Cseresznye a köszvényes rohamok ellen

MTI
megjelent: 2012.10.02.

A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az Arthritis&Rheumatism című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban 37 százalékkal csökkent a köszvényes rohamok kockázata azoknál, akik cseresznyét ettek. A jótékony hatást a szakemberek a piros gyümölcs húsában lévő antioxidáns, gyulladásgátló anyagoknak, főként az antocianinoknak tulajdonítják.

A köszvény az artritisz, az ízületi gyulladás gyakori formája, amely hirtelen fellépő, komoly fájdalommal járó rohamokban támad, ilyenkor az ízületek - különösen a láb ízületei - bedagadnak. A rohamot a véráramban lévő húgysav magas koncentrációja okozza, amely mellett már kristályként kezd kiválni a vegyület urátok formájában az ízületekben és azok körül, valamint a bőr alatt. A köszvény átlagosan az emberek egy százalékát érinti, a férfiakat kétszer-háromszor gyakrabban, mint a nőket.

A mostani tanulmányba a Bostoni Egyetem kutatói 633 köszvénnyel élő, többségükben férfi pácienst vontak be, akiknek életkora átlagosan 54 év volt, és egy éven át követték nyomon egészségüket. A páciensek naplót vezettek tüneteikről, gyógyszerszedésükről és étrendjükről is.

A teljes vizsgálati periódus alatt összesen 1247 köszvényrohamot jegyeztek fel a résztvevők, akiknek 42 százaléka evett cseresznyét vagy cseresznyekivonatot, 58 százaléka nem. Az elemzések azt mutatták, hogy a cseresznyét valamilyen formában elfogyasztók csoportjában 37 százalékkal ritkábban fordultak elő köszvényes rohamok, mint a másik csoportban.

Gyümölcs és gyógyszer együtt: 75 százalékkal kisebb kockázat

Az előnyös hatáshoz két nap alatt mintegy 30 szem cseresznye elfogyasztása elegendő volt, a további cseresznyeevésnek nem találták hasznát a köszvény szempontjából.

Még jobb eredményt értek el a gyümölcs és a gyógyszerek együttes alkalmazásával. Amikor a cseresznyét vagy kivonatát a szokásos köszvénygyógyszer, az allopurinol mellett ették a páciensek, akkor 75 százalékkal kisebb volt a rohamok kockázata ahhoz képest, ha egyiket sem tették.

Megállapításaink azt jelzik, hogy a cseresznye vagy kivonatának fogyasztása csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát - idézte a Yuqing Zhang által vezetett kutatócsoport tanulmányát a BBC hírszolgálata.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Ezért alakul ki a köszvény

A köszvény gyakran a nagylábujjon kezdődik. Vörössé, duzzadttá válik és nagyon fájdalmas. Főleg a férfiakat érinti, és bármely korban...

Milyen ételeket kerüljön, ha köszvényes?

Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. A WEBBeteg összegyűjtötte, hogy milyen étrendi változásokat...

A köszvény hosszú távú szövődményei

A köszvénybetegség a szervezetben kicsapódó húgysavkristályok által kiváltott tünetegyüttes, mely olyan ízületi gyulladást okozhat, amelyet...

Milyen vizsgálatokra számíthat? A köszvény diagnosztikája

Köszvény fennállása vagy gyanúja esetén érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy az esetleges szövődményeket megelőzzük. Milyen vizsgálatokra...

A köszvény okai és hajlamosító tényezői

A köszvény egy több szervet érintő betegség, melyben megemelkedik a húgysav szintje a vérben, ami az ízületek gyulladását okozhatja, ilyenkor pedig...

Életmódtanácsok köszvényes betegeknek

Bár nem lehet előre megjósolni, hogy mikor alakul ki egy köszvényes roham, mégis van néhány dolog, amivel megpróbálhatjuk megelőzni a...

A köszvény kezelése

A köszvény kezelésének elsődleges célja a fájdalomcsillapítás, illetve a jövőbeni köszvényrohamok és hosszú távú komplikációk (pl. ízületi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.