• Az írástudó felelőssége és a pszichológus felelőtlensége

    Szerző: Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke

    Szendi Gábor „A mammográfiai szűrés mellrákot okozhat” című cikke kapcsán Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke fejti ki véleményét.

    Megdöbbentő blickfangos a fenti közlemény címe, amely a szerző honlapján jelent meg és nem kis riadalmat okozott a Magyar Rákellenes Liga számos mellrákkal kezelt tagjai között. Mint a Magyar Rákellenes Liga elnöke, tiltakozom az ellen a súlyos etikátlanság ellen, amit a szerző a közleményével okozott.

    Hirdetés

    Mivel Szendi Gábor egyik végzettsége pszichológus, értetlenül állok egy ilyen című közleménye előtt. Van fogalma a pszichológus úrnak, hogy a rákbetegek milyen érzékenyek, milyen kétkedők, milyen könnyen befolyásolhatók?

    Mammográfia vizsgálat


    A mammográfia vizsgálatot az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánljuk. Panaszmentes nőknek szűrővizsgálatként javallott. Mammográfia vizsgálat>>

    Annak a lehetőségnek, hogy a hazánkban több, mint tíz éve bevezetett lakossági mellrákszűrés esetleg rákot okozhat, egy publicisztika címében tárgyalása olyan súlyos felelőtlenség és szakmai hiba, ami jelentős kárt okozhat a mellrákszűrés igénybevételének megtagadásával számos embernek, akiben a daganat már munkálkodik – de mivel az érintett – félve a ráktól – nem megy el a meghívott szűrővizsgálatra.

    Amióta a lakossági mellrákszűrés lehetősége adott hazánkban, több ezerre tehető az időben felismert mellrákosok száma, akik közül igen sokat már meg is gyógyítottak. A gond csak az, hogy még mindig csupán 40 %-a megy el mammográfiás szűrésre azoknak, akiket behívtak. Egy ilyen című közlemény elriaszthatja a szűrésen való részvételtől a behívottakat, így nem kerül felismerésre időben a mellrákja annak, akin még lehetne segíteni.

    Ha valaki emiatt fog meghalni, azt az említett pszichológus úr cikke gyilkolta meg. Vállalja-e ezeknek a terhét, gondolkodott-e azon, hogy írásával gyilkolhat? Mert ez az igazság, az ilyen című írás gyilkos fegyver és aki használja, az gyilkos. Különösen akkor lesz a cikk veszélyes, ha a szűrővizsgálat helyett valamilyen egyéb gyógymódot ajánl.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ajánlott D-vitamin kezelés érdekes, de a szűrés elleni agitáció azt engedi feltételezni, hogy a pszichológus úr nem tud különbséget tenni a betegség időbeni felismerésének illetve megelőzésének módszerei között. Az ajánlott D-vitamin kezelés nem lehet alternatívája a szűrésnek. A szűrés célja a már kimutatható daganat felfedezésével, hogy meg lehessen gyógyítani a beteget. A megelőzés célja és módszerei mások. El kell gondolkodni a „tisztelt” szerzőnek, hogy van-e joga a számonkérés lehetősége nélkül ilyen kárt okozni? A felelősség nagyon összetett kategória és úgy tűnik, az erkölcsi felelősség ismeretlen fogalom a szerző előtt.

    (Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke)

    Legutóbb frissült: 2012.06.21 18:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.

    Fiatalkori mellrák: 16 kemoterápián van túl Szűcs Adriána modell

    Magyarországon minden nyolcadik nő érintett az emlőrákban élete során. Odafigyeléssel, a szűrővizsgálatokon való részvétellel nagyon sokat tehetnek a fiatalok is egészségük érdekében. Az időben felfedezett mellrák jó esélyekkel gyógyítható.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások