A cukros üdítőitalok emelik a vérnyomást

MTI
megjelent:

Csökken a vérnyomása annak, aki mérsékli az agyoncukrozott üdítők rendszeres és bőséges fogyasztását - derült ki az Amerikai Szívgyógyász Társaság folyóiratában, a Circulation című szaklapban közzétett tanulmányból.

Az édes üdítőitalok, a sok folyadékra vágyó emberek legnagyobb cukorbevitelét jelenthetik. Liwei Chen és munkatársai, emberen vizsgálták a korábbi állatkísérletek adatait, amelyek azt mutatták, hogy a fokozott cukorfogyasztás emeli a vérnyomást, még akkor is, ha az ezzel kapcsolatos súlynövekedés hatását leszámítják.

Chen emlékeztetett arra, hogy statisztikai adatok szerint, az átlagos amerikai felnőtt naponta legalább 2-3 pohár cukros üdítőitalt iszik, de igen sokan valósággal kólafüggővé válnak, és az előbbi mennyiségnek a többszörösét is magukba döntik. A kutatók vizsgálatukban csak a szőlőcukorral, vagy fruktózban gazdag sziruppal édesített italokat használták.

Azt már korábban igazolták, hogy aki sok cukros üdítőt fogyaszt, az gyakrabban lesz cukorbeteg,, meghízik és a vérzsír szintje is kórossá válik. A vérnyomás esetleges változására vonatkozó adatok azonban eddig hiányoztak.

Napi egy pohárral kevesebb üdítő már segíthet

A munkacsoport 810, 25-79 éves felnőttel foglalkozott, akiknek kezdődő magas vérnyomását már előzőleg mérésekkel bizonyították. A résztvevők napi kalóriafogyasztását, étkezését és folyadékfelvételét megmérték a vizsgálat kezdetén, a 6-dik hónap végén és 18 hónap megfigyelési idő után.

A vérnyomásra vonatkozó egyéb kockázati tényezők leszámítását követően azt találták, hogy átlagosan napi egy pohárral kevesebb cukros üdítő fogyasztása, másfél év alatt mérhetően és statisztikailag jelentős mértékben csökkentette a vérnyomás mindkét értékét, tehát a szisztolés nyomást, valamint a diasztolés nyomást, a "per" értéket is.

Chen szerint, ennek az adatnak a közegészségügyi jelentősége igen nagy, mert az egész népességre számítva, már néhány higanymilliméter vérnyomáscsökkenés is számottevően mérsékli a szív- és érbetegségek kockázatát. "Noha vizsgálatunk főleg túlsúlyos és enyhén magas vérnyomású embereken történt, meggyőződésünk szerint mindenki nyer, aki csökkenti a cukorral ízesített italok és ételek fogyasztását" - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.