• Az írástudó felelőssége és a pszichológus felelőtlensége

    Szerző: Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke

    Szendi Gábor „A mammográfiai szűrés mellrákot okozhat” című cikke kapcsán Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke fejti ki véleményét.

    Megdöbbentő blickfangos a fenti közlemény címe, amely a szerző honlapján jelent meg és nem kis riadalmat okozott a Magyar Rákellenes Liga számos mellrákkal kezelt tagjai között. Mint a Magyar Rákellenes Liga elnöke, tiltakozom az ellen a súlyos etikátlanság ellen, amit a szerző a közleményével okozott.

    Hirdetés

    Mivel Szendi Gábor egyik végzettsége pszichológus, értetlenül állok egy ilyen című közleménye előtt. Van fogalma a pszichológus úrnak, hogy a rákbetegek milyen érzékenyek, milyen kétkedők, milyen könnyen befolyásolhatók?

    Mammográfia vizsgálat

    A mammográfia vizsgálatot az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánljuk. Panaszmentes nőknek szűrővizsgálatként javallott. Mammográfia vizsgálat

    Annak a lehetőségnek, hogy a hazánkban több, mint tíz éve bevezetett lakossági mellrákszűrés esetleg rákot okozhat, egy publicisztika címében tárgyalása olyan súlyos felelőtlenség és szakmai hiba, ami jelentős kárt okozhat a mellrákszűrés igénybevételének megtagadásával számos embernek, akiben a daganat már munkálkodik – de mivel az érintett – félve a ráktól – nem megy el a meghívott szűrővizsgálatra.

    Amióta a lakossági mellrákszűrés lehetősége adott hazánkban, több ezerre tehető az időben felismert mellrákosok száma, akik közül igen sokat már meg is gyógyítottak. A gond csak az, hogy még mindig csupán 40 %-a megy el mammográfiás szűrésre azoknak, akiket behívtak. Egy ilyen című közlemény elriaszthatja a szűrésen való részvételtől a behívottakat, így nem kerül felismerésre időben a mellrákja annak, akin még lehetne segíteni.

    Ha valaki emiatt fog meghalni, azt az említett pszichológus úr cikke gyilkolta meg. Vállalja-e ezeknek a terhét, gondolkodott-e azon, hogy írásával gyilkolhat? Mert ez az igazság, az ilyen című írás gyilkos fegyver és aki használja, az gyilkos. Különösen akkor lesz a cikk veszélyes, ha a szűrővizsgálat helyett valamilyen egyéb gyógymódot ajánl.

    Az ajánlott D-vitamin kezelés érdekes, de a szűrés elleni agitáció azt engedi feltételezni, hogy a pszichológus úr nem tud különbséget tenni a betegség időbeni felismerésének illetve megelőzésének módszerei között. Az ajánlott D-vitamin kezelés nem lehet alternatívája a szűrésnek. A szűrés célja a már kimutatható daganat felfedezésével, hogy meg lehessen gyógyítani a beteget. A megelőzés célja és módszerei mások. El kell gondolkodni a „tisztelt” szerzőnek, hogy van-e joga a számonkérés lehetősége nélkül ilyen kárt okozni? A felelősség nagyon összetett kategória és úgy tűnik, az erkölcsi felelősség ismeretlen fogalom a szerző előtt.

    (Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke)

    Módosítva: 2012.06.21 18:00, Megjelenés: 2012.06.21 18:00
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

    A barátok szerepe

    A barátok szerepe

    Habis Melinda

    Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

    Emlőciszta - Tünetek, okok és kezelés

    Az emlő állományát a tejmirigyek és a tejcsatornácskák képezik. A köztes területet zsír- és kötőszövet tölti ki. Az emlőben megjelenő ciszták nagy része a tejmirigyek tágulatából alakul ki, és a szélükön kissé vaskosabb hám, tömlő veszi azokat körül. Az emlőciszták kialakulásakor megbomlik az arány a mirigyek által termelt anyag és annak felszívódása között, és esetleg a tejcsatornák elzáródnak.

    Emlőtályog - Tünetek, okok és kezelés

    Mi okozhatja emlőtályog kialakulását? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan diagnosztizálható? Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

    Új módszer az emlőrák szűrésében: háromszor hatékonyabb a mammográfiánál

    Az emlődaganat-szűrés eddigi lehetőségeinek tárházát szélesíti az az új eljárás, amelyet az American Society of Clinical Oncology legutóbbi kongresszusán mutattak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.