• A gerincsérv kialakulása

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    A gerincsérv meglehetősen gyakori, elsősorban az idősebb korosztályt érintő probléma. Tüneteiről akár közvetlen ismeretségi körében is sokat hallott.

    Valójában egy rettentően szerteágazó, sokszínű kérdéskörről van szó, hiszen ahány porckorong van az emberi gerincoszlopban, a gerincsérv annyiféle tünettel jár, ahány eset, annyiféle súlyosságú jelenséggel van dolgunk. Megpróbáljuk megtalálni a közös többszöröst, azokat a jellemzőket, amelyek a gerincsérv kialakulásáról és kezelési lehetőségeiről általában elmondhatók.

    Mi az a gerincsérv?

    A gerincsérv megértéséhez rövid anatómiai ismétléssel kell kezdeni, amelyből kiderül – és a szakorvosok most nagyot bólintanának –, hogy a betegségre valójában a porckorongsérv a helytálló megnevezés.

    Hirdetés

    A porckorongsérv (gerincsérv)


    "Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van." Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.
    A porckorongsérv (gerincsérv)

    A porckorongok a gerinc egész magasságában kitöltik a csigolyatestek közötti teret, amivel nem csupán a csigolyák súrlódását akadályozzák meg, de a gerinc rugalmasságát is biztosítják. A porckorongok belsejében van a kocsonyás állagú mag, melyet egy keményebb, rostos gyűrű vesz körül. Ha ez a keményebb, rostos gyűrű meggyengül vagy megsérül, a belső, puhább állomány – mint bármilyen sérv esetében – kidudorodhat, súlyosabb esetben áttörhet, kiszakadhat. Ez a kitüremkedő rész nyomhatja a gerincvelői ideg gyökét, ami komoly fájdalommal járhat. Ez a fájdalom olyannyira hirtelen jelentkezhet, hogy a beteg az orvosnak percre pontosan megmondhatja a sérv megjelenését, néha azonban fokozatosan alakul ki, úgyhogy a panaszos nem is gyanakszik ilyen súlyos rendellenességre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mitől alakulhat ki gerincsérv?

    Az első feladat, hogy elkülönítsük a tüneteket, és megállapítsuk az okokat. A hirtelen jött fájdalomnak többféle eredője lehet, így származhat sérülésből, daganatból, fertőzésből vagy reumás elváltozásból is. Ha a gerinc csontritkulással sújtott, egy emelés is előidézheti a törést, de akár baktérium megjelenése is okozhatja a problémát.

    A gerincsérv kezelése

    Amennyiben kifejezett izomgyengeség és/vagy vizelési zavar nem áll fenn - elsősorban gyógyszeres és fizioterápiás kezelést jelent, amely mellett a fájdalommentes időszaktól intenzív gyógytorna jön szóba.

    Ha egy hónapnyi konzervatív kezelés mellett is fennállnak a panaszok, vagy elviselhetetlenül erős fájdalommal jelentkezik a betegség, akkor idegsebészeti műtétre van szükség, melynek során a porckorongot eltávolítják, a nyomás alá került képleteket felszabadítják, ezáltal a betegek jelentős része panaszmentessé válik.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült: 2011.12.07 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A porckorongsérv bénuláshoz is vezethet - Ezekre a tünetekre figyeljen

    A porckorongsérv komoly fájdalmakkal járhat. A sérvet megelőző állapot, vagyis a porckorong kiboltosulása még visszafordítható folyamat, ezért, mint minden betegségnél, itt is fontos az időben megkezdett kezelés. Ellenkező esetben a porckorongsérv akár bénuláshoz is vezethet.

    A derékfájás lehetséges okai

    Az egyszerű derékfájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel a derékfájás komolyabb betegségek tünete is lehet.

    Zsibbadás - Mire utalhat ez a tünet?

    A végtagzsibbadás mindenki számára ismert jelenség, melynek általában csak a rossz testhelyzet a kiváltó oka. Ha tornázik kicsit, a kellemetlen érzés pillanatokon belül elmúlik. Nagyobb a baj akkor, ha a zsibbadás rendszeresen visszatér. Ilyenkor mindenképpen forduljon orvoshoz, mert a tünetek mögött akár komoly betegségek is meghúzódhatnak.

    A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

    Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van. Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.

    Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - Az ülőmunka

    Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk első részében az ülőmunkával, és az azzal gyakran együtt járó betegségekkel foglalkozunk részletesebben.

    Visszatérő gerincbántalmak és kezelésük orvosi gyógymasszázzsal

    Hazánkban rengeteg ember szenved valamilyen kórós eredetű gerincbántalomtól, fájdalomtól. Minden második ember érintett, most már nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatalabb korosztályt is érinti a probléma. Az érintettek 95 százaléka tehetetlen helyzetét illetően.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.