Nem hatnak a klimaxra a gyógynövények

Szerző: Független Hírügynökség

Nincs klinikai vizsgálatokkal is alátámasztott bizonyíték arra, hogy a gyógynövények enyhítenék a klimaxos tüneteket. Ráadásul a gyógynövények különböző gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazásának, nem várt mellékhatásai is lehetnek.

Nincs bizonyíték - vagy legfeljebb csak nagyon halvány - arra, hogy a gyógynövények enyhítenék a klimaxos tüneteket - állapította meg egy szerdán megjelent friss tanulmány.

A szerzők olyan klinikai kutatásokat vetettek össze, amelyeket az egyre népszerűbb gyógynövénykivonatok hatásáról végeztek.

A vizsgált gyógynövények: a poloskafű (Actaea racemosa), a réti here (Trifolium pratense), a kínai angyalgyökér (Angelica sinensis - esetleg nem szabályos kínai átírásban Dong Quai vagy Dong Gui), a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) és a ginzeng (Panax ginseng).

A tanulmány szerzői szerint, e gyógynövényekkel kapcsolatban számos klinikai vizsgálat, nem felel meg a tudományosság kritériumainak, mert például sokszor nem elég számú betegen és nem elég hosszú ideig végezték őket.

Kétes eredmények

A tudományosnak elfogadható vizsgálatok közül, a poloskafűvel kapcsolatosnak is kétértelműek az eredményei. Egyes vizsgálatok szerint ugyanis a poloskafű hatásos, mások szerint viszont nem.

"Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a réti herének kedvező hatása volna a klimaxos tünetekre. Viszont csak kevés bizonyíték van pro vagy kontra az olyan növények hatásosságáról, mint a kínai angyalgyökér, a parlagi ligetszépe vagy a ginzeng" - állapítja meg a tanulmány.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy a gyógynövénykészítmények könnyen beszerezhetők a boltokban vagy az interneten keresztül, és gyakran tekintik őket veszélytelennek arra hivatkozva, hogy azok "természetesek".

A valóságban azonban a gyógynövények gyógyhatásuk mellett, akár veszélyesek is lehetnek más gyógyszerekkel vagy gyógynövényekkel együtt alkalmazva - olvasható a tanulmányban.

A cikk a Brit Orvosszövetség Drug and Therapeutics Bulletin című kiadványában jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Klimax cukorbetegen - A terápia...

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és...

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

Korai menopauza

A természetes menopauza átlagosan 51 éves korban alakul ki, ám genetika, betegség vagy bizonyos orvosi eljárások hatására előfordulhat, hogy már 40...

A menopauzáról részletesen

A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem...

A menopauza szakaszai - Premenopauza...

A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott...

A menopauza testi és lelki tünetei

Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a...

A változókori súlygyarapodás

A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor a nagymértékű...

Modern menopauza: régi tünetek, új...

A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.