Nem hatnak a klimaxra a gyógynövények

Szerző: Független Hírügynökség

Nincs klinikai vizsgálatokkal is alátámasztott bizonyíték arra, hogy a gyógynövények enyhítenék a klimaxos tüneteket. Ráadásul a gyógynövények különböző gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazásának, nem várt mellékhatásai is lehetnek.

Nincs bizonyíték - vagy legfeljebb csak nagyon halvány - arra, hogy a gyógynövények enyhítenék a klimaxos tüneteket - állapította meg egy szerdán megjelent friss tanulmány.

A szerzők olyan klinikai kutatásokat vetettek össze, amelyeket az egyre népszerűbb gyógynövénykivonatok hatásáról végeztek.

A vizsgált gyógynövények: a poloskafű (Actaea racemosa), a réti here (Trifolium pratense), a kínai angyalgyökér (Angelica sinensis - esetleg nem szabályos kínai átírásban Dong Quai vagy Dong Gui), a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) és a ginzeng (Panax ginseng).

A tanulmány szerzői szerint, e gyógynövényekkel kapcsolatban számos klinikai vizsgálat, nem felel meg a tudományosság kritériumainak, mert például sokszor nem elég számú betegen és nem elég hosszú ideig végezték őket.

Kétes eredmények

A tudományosnak elfogadható vizsgálatok közül, a poloskafűvel kapcsolatosnak is kétértelműek az eredményei. Egyes vizsgálatok szerint ugyanis a poloskafű hatásos, mások szerint viszont nem.

"Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a réti herének kedvező hatása volna a klimaxos tünetekre. Viszont csak kevés bizonyíték van pro vagy kontra az olyan növények hatásosságáról, mint a kínai angyalgyökér, a parlagi ligetszépe vagy a ginzeng" - állapítja meg a tanulmány.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy a gyógynövénykészítmények könnyen beszerezhetők a boltokban vagy az interneten keresztül, és gyakran tekintik őket veszélytelennek arra hivatkozva, hogy azok "természetesek".

A valóságban azonban a gyógynövények gyógyhatásuk mellett, akár veszélyesek is lehetnek más gyógyszerekkel vagy gyógynövényekkel együtt alkalmazva - olvasható a tanulmányban.

A cikk a Brit Orvosszövetség Drug and Therapeutics Bulletin című kiadványában jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

A menopauza étrendi vonatkozásai

A nemi hormonok serdülőkorban kezdik el kifejteni hatásukat a petefészekre, ahol egy hullámzó folyamatnak köszönhetően alakul ki az úgynevezett...

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

Klimax cukorbetegen - A terápia...

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és...

A menopauza testi és lelki tünetei

Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a...

Menopauza - Lelki változásokra is...

A menopauza során nem csupán számos testi tünet és változás jelentkezhet, mint a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének...

Modern menopauza: régi tünetek, új...

A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön...

A női változókorról nem beszélünk...

A menopauza időszakában - női változókor -, a szervezet láthatatlanul, hatalmas hormonváltozáson megy keresztül, amit csak a tünetek tesznek...

Bencze Ilona: "Mindennap érdemes...

Bencze Ilona színművész nemcsak a filmekben és a színpadon sugárzik, hanem a hétköznapokban is. Kiegyensúlyozott, boldog. Nem retteg az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.