.

    Hirdetés

    Nem tudott lépcsőn járni, guggolásból felállni. Az iskolában is gondjai voltak, testnevelés tanára meg akarta buktatni, mert azt hitte, hogy a gyerek dacból nem akarja elvégezni a tornagyakorlatokat. A vizsgálatok elvégeztével kiderült: a lánynak izomsorvadása van. Ennél a betegségnél az izomrostok fala beszakadozik, a sejtek lassan elpusztulnak, és az izmok regenerálódási folyamatai e leépüléssel képtelenek lépést tartani.

    Kezdetben csak 3-4 ilyen betegséget soroltak ebbe a csoportba. Mára már körülbelül 16-ot. De ezeknek egyetlen formája sem gyógyítható. Csilla esetében először az úgynevezett végtagi izmok, a vállöv és a medence izmai sorvadnak el. Szeptembertől már új iskolába jár, és a hétköznapjait a Miskolci Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályán tölti. Minden reggel tornázik, úszik, és fizioterápiás kezelésre jár. A cél az, hogy minél tovább fenntartsanak egy aránylag jó fizikai kondíciót, és lassítsák a betegség lefolyását. A most 8. osztályos lány retteg attól, hogy tolószékbe kényszerül. Szeretne továbbtanulni, de úgy tűnik, erre kevés esélye van. Abban bízik, hogy egyszer végre megtalálják ennek a betegségnek is az ellenszerét.

    (freepress.eu)

    Módosítva: 2014.10.26 11:11, Megjelenés: 2014.10.26 11:11
    Címkék: Izomsorvadás,
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    Sportsérülések - És a rehabilitáció hol marad?

    Gyakran mesélik ismerősök - sportolók és átlagemberek -, hogy kificamodott a bokájuk/eltört a karjuk/részlegesen szakadt az Achilles-ín stb., begipszelték, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszert kaptak és most pihentetniük kell a sérült testrészt. Alig várom a folytatást, ez azonban az esetek nagy részében elmarad. Ha rákérdezek, hogy valóban ennyiből áll-e a terápia, a válasz általában az, hogy: Igen. Miért, mi másra lenne még szükség?... Nos, egyetlen aprócska dologra, valódi, teljes értékű rehabilitációra.

    A sok állással járó életmód veszélyei

    A sok állással járó életmódból fakadóan többféle betegség vagy tünet is jelentkezhet. Ez igaz a sok állásra, valamint a sok sétálásra és a sok futásra is.

    Gyermekkori izomelhalás (Duchenne-féle izomdystrophia)

    A Duchenne-féle izomdystrophia az izomsejtek fokozatos pusztulásával járó veleszületett, örökletes betegség. Az izomsejtek helyét az izommunkára képtelen zsírszövet és kötőszövet tölti ki, ebből adódóan a beteg egyre erőtlenebb lesz, míg végül önmaga ellátása is gondot jelent.

    Zente egészségéért összefogott az egész ország

    Néhány hét alatt gyűlt össze az izomsorvadásban szenvedő 1,5 éves kisfiú részére a létfontosságú kezeléséhez szükséges 700 millió forint összegű adomány a gyógyulására nyitott bankszámlán.

    Izomsorvadás

    Az izomsorvadást az izomerő gyengülése és kiesése okozza, melynek különböző kórképek lehetnek az okozói. A tüneteket kiválthatja örökletes betegség, a mozgás nagyfokú hiánya és ideggyógyászati elváltozás.

    Izomsorvadás - Az orvos válaszol

    Izomsorvadást állapítottak meg nálam gyermekkoromban. Később elestem, eltört a térdem, és a gipsz legyengítette még jobban a lábamat, azóta nem tudok járni. Minimálisan még tudom mozgatni az izmomat. Mit tegyek, vannak még lehetőségeim? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.