A magas vérnyomás növeli a szívelégtelenség kockázatát

MTI
megjelent:

A szívelégtelenség a koszorúér-betegségben szenvedő, idős emberek körében mind gyakoribb, de már a normális érték felső határán lévő vérnyomás is tovább fokozza ennek kockázatát.

A különböző gyógyszerek hatásának kipróbálásával foglalkozó amerikai orvosok úgy érezték, hogy nekik kellene példát mutatniuk, ezért 1982-ben vizsgálat indult egészségi állapotuk nyomon követésére. Az évtizedeken át folytatott vizsgálat legújabb eredményeit, az European Journal of Heart Failure közölte.

Már az induló gyógyszervizsgálat is fontos eredménnyel végződött: bizonyította, hogy a kis adagban szedett aszpirin hatékonyan akadályozza a szívinfarktus bekövetkezését.

WEBBeteg vérnyomáskalkulátor
Számolja ki vérnyomását gyorsan, egyszerűen a WEBBeteg vérnyomáskalkulátorával!

Azóta már zajlik a második ilyen óriási vizsgálat, de az első tanulmányban is annyi fontos adat gyűlt össze, hogy 300 tudományos közlemény jelent meg azok alapján. A most megírt dolgozat 18 876 orvos egészségügyi állapotának, esetleges szívelégtelenségének történetét gyűjtötte össze, 26 éves megfigyelési idő során.

Az alanyok valamennyien kifogástalan egészségben kezdték a felmérést, egészségük alakulását kollégáik, pedig rendszeres vizsgálatokkal követték.

Kathryn Britton és kutatótársai, az orvoscsoportban 1098 olyan doktort találtak az időszak alatt, akiknél szívelégtelenség tünetei jelentek meg. Igyekeztek kiszámolni, hogy a szívelégtelenség és vizsgálati alanyok vérnyomása között, volt-e valamilyen összefüggés.

A statisztikai értékelésnél figyelembe vették az életkort, a testsúlyt, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a rendszeres mozgást, a tojásevést, a reggeli összetételét, az aszpirin szedését és a cukorbetegség vagy a szívritmuszavarok előfordulását, tehát minden olyan tényezőt, amelynek lehet jelentősége a szívelégtelenség bekövetkezésében.

Az derült ki, hogy az aránylag alacsony vérnyomású, 120 Hgmm értéknél kisebb szisztolés vérnyomással élő doktorok szívelégtelenség-esélye, 10 százalékkal volt kisebb, mint a 120-129 Hgmm nyomásúaké, és 35 százalékkal volt kisebb azokhoz képest, akiknek a felső vérnyomásszintje 130-139 Hgmm közé esett, amit felnőtt korban még teljesen normálisnak tartunk.

A kutatók szerint további megfigyelésekre van szükség annak tisztázására, hogy mi lehet ennek az eredménynek a magyarázata, és indokolt volna-e a vérnyomás eddiginél is erélyesebb csökkentése.

(MTI)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.