• Együtt élni a Bechterew-kórral

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

    A Bechterew-kór vagy spondylarthritis ankylopoetica (SPA) idült, gyulladásos jellegű ízületi betegség, mely a gerinc, a keresztcsont és a bordák ízületeinek és szalagjainak elcsontosodásához vezet.

    Ritkább esetben a csípőt, a vállat, a térdet is érinti. Férfiaknál kb. 8-szor gyakrabban fordul elő.

    Már 20-40 éves korban elkezdődhet és súlyos esetben már fiatalon munkaképtelenné teheti a beteget.

    Hirdetés

    A SPA tüneteinek enyhítése

    A Bechterew-kór
    A Bechterew-kór stádiumai

    Az SPA a mai gyógyszerekkel még nem gyógyítható. A gyógyszeres terápia a gyulladásos folyamat csökkentésére és a fájdalomcsillapításra irányul, azonban önmagában ez kevés.

    A gyógytorna, a fizioterápia nélkülözhetetlen része az SPA kezelésének. Ha ezt a megfelelő időben kezdjük, a gerinc elgörbülése megelőzhető, a beteg életminősége elfogadhatóvá tehető.

    A gyógytorna célja a helyes testtartás kialakítása, a gerinc mozgékonyságának megőrzése, a légzésfunkció javítása.

    Miért ajánlott a vízi torna?

    Az SPA gyógytornás kezelésében kiemelkedő szerepet tölt be a vízi torna. A vízben végzett torna és úszás tehermentesíti a gerincet, jól megmozgat minden ízületet és izmot anélkül, hogy terhelné azokat, illetve a terhelés miatti fájdalommal sem kell számolni.

    Az úszás, a légzőgyakorlatok – mely otthon végezhető, pl. léggömb felfújása és ennek ismételgetése - és fúvós hangszeren játszás, javítja a tüdő munkáját. Fájdalomcsillapító gyógyszer mellett jótékony hatású, ha melegvizes palackot helyezünk a fájdalmas ízületre. Az ízületek mozgatása a megtanult gyakorlatokkal segít a merev ízületek oldásában, illetve a reggeli ízületi merevségre gyógyír lehet a melegvizes ülőfürdő.

    A fizioterápiás kezelések közül a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatásúakat kell elsősorban alkalmazni.

    Az egész gerincre adott ultrahangkezelés a gerinc menti izmok ellazítását szolgálja, az iszappakolás a fájdalmat enyhíti. Jó hatású a víz alatti sugármasszázs (tangentor) is, amely során a fő izomcsoportokat erős vízsugárral masszírozzák, 35-37 fokos vízzel töltött kádban.

    Hogyan kerülhető  el a púpos gerinc kialakulása?

    Az egyenes testtartásra ülés-, állás-, és járás közben is folyamatosan figyelni kell. Lehetőleg kerülni kell a cipekedést és az ülő foglalkozást, mivel a gyakori helyzetváltoztatás segít a megfelelő testtartás kialakításában.

    Alapvető fontosságú a megfelelő fekhely kialakítása, amely legyen kemény és rugalmas és ne használjunk párnát.

    Naponta legalább 2-szer, de lehetőség szerint inkább 3-szor 20-30 percet hason kell feküdni. Ezzel megakadályozható, hogy a hát és a csípők meghajoljanak.

    A fűző viselése kifejezetten káros hatású, mivel a saját háti izmokat nem használja a beteg, így azok elgyengülnek, ami szintén merevséghez vezet.

    A dohányzás kifejezetten káros és veszélyes az SPA-ban szenvedők esetében, mivel csökkenti az egyébként is alacsonyabb légző kapacitást, valamint elősegíti a tüdőcsúcsokban az üregképződést és a gombás fertőzést.

    Bechterew-kóros betegek pszichés és szociális rehabilitációja

    Mivel a betegség fiatal korban kezdődik, a pszichés és szociális rehabilitáció létfontosságú a Bechterew-kóros betegek terápiájában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Legfontosabb a felvilágosítás és a betegség tényének elfogadtatása. Sokan segítségre szorulnak a megfelelő munkakör kiválasztásában, illetve a pályamódosításban is.

    Felmerülhetnek családalapítással kapcsolatos kérdések is.

    Meg kell nyugtatni a beteget, hogy az öröklődés kockázata nem nagy, de a fiúgyermek szűrését érdemes elvégeztetni.

    Ha igazolódik a gyermekben a betegségre való hajlam, megfelelő életmód kialakításával, a betegséggel járó mozgáskorlátozottság kialakulása késleltethető vagy megelőzhető. A gént hordozók lehetőleg ne vállaljanak nehéz fizikai munkát, és ne válasszanak olyan foglalkozást, ahol a betegek az időjárás viszontagságainak ki vannak téve.

    Ezen gyógymódok és életmódbeli tanácsok betartásával, a folyamat előrehaladása lassítható, a Bechterew-kóros beteg életminősége jobbá tehető.

    Dr. Borsi-Lieber KatalinForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Módosítva: 2018.12.31 14:36, Megjelenés: 2012.10.06 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Csontkinövést okozhat a túlzásba vitt mobilozás

    Különösen a fiatalokat veszélyezteti a fejentyű. Ausztrál tudósok meglepő kutatást publikáltak 2018 februárjában, amely - jobb későn, mint soha - másfél év után, idén nyáron végre hatalmas visszhangot keltett, és egy, a BBC-ben megjelent cikk hatására gyakorlatilag bejárta a világot.

    Degeneratív ízületi megbetegedések kezelésére fejlesztettek ki új megoldást

    A csontsebészeti műtétek tervezhetőségét és pontosabbá tételét támogató műtéti tervező és navigációs rendszert, valamint a beavatkozások során használható ortopédiai implantátumokat fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársainak részvételével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.