Hogyan lehet megelőzni a köszvény kialakulását?

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus és Dr. Lesznyák Judit - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg köszvényben? Hogyan lehet elkerülni a betegség kialakulását, ha még egészségesek vagyunk, de a húgysavszintünk a normál tartomány felső határán van?

A normál tartomány felső határán lévő húgysavszint lehet alkati jelleg, vagy örökletes anyagcserezavar következménye is, de lehet helytelen diéta eredménye is.

A magasabb húgysavszint csak az emberek egy bizonyos hányadában okoz köszvényt, persze minél magasabb a szintje, annál nagyobb ennek a valószínűsége. A köszvény megelőzésének kulcsa tehát a húgysavszint normál tartományban való tartása.

Mit tehetünk megelőzésképpen?

Ideális testsúly

Ahhoz, hogy a köszvény kialakulása elkerülhető legyen, fontos az ideális testsúly elérése és megtartása, amennyiben testsúlyfelesleggel küszködik, akkor attól meg kell szabadulnia, mert ezzel már egy jelentős lépést tesz a megelőzés érdekében, hiszen ezzel nemcsak a húgysavszint, hanem a teherviselő ízületek terhelése is csökken.

Egészséges táplálkozás

Szintén fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Vannak magas purintartalmú ételek, amelyek emelik a szervezet húgysavszintjét, ezeket tehát érdemes kerülni, ilyenek például a vörös húsok és a sprága. A magas fehérjetartalmú ételek, amilyenek például a belső szervek, mint a máj, az agyvelő, a vese, valamint a szalonna, a füstölt húsok, továbbá a szardella, a hering és a makréla szintén növelik a vér húgysavszintjét.

Az alkoholfogyasztást is mérsékelni kell

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás gátolja a húgysav vesén keresztüli ürülését, ezáltal köszvényhez vezethet.

Ügyeljen a rendszeres és megfelelő folyadékpótlásra!

A vesék normál működéséhez, a zavartalan vizeletképződéshez szükség van megfelelő mennyiségű folyadékra. A húgysav akadálytalan ürülése is így biztosítható.

Fennálló betegségek kezelése

Köszvény gyakran jelentkezik magas vérnyomással, magas vérzsírszinttel rendelkezők és cukorbetegek körében, ezért is fontos ezeket a betegségeket kezelni.

Mikor van szükség kezelésre?

A normál tartományba eső – még ha a felső határon is van – húgysavszint mellett gyógyszeres kezelésre nincsen szükség, amennyiben tünetek nincsenek. Az egészséges életmódra azonban fontos odafigyelni.

Ha azonban ízületi gyulladás jelentkezne, akkor az előzőekben ismertetett életmódbeli tényezők mellett gyógyszeres húgysavszint-csökkentő kezelésre is szükség lehet, erről kezelőorvosa dönt.

A már kialakult köszvény kezelése életmódterápia és gyógyszeres terápia kombinációjából áll.

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusDr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus és Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.