Hátfájás fiatalkorban - A gazdagoknál gyakoribb

MTI
megjelent:

Egyre gyakoribbak a gerincfájdalmak a fiatalok körében, a háttérben sokszor pszichoszociális okok húzódnak - jelentették ki az Európai Ortopédiai Kongresszuson Madridban.

A becslések szerint, a felnőttek nyolcvan százaléka szenved élete során valamilyen hátfájásban, a gyermekeknél és a fiataloknál ez kortól függ, de idősebb tinédzserkorban a panaszokkal élők aránya elérheti a hetven százalékot is.

Mit érdemes tudni a hátfájásról?
A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat. A hátfájásról

Egy spanyol tanulmány szerint, a hátfájásos fiatalok teljesen mások, mint a felnőttek. "Abból indulunk ki, hogy a fiataloknak más kezelési stratégiákra van szükségük, mint az idősebbeknek" - mondta el Cesar Garcia-Fontecha kutató.

Összesen 76, átlagosan 14,1 éves páciensnek az egészségre vonatkozó életminőségét hasonlították össze, egyrészt egészséges tinikével, másrészt olyanokéval, akiknek bár vannak fájdalmai, de ezek miatt még nem kerestek fel szakorvost.

A vizsgálatnak érdekes eredménye született: tízből kilenc tekintetben, a gerincfájdalmakkal élőknek magasabb volt az életminősége mint az egészséges fiataloknak, csupán a "testi egészség" kategóriájában volt rosszabb az életminőségük. Garcia-Fontecha szerint, ez az eredmény a pszichoszociális háttér jelentőségére figyelmeztet.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.