Nem hatnak a klimaxra a gyógynövények

Független Hírügynökség
megjelent:

Nincs klinikai vizsgálatokkal is alátámasztott bizonyíték arra, hogy a gyógynövények enyhítenék a klimaxos tüneteket. Ráadásul a gyógynövények különböző gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazásának, nem várt mellékhatásai is lehetnek.

Nincs bizonyíték - vagy legfeljebb csak nagyon halvány - arra, hogy a gyógynövények enyhítenék a klimaxos tüneteket - állapította meg egy szerdán megjelent friss tanulmány.

A szerzők olyan klinikai kutatásokat vetettek össze, amelyeket az egyre népszerűbb gyógynövénykivonatok hatásáról végeztek.

A vizsgált gyógynövények: a poloskafű (Actaea racemosa), a réti here (Trifolium pratense), a kínai angyalgyökér (Angelica sinensis - esetleg nem szabályos kínai átírásban Dong Quai vagy Dong Gui), a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) és a ginzeng (Panax ginseng).

A tanulmány szerzői szerint, e gyógynövényekkel kapcsolatban számos klinikai vizsgálat, nem felel meg a tudományosság kritériumainak, mert például sokszor nem elég számú betegen és nem elég hosszú ideig végezték őket.

Kétes eredmények

A tudományosnak elfogadható vizsgálatok közül, a poloskafűvel kapcsolatosnak is kétértelműek az eredményei. Egyes vizsgálatok szerint ugyanis a poloskafű hatásos, mások szerint viszont nem.

"Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a réti herének kedvező hatása volna a klimaxos tünetekre. Viszont csak kevés bizonyíték van pro vagy kontra az olyan növények hatásosságáról, mint a kínai angyalgyökér, a parlagi ligetszépe vagy a ginzeng" - állapítja meg a tanulmány.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy a gyógynövénykészítmények könnyen beszerezhetők a boltokban vagy az interneten keresztül, és gyakran tekintik őket veszélytelennek arra hivatkozva, hogy azok "természetesek".

A valóságban azonban a gyógynövények gyógyhatásuk mellett, akár veszélyesek is lehetnek más gyógyszerekkel vagy gyógynövényekkel együtt alkalmazva - olvasható a tanulmányban.

A cikk a Brit Orvosszövetség Drug and Therapeutics Bulletin című kiadványában jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.