Reumatikus bántalmak, panaszok kezelésmódja

Farkas Lehel
szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr - WEBBeteg
frissítve:

A végtagokban jelentkező erős fájdalommal járó állapot az érintett ízületek deformálódását, pusztulását okozhatja, ami jelentősen korlátozza a mozgást. Az ízületeket érintő problémák közül az artrózis a túlzott igénybevétel miatt alakul ki. Reumatikus megbetegedéseknek több típusa is létezik, amelyek hasonló tünetekkel rendelkeznek, ámde mindegyik más-más fizikai bántalmakat okoz.

Leggyakoribb ízületi megbetegedések és tüneteik

A reumatoid artritisz (RA): autoimmun betegség, a tudomány jelenlegi állása szerint nem ismert okokból a szervezet védelmi rendszere nem ismeri fel a saját szöveteit és támadást indít ellenük. A reumatoid artritisz nem csupán az ízületek megbetegedése, hanem az egész szervezetet érintő, lejátszódó gyulladásos folyamat. Érintheti a kötőszövetet is (szívbelhártya-gyulladás), megtámadhatja a szemet, a szájat, minden szervet, ahol nyálkahártya van.

A reumás láz: bakteriális fertőzéssel terjed, felső légúti huruthoz kapcsolódva alakulhat ki. Mindez a szívben okozhat maradandó elváltozást.

A köszvény: a harmadik ízületi panasz, amely úgy jön létre, hogy a húgysav (a fehérjék és a DNS-t alkotó nukleinsavak alkotó eleme, a purin lebomlásakor keletkező anyag) felhalmozódik a vérben, majd a kristályokat (urátokat) képezve lerakódik az ízületekben (leggyakoribb előfordulása a nagylábujj, boka). A húgysav felgyülemlésének hátterében a vese nem megfelelő működése, anyagcserezavar vagy a túl sok purint (alkohol, vadhúsok, belsőségek, édességek) tartalmazó étrend váltja ki. Az öröklődési hajlam is közrejátszik a betegség kialakulásában.

Periartritisz (PHS): a vállat érintő, esetenként a csontokon kívül az ízületet körülvevő lágy részek (inak, izmok) is gyulladásban vannak. Okai az artróziséhoz hasonlóak, általában egy sokszor ismételt mozdulat (teniszezés), illetve mikrosérülések halmozódásából alakul ki. Akárcsak a köszvény ez is rendkívül kellemetlen panaszokkal jár.

Az algodisztrófia vagy Sudeck-betegség: idegi vagy érrendszeri eredetű gyulladás, általában kisebb sérülés, sebészeti beavatkozás után alakulhat ki. Keringési zavarokkal, valamint bőr, izom, ízületi és csontelváltozásokkal társul. A beteget nagyfokú fájdalom gyötri, nehezen képes mozogni.

Ízületi gyulladás tünetei:

  • éjszaka jelentkező ízületi fájdalom, ébredéskor erősödik,
  • vörös ízület, tapintásra meleg és duzzadt,
  • akut rohamok során láz,
  • nagyfokú fájdalom a kéz és láb ujjaiban,
  • ízületi deformálódás,
  • általános fáradtság és gyengeségérzés.

Életmódbeli változtatások

Túlsúly esetén (enyhébbnél is) szükséges a felesleget leadni, ehhez változatosabb és egészségesebb étrendet szükséges bevezetni. Fogyasszunk C-vitaminban gazdag élelmiszereket, tehát sok zöldséget (pl.: zeller, káposzta, spenót, petrezselyem, burgonya, paradicsom) és gyümölcsöt (málna, eper, ribiszke, egres, ananász, mangó). Igyunk sok vizet és mezei zsurlófű teát, amelyek együttes hatása regenerálja a vesék működését, illetve tisztítja a vért és nyirokrendszert.

Lehetőleg mozogjunk heti rendszerességgel, ami elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

Miben segíthet az orvosi gyógymasszázs?

A gyógykezelések hatékonyságának ereje a pihentetésben és az ízületek regenerálódásában rejlik. Mindamellett elősegítjük az egészségesebb salakanyag kiválasztódást, elérjük, hogy a felhalmozódott húgysav távozzon a szervezetből. A pangó vér- és nyirokáramlást élénkítjük, az izomrendszeri kötöttségeket feloldjuk és általa enyhül a gyulladás és fájdalom.

Ezek közül a leglényegesebben kezelendő felületetek a gerincoszlop, a vállöv, könyök, csípő, térd és boka. Óvatosabb, lágyabb fogásokkal ingereljük, majd levezető fogásokkal megnyugtatjuk a felső nyirokcsomókat, hasi-medencei nyirokcsomókat, máj, lép, vese és a belek működését.

A terápia alatt használhatunk gyulladáscsökkentő kenőcsöket (pl.: rozmaring, árnika, fekete nadálytő, kamilla vagy levendula). Kúraszerűen alkalmazhatunk csalán főzetből készített langyos borogatást, amely segíti az ízületek regenerálódását. A fokozatosan kivitelezett passzív kimozgatásokkal, nyújtásokkal fokozzuk az ízületek rugalmasságát és mozgástartományát, amellyel elősegítjük, hogy a páciensnél oldódjon, megszűnjön a mozgáskorlátozottság.

Heti rendszerességgel alkalmazott kezelésekkel enyhíthetőek a reumatikus bántalmak.

Farkas Lehel, gyógymasszőrForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Farkas Lehel, gyógymasszőr

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.