A sok állással járó életmód veszélyei

Dr. Puskás Réka
szerző: Dr. Puskás Réka, reumatológus - 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
frissítve:

A sok állással járó életmódból fakadóan többféle betegség vagy tünet is jelentkezhet. Ez igaz a sok állásra, valamint a sok sétálásra és a sok futásra is.

Egy tünetet akkor tekinthetünk gyakorinak, ha heti többször jelentkezik. "Sok" állásnak pedig azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll. Gyakori sok állással járó munka a bolti eladó, barista, futószalagnál dolgozó, biztonsági őr, pincér vagy fodrász. Emiatt az ilyen foglalkozást űzőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a tünetek.

A sok állással járó életmód következményei

A sok állással járó életmódnak az alábbi következményei a leggyakoribbak:

  • görnyedt tartás
  • visszér
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • ízületi fájdalmak

Lássuk ezeket sorban

Görnyedt tartás sok állás miatt

Helyes testtartás során a gerinc semleges helyzetben van, se előre, se hátra nem dől. Amikor állás (vagy ülés) során előregörnyedünk, az megboríthatja a helyes testtartást beállító izmok egyensúlyát és idővel görnyedt tartást eredményezhet.

A görnyedt tartás nem csak esztétikai gondot jelent, a gerinc hajlékonysága és mozgékonysága csökkenhet, különösen a tüdő és a nyaki gerinc környékén. Emellett akár krónikus fájdalom is kialakulhat a rossz tartás miatt, amelyet rendszeres fájdalomterápiás és gyógytorna kezelésekkel lehet gyógyítani.

Visszér sok állás miatt

A visszerek olyan vénák, amelyek megnagyobbodtak és sokszor meg is csavarodtak. Visszerek leggyakrabban a lábon, a bokán és a lábfejen jelentkeznek. Hosszú ideig tartó állás közben a gravitáció lefelé húzza a vért, amely így felgyülemlik a test alsó részében.

A vénák feladata, hogy a különböző testrészekből az odajutó vért visszapumpálják a szívbe. A vénák emellett megakadályozzák a vér visszafelé folyását is. Amikor hosszú ideig állunk, a vénákban található kis szelepek elgyengülnek és nem képesek megfelelően visszapumpálni a vért a szívbe. Ebben az esetben a vér állás közben felgyülemlik a lábakban és duzzanatot, valamit visszereket okoz.

Az előbbi hatást az is erősíti, hogy bizonyos keringést segítő izmok a hosszú álldogálás következtében elgyengülnek. Ennek az álláshoz szükséges izmok folyamatos feszítettsége az oka. A visszerek nem csak amiatt kellemetlenek, mivel nem néznek ki jól, hanem a krónikus szívbetegségek, keringési betegségek és magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Szív- és érrendszeri betegségek sok állás miatt

A hosszú ideig való állás növelheti bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit. Amikor tartósan egy helyben állunk, a testben a vér eloszlása megborulhat és túl sok vér kerülhet a lábakba. Ennek hatására a vér felgyülemlik a lábakban és csökken a lábak ellátottsága tápanyagdús vérrel. Ha ez hosszú ideig fennáll, érelmeszesedés alakulhat ki. Ez pedig akár koszorúér-betegséget vagy verőértágulatot (aneurizmát) is okozhat.

Ízületi fájdalmak sok állás miatt

A tartós állás komoly nyomást helyez az állásban részt vevő ízületekre, így a csípőre, a térdekre és a boka ízületeire. Főleg abban az esetben, ha az állás tartós és nem tartalmaz sok mozgást, az ízületek normál ’olajozottsága’ csökken. Ennek hatására a rostos tok, amely a csontokat csatlakoztatja, elszakadhat.

A nyomás és a szakadás együttese komoly fájdalmakat okozhat és megnehezítheti a járást. Ennek kezelésére először reumatológus segítségére van szükség, majd rendszeres gyógytornával lehet visszaállítani a fájdalommentes állapotot.

A sok állás miatti betegségek megelőzése

Természetesen kellő odafigyeléssel a sok állás miatti problémák megelőzhetők egyedül vagy orvosi segítséggel. Az alábbi javaslatok betartásával csökkenthető a sok állás miatti problémák kialakulásának esélye:

  • Lehetőleg ne álljunk egy helyben több, mint 8 percig. Ennyi idő után sétáljunk vagy üljünk egy kicsit.
  • Munka közben, ha tehetjük, váltakozva álljunk és üljünk, minél változatosabb (kényelmes és helyes) pozíciókban.
  • A hosszú álláshoz olyan cipőt válasszunk, amelynek 5 cm-nél kisebb a sarka és nem nyomja a lábunkat.
  • A helyes tartást és állást gyógytornász segítségével sajátítsuk el, hogy a lehető legkisebb esélyt adjuk a tünetek kialakulásának.

Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Debreczeni Anikó; Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.