Együtt élni a Bechterew-kórral

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve: 2022.01.04.

A Bechterew-kór (más neveken spondylarthritis ankylopoetica (SPA), ankylotizáló spondylitis, spondylitis ankylopoetica) idült, gyulladásos jellegű ízületi betegség, mely a gerinc, a keresztcsont és a bordák ízületeinek és szalagjainak elcsontosodásához vezet.

Ritkább esetben a csípőt, a vállat, a térdet is érinti. Férfiaknál kb. 8-szor gyakrabban fordul elő.

Már 20-40 éves korban elkezdődhet és súlyos esetben már fiatalon munkaképtelenné teheti a beteget.

A Bechterew-kór stádiumai
A Bechterew-kór stádiumai

A SPA tüneteinek enyhítése

Az SPA a mai gyógyszerekkel még nem gyógyítható. A gyógyszeres terápia a gyulladásos folyamat csökkentésére és a fájdalomcsillapításra irányul, azonban önmagában ez kevés.

A gyógytorna, a fizioterápia nélkülözhetetlen része az SPA kezelésének. Ha ezt a megfelelő időben kezdjük, a gerinc elgörbülése megelőzhető, a beteg életminősége elfogadhatóvá tehető.

A gyógytorna célja a helyes testtartás kialakítása, a gerinc mozgékonyságának megőrzése, a légzésfunkció javítása.

Miért ajánlott a vízi torna?

Az SPA gyógytornás kezelésében kiemelkedő szerepet tölt be a vízi torna. A vízben végzett torna és úszás tehermentesíti a gerincet, jól megmozgat minden ízületet és izmot anélkül, hogy terhelné azokat, illetve a terhelés miatti fájdalommal sem kell számolni.

Az úszás, a légzőgyakorlatok – mely otthon végezhető, pl. léggömb felfújása és ennek ismételgetése - és fúvós hangszeren játszás, javítja a tüdő munkáját. Fájdalomcsillapító gyógyszer mellett jótékony hatású, ha melegvizes palackot helyezünk a fájdalmas ízületre. Az ízületek mozgatása a megtanult gyakorlatokkal segít a merev ízületek oldásában, illetve a reggeli ízületi merevségre gyógyír lehet a melegvizes ülőfürdő.

A fizioterápiás kezelések közül a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatásúakat kell elsősorban alkalmazni.

Az egész gerincre adott ultrahangkezelés a gerinc menti izmok ellazítását szolgálja, az iszappakolás a fájdalmat enyhíti. Jó hatású a víz alatti sugármasszázs (tangentor) is, amely során a fő izomcsoportokat erős vízsugárral masszírozzák, 35-37 fokos vízzel töltött kádban.

Hogyan kerülhető el a púpos gerinc kialakulása?

Az egyenes testtartásra ülés-, állás-, és járás közben is folyamatosan figyelni kell. Lehetőleg kerülni kell a cipekedést és az ülő foglalkozást, mivel a gyakori helyzetváltoztatás segít a megfelelő testtartás kialakításában.

Alapvető fontosságú a megfelelő fekhely kialakítása, amely legyen kemény és rugalmas és ne használjunk párnát.

Naponta legalább 2-szer, de lehetőség szerint inkább 3-szor 20-30 percet hason kell feküdni. Ezzel megakadályozható, hogy a hát és a csípők meghajoljanak.

A fűző viselése kifejezetten káros hatású, mivel a saját háti izmokat nem használja a beteg, így azok elgyengülnek, ami szintén merevséghez vezet.

A dohányzás kifejezetten káros és veszélyes az SPA-ban szenvedők esetében, mivel csökkenti az egyébként is alacsonyabb légző kapacitást, valamint elősegíti a tüdőcsúcsokban az üregképződést és a gombás fertőzést.

Bechterew-kóros betegek pszichés és szociális rehabilitációja

Mivel a betegség fiatal korban kezdődik, a pszichés és szociális rehabilitáció létfontosságú a Bechterew-kóros betegek terápiájában.

Legfontosabb a felvilágosítás és a betegség tényének elfogadtatása. Sokan segítségre szorulnak a megfelelő munkakör kiválasztásában, illetve a pályamódosításban is.

Felmerülhetnek családalapítással kapcsolatos kérdések is.

Meg kell nyugtatni a beteget, hogy az öröklődés kockázata nem nagy, de a fiúgyermek szűrését érdemes elvégeztetni.

Ha igazolódik a gyermekben a betegségre való hajlam, megfelelő életmód kialakításával, a betegséggel járó mozgáskorlátozottság kialakulása késleltethető vagy megelőzhető. A gént hordozók lehetőleg ne vállaljanak nehéz fizikai munkát, és ne válasszanak olyan foglalkozást, ahol a betegek az időjárás viszontagságainak ki vannak téve.

Ezen gyógymódok és életmódbeli tanácsok betartásával, a folyamat előrehaladása lassítható, a Bechterew-kóros beteg életminősége jobbá tehető.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mi a biológiai óra szerepe a...

A Debreceni Egyetem kutatói elsőként írták le, hogy a mechanikai ingerek a fejlődő porcsejtek biológiai órájának szinkronizálása révén fejtik ki...

Akár gerincbetegség is okozhat...

A lábfej fájdalma sok ember számára ismerős érzés, hiszen ki ne tapasztalta volna már egy rossz cipő viselése után a kínzó érzést? Azonban, ha...

A gerinc egészsége - Hasznos tippek...

A holisztikus szemléletnek az ortopédiában is jelentősége van, hiszen a mozgásszervi problémákat sosem szabad elszigetelten vizsgálni. Ezek a szervek...

A gerincfájdalom lelki tényezői

A fájdalom a test sérülésének kellemetlen, érzelmileg megrázó élménye. A hirtelen bekövetkező sérülés és az általa okozott fájdalom...

Az ülés fájdalmas következménye...

A gerincoszlop a rá nehezedő terhelés miatt csak kivételes esetben bírja károsodás nélkül egy emberöltőn át.

Fájdalmas testrészek kezelése orvosi...

A mozgásszervi megbetegedések sokrétű elterjedése társadalmunkban gyökeresen tükrözi a rohanó, stresszes, figyelmetlen hozzáállásunkat önmagunk...

A háta közepe fáj? Ez lehet a...

A hátunk középső része számos ok miatt fájhat, hiszen a háti gerinc 12 csigolyája, az izmok, a szalagok bonyolult rendszere könnyen sérülhet...

Idősek gyógytornája

Az egészséges élet egyik fontos jellemzője a megfelelő mozgáskészség. Romlását előidézheti sérülés, krónikus betegség, vagy az évek múlása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.