Fiatal létemre fáj a derekam! - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Fiatal férfi vagyok, és mostanában reggelente, hajnalban sokat fáj a derekam, néha a hátam is. Később napközben, ha bejáratódik, akkor csökkennek a panaszaim. Mitől lehet ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Ebben az esetben minél hamarább forduljon reumatológushoz. Ilyenkor ugyanis ki kell zárni a Bechterew-kór (latin nevén spondylitis ankylopoetica, SPA) lehetőségét. Ez egy gyulladásos ízületi betegség, mely főként a gerincet érinti, és annak teljes elmerevedéséhez vezethet.

Ennek kiderítése érdekében megvizsgálja az orvos a gerincmozgásokat, a kitéréseket minden irányban. Vérvétel történik, mert gyakran a gyulladásos fehérjeszint (CRP) magasabb, illetve van egy bizonyos genetikai meghatározottság is, ami azt jelenti, hogy a HLAB27-es allél gyakrabban fordul elő ezeknél a betegeknél. A sacroiliacalis ízület (keresztcsont és a csípőcsont érintkezésénél) gyulladása okozza a jellegzetes derékfájdalmat, így ennek megítélésére betekintő sacroiliacalis röntgenvizsgálat szükséges.

A másik jellegzetes fiatalkorban, vagy sokkal inkább gyermekkorban jelentkező gerincbetegség a Scheuermann-kór. Ennek oka ismeretlen, és röntgen- vagy MR-vizsgálat erősítheti meg a diagnózist. Ezeken látszik a jellegzetes, ún. Schmorl-hernia, azaz hogy a csigolyák meggyengült, felső zárólemezén a porckorong egy része beboltosul.

A két betegség kezelése eltérő, de mindkettőnek nagyon fontos alapját képezi a torna. Emellett Bechterew-kórban feltétlenül gyógyszeres kezelésre is van szükség, mert a folyamat előrehaladását másképp nem lehet megállítani.

Bechterew-kór és Scheuermann-féle megbetegedés

A Bechterew-kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően, ún. bambusznádgerinc, más néven "botmerev gerinc" alakul ki. A betegség lefolyása során a tünetek, a fájdalom a keresztcsont környékéről felfelé halad, és egyre nagyobb gerincszakaszt érint. Előrehaladott esetben a teljes gerincoszlop összecsontosodik.
Olvasson bővebben a WEBBetegen a Bechterew-kórról

A Scheuermann-kór, az úgynevezett strukturális háti gerinc görbületének növekedéséhez tartozó kórkép, ezen belül is az a csoport, ahol a háti gerinc egészére terjed ki a görbület fokozódásának mértéke, ennek kompenzálása céljából nő a nyaki és ágyéktáji, mell irányába görbülésének, domborodásának mértéke is.
A Scheuermann-féle megbetegedés

Mindemellett a tüneteit okozhatják a fent említett kórképeknél hétköznapibb, életmódbeli problémák is, mint például a hanyagtartás, az ülőmunka vagy a mozgásszegény életmód.

Bővebben Mire utalhat, ha reggel van hát- és derékfájása?

(WEBBeteg, Orvos válaszol)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Elektromos árammal történő...

Melyik módszer milyen panaszok, betegségek esetén hasznos, hogyan történnek az egyes kezelések, van-e ellenjavallata az egyes kezeléseknek? Hogyan lehet...

Egy nagy múltú gyógynövény: a...

Mai világunkban a betegek öngyógyításában nagy szerepet játszanak a gyógynövények. Amikor klinikailag is bebizonyítható, hogy a gyógynövény...

Együtt élni a Bechterew-kórral

A Bechterew-kór (más neveken spondylarthritis ankylopoetica (SPA), ankylotizáló spondylitis, spondylitis ankylopoetica) idült, gyulladásos jellegű...

A Bechterew-kór és tünetei

A Bechterew-kór (más neveken spondylarthritis ankylopoetica (SPA), ankylotizáló spondylitis vagy spondylitis ankylopoetica) a gerincet alkotó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.