A gerincsérv kialakulása

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

A gerincsérv meglehetősen gyakori, elsősorban az idősebb korosztályt érintő probléma. Tüneteiről akár közvetlen ismeretségi körében is sokat hallott.

Valójában egy rettentően szerteágazó, sokszínű kérdéskörről van szó, hiszen ahány porckorong van az emberi gerincoszlopban, a gerincsérv annyiféle tünettel jár, ahány eset, annyiféle súlyosságú jelenséggel van dolgunk. Megpróbáljuk megtalálni a közös többszöröst, azokat a jellemzőket, amelyek a gerincsérv kialakulásáról és kezelési lehetőségeiről általában elmondhatók.

Mi az a gerincsérv?

A gerincsérv megértéséhez rövid anatómiai ismétléssel kell kezdeni, amelyből kiderül – és a szakorvosok most nagyot bólintanának –, hogy a betegségre valójában a porckorongsérv a helytálló megnevezés.

A porckorongsérv (gerincsérv)

"Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van." Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.
A porckorongsérv (gerincsérv)

A porckorongok a gerinc egész magasságában kitöltik a csigolyatestek közötti teret, amivel nem csupán a csigolyák súrlódását akadályozzák meg, de a gerinc rugalmasságát is biztosítják. A porckorongok belsejében van a kocsonyás állagú mag, melyet egy keményebb, rostos gyűrű vesz körül. Ha ez a keményebb, rostos gyűrű meggyengül vagy megsérül, a belső, puhább állomány – mint bármilyen sérv esetében – kidudorodhat, súlyosabb esetben áttörhet, kiszakadhat. Ez a kitüremkedő rész nyomhatja a gerincvelői ideg gyökét, ami komoly fájdalommal járhat. Ez a fájdalom olyannyira hirtelen jelentkezhet, hogy a beteg az orvosnak percre pontosan megmondhatja a sérv megjelenését, néha azonban fokozatosan alakul ki, úgyhogy a panaszos nem is gyanakszik ilyen súlyos rendellenességre.

Mitől alakulhat ki gerincsérv?

Az első feladat, hogy elkülönítsük a tüneteket, és megállapítsuk az okokat. A hirtelen jött fájdalomnak többféle eredője lehet, így származhat sérülésből, daganatból, fertőzésből vagy reumás elváltozásból is. Ha a gerinc csontritkulással sújtott, egy emelés is előidézheti a törést, de akár baktérium megjelenése is okozhatja a problémát.

A gerincsérv kezelése

Amennyiben kifejezett izomgyengeség és/vagy vizelési zavar nem áll fenn - elsősorban gyógyszeres és fizioterápiás kezelést jelent, amely mellett a fájdalommentes időszaktól intenzív gyógytorna jön szóba.

Ha egy hónapnyi konzervatív kezelés mellett is fennállnak a panaszok, vagy elviselhetetlenül erős fájdalommal jelentkezik a betegség, akkor idegsebészeti műtétre van szükség, melynek során a porckorongot eltávolítják, a nyomás alá került képleteket felszabadítják, ezáltal a betegek jelentős része panaszmentessé válik.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita reumatológus, Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.