Egy bizonyos életkor fölött mindenkinek vérnyomáscsökkentőt kellene szednie?

MTI
megjelent:

Angol szakértők szerint bizonyos életkor elérése után, mindenkinek javasolt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése a vérnyomás emelkedése okozta kockázatok ellensúlyozására. A szívgyógyászok körében is nagy vitát kiváltó tanulmányt a British Medical Journal közölte.

Hat évvel ezelőtt a betegségek megelőzésével foglalkozó két angol professzor, Malcolm R. Law és Nicholas Wald, a tekintélyes angol orvosi hetilapban kifejtette azt az elméletét, amely szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 80 százalékkal lehetne csökkenteni, ha 55 éves kora után mindenki kapna naponta egyetlen olyan tablettát, amely hatféle gyógyszert tartalmazna.

Az általuk ajánlott "polypill" összetevői között, szerepelt a vérkoleszterin csökkentésére igen sokak által jelenleg is szedett sztatin készítmény, kis adagban aszpirin, illetve háromféle vérnyomáscsökkentő. Az utóbbiakból külön-külön, kis adagot alkalmaznának, de hatásuk együtt eredményesebb volna, mint akkor, ha csak egyféle gyógyszert használnának, de nagyobb mennyiségben.

A folsav kimaradt

Hatodik összetevőnek javasolták a folsavat, amelyről akkor még azt képzelték, hogy a koszorúér-betegség megelőzése szempontjából különös jelentősége van - ám amikor tavaly egy indiai gyógyszergyár elkészítette az ötféle hatóanyagot tartalmazó kapszulát, a hatodik összetevő már nem került bele. A kapszulával jelenleg is folynak a vizsgálatok.

A két angol professzor most 147, megfelelően ellenőrzött, vérnyomással kapcsolatos tanulmány adatait nézte át és értékelte azokat. Csaknem egymillió emberre vonatkozó vizsgálatukat - manapság igen szokatlan módon - a szakfolyóirat 21 oldalt kitöltő értekezés formájában tette közzé. Az elemzés azt mutatta, hogy a 60-69 esztendős korosztályban háromféle vérnyomáscsökkentő szedése fél-fél adagban azok részéről, akiknek a szisztolés vérnyomása 150 higanymilliméter, a diasztolés vérnyomása - a "per" érték - 90 fölött volt a kezelés kezdetén, a koszorúér-betegség kockázatát 46 százalékkal, az agyi katasztrófáét pedig 62 százalékkal csökkentette.

A kutatók szerint az árfogó vizsgálatok tanulságai alapján, a korszerű vérnyomáscsökkentő szerek, gyakorlatilag a vérnyomásmérés pillanatnyi eredményétől függetlenül is minden korosodó embernek ajánlhatók. A szakemberek vitája mindazonáltal nem csitult el.

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.