• Tüdőátültetés? Kettő jobb, mint egy

    Szerző: FH

    A krónikus obstruktív légúti betegség végső stádiumában szenvedő betegeknél, ma egyetlen megoldás létezik, a tüdőátültetés. Egy pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány szerint, jobb megoldásnak látszik ha a beteg nemcsak egyik, hanem mindkét oldalon új tüdőt kap.

    A világon az 1987 és 2006 közötti 20 év alatt, összesen csaknem 10 ezer krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedőn hajtottak végre tüdőátültetést. Francia kutatók elemezték az összes beteg túlélési statisztikáját. Azt találták, hogy csaknem két évvel éltek tovább azok, akiknél kétoldali volt a tüdőátültetés.

    A 9883 páciens csaknem 36 százaléka kapott két új tüdőt. Ők átlagosan csaknem hat és fél évig éltek a műtét után. Akiknek csak az egyik oldalon végeztek transzplantációt, azok nem egészen négy és fél évvel élték túl a beavatkozást. Megjegyzendő, hogy a 60 éven felüli pácienseknél gyakorlatilag nem volt különbség a túlélési időben.

    Hirdetés

    A tanulmányból ugyan egyértelműen következik, hogy a kétoldali tüdőátültetés volna az ajánlatosabb, de a szerzők elismerik, hogy a beültethető szervekből nincs annyi, amennyire szükség volna. Az orvosok kénytelenek azt mérlegelni, hogy egy beteg éljen-e egy-két évvel tovább a műtét után vagy vagy több páciens kapjon egyáltalán esélyt az életben maradása.

    A kutatók megjegyzik, hogy mivel a krónikus obstruktív légúti betegség fő oka a dohányzás, sokkal hatékonyabb volna a tüdőátültetés iránti igényt csökkenteni a dohányzás megelőzésével.

    A krónikus obstruktív légúti betegség - Magyarországon is használt angol rövidítéssel: COPD - lényegében a tüdőtágulás és a krónikus hörghurut együttes jelentkezése, ami miatt a beteg egyre nehezebben tud lélegezni.

    (FH)

     

    Módosítva: 2008.02.29 08:58, Megjelenés: 2008.02.29 08:58
   • Cikkajánló

    Babát szeretnél idén?

    Babát szeretnél idén?

    F. Zs, fordító

    Van néhány dolog, amit megtehetünk a teherbeesés esélyének növelése érdekében.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Teszteld magad!
    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Te melyik típusba tartozol?
    Lépj túl a felfázáson
    A hólyaghurut nem csak antibiotikummal győzhető le!
    Kérdések a menstruációs problémákról
    A PMS tünetek csökkentéséért mi magunk is tehetünk.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások